Connect with us
Advertisement

Economie

Guvernul vrea să introducă TAXA pentru MAȘINI de LUX: De la ce valoare se va aplica impozitarea autoturismelor premium

Publicat

Guvernul vrea să introducă o nouă taxă care îî va afecta pe deținătorii mașinilor de lux. Impozitul pe supermașini va afecta zeci de mii de proprietari de autoturisme din România unde apetitul pentru autoturismele premium este într-o continuă creștere.

Astfel, Guvernul vrea să impoziteze mașinile cu o valoare de peste 100.000 de euro și cu o vechime de până la 3 ani. Proprietarii vor trebui să plătească anual o taxă care pornește de la 500 de euro.

Citește și Zeci de autoturisme de lux înmatriculate în Alba, de la începutul anului. LISTA: cea mai puternică, un Lamborghini Urus de 640 cai

Patru bolizi de lux sunt înmatriculați, în fiecare zi, în România. În țara noastră, chiar dacă prețurile ajung la sute de mii de euro, în prezent, zeci de mii de români dețin mașini din gama premium, iar apetitul pentru supermașini este în creștere, scrie euronews.ro.

Cum va fi calculat impozitul pe autoturismele de lux

Guvernanții, vor să-i taxeze pe proprietari mașinilor de lux cu un nou impozit anual de 0,5% din valoarea acestor autovehicule de lux, care au o vechime de până la 3 ani și cu un preț mai mare de 100.000 de euro.

Dacă noua taxare va deveni realitate, proprietarul va plăti anual 500 de euro, la o valoare de minim 100.000 de euro, și va ajunge la un impozit de 2.000 de euro pentru autovehiculele cotate la 400.000 de euro.

Vezi și VIDEO: Oamenii de afaceri din România, afectați de măsurile fiscale pregătite de Guvern. Ce spune Ministrul Economiei, Radu Oprea

Anul trecut, în țara noastră figurau ca înmatriculate peste 8.000 de modele Porsche, în jur de 500 de modele Bentley și tot atâtea Maserati, peste 250 de Ferarri, aproape 200 de autoturisme Rolls-Royce și peste 100 de Lamborghini.

Peste 10.000 de mașini de lux sunt înmatriculate în România

  • Porsche – 8.209
  • Maserati – 511
  • Bentley – 483
  • Ferrari – 261
  • Rolls- Royce – 183
  • Lamborghini – 114
  • Aston Martin – 96

Mașini de lux cumpărate în primele 4 luni din 2023, în România

  • 185 Porsche
  • 17 Bentley
  • 16 Rolls Royce
  • 14 Lamborghini
  • 9 Aston Martin
  • 5 Ferrari

Ultimele modificări din draftul OUG cu măsurile fiscale

Potrivit profit.ro draftul inițial al OUG prin care erau prevăzute măsuri fiscale a fost modificat după rundele de negocieri din coaliția PSD-PNL. Parte dintre măsuri ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie 2023, iar majoritatea, de la 1 ianuarie 2024.

  • S-a renunțat la intenția de a majora impozitul pe dividende de la 8% la 10%.
  • TVA rămâne 5% doar pentru cărți și manuale. În consecință, cota de 5% nu dispare (pentru a rămâne doar 9% șiu 19%).
  • Intenția de a introduce un impozit și pe mașinile de lux, în prezent fiind luată în calcul valoarea de 100.000 de euro pentru un autovehicul.
  • Impozitul ar fi similar cu impozitul de 1% analizat pentru proprietăți imobiliare cu valoare de peste 500.000 de euro. Valoarea nu a fost stabilită în cazul autovehiculelor.
  • Acciza la zahăr este incertă – ar scumpi băuturile carbogazoase cu 20-30%
  • TVA pentru hrana animalelor de companie rămâne la cota redusă de 9%

Alte modificări importante incluse în proiectul de OUG negociat în coalițoia PSD-PNL

  • Impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.
  • TVA la alimente cu conținut ridicat de zahăr, de peste 5g/100g produs, urcă la 19

Restricționarea cheltuielilor pe firme

– Astfel, se limitează deductibilitateala 50% din valoarea cheltuielilor de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu social situat în clădiri de locuințe sau clădiri individuale de locuit, din zone rezidențiale, definite potrivit prevederilor legale, care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice;”

– la 25% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosința contribuabilului.

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situațiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii
de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenții de vânzări și de achiziții;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de
taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte
persoane sau pentru instruire de către școlile de șoferi;

5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial

  • Crește taxarea la bursă – impozitul pe câștigurile din titluri de valoare va crește de la sistemul 1-3% (în funcție de perioade pe care este deținut titlul) la 3-5%.
  • Impozitarea veniturilor cu sursă neidentificată crește de la 16% la 50% – Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 50% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor.”

  • Autoritățile consideră în acest caz că un impozit de 16%, cum este în prezent, nu este o sancțiune care să descurajeze nedeclararea veniturilor
    restricții în ce privește deductibilitatea unor cheltuieli ale companiilor cu alte firme din grupul mamă, din afara țării.

Astfel, în baza unor formule de calcul, cheltuielile cu consultanța, managementul, redevențele, dobânzile intragrup, etc, nu vor mai fi deductibile.

Citește și Măsuri de eliminare a cheltuielilor bugetare și a unor facilități fiscale, discutate în Coaliție: La ce nu s-au înțeles PNL și PSD

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement