Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Modificări la prețurile RCA: Asigurări mai scumpe pentru șoferii care au reședința în localități cu număr mare de accidente

Publicat

Prețurile RCA au fost ajustate după ce firmele de asigurare au introdus noi criterii de calcul pentru polițele obligatorii. Printre criteriile noi introduse se află și zona de reședință a șoferului dar și capacitatea cilindrică a motorului mașinii. Acestea pot influența semnificativ prețul RCA.

Potrivit unei analize realizate de Economica.net în urma acestor modificări vor fi afectați mai mulţi șoferi, unii vor plăti pentru RCA mai puțin, dar cei mai mulți vor achita un RCA mai scump.

Șoferii cu vârste de până în 30 de ani plătesc și cu 250% mai mult la RCA

Au fost constatate scăderi notabile în cazul majorității categoriilor de șoferi, dar și creșteri masive în situația unora dintre categorii, mai ales cea a tinerilor cu vârsta sub 30 de ani și a șoferilor care conduc mașini dotate cu motoare cu capacitate cilindrică mare.

Astfel, în cazul șoferilor cu vârste de până în 30 de ani, operatorii de asigurări auto RCA au crescut prețurile chiar și cu 250% sau mai mult. Pentru mașinile cu motoare mai mari de 2 l respectiv 2,5 l, șoferii vor plăti mai mult cu 20%.

Motivul modificării prețurilor constă în intrarea recentă în vigoarea a unei norme ASF care a produs cele mai importante modificări din istoria legii RCA.

Zona în care este înmatriculată mașina poate aduce un RCA mai scump sau mai ieftin

Firmele de asigurări nu mai sunt obligate să își calculează prețurile strict în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului, ci pot utiliza și alte criterii. Unul dintre aceste criterii: zona în care este înmatriculată mașina, mai precis daunalitatea din zona respectivă.

Asiguratorii, atunci când stabilesc prețurile pentru polițele RCA iau în considerare în primul rând vârsta șoferului. Potrivit datelor, tinerii sub 30 de ani sunt autorii a celor mai multe tamponări. Altfel spus, cu cât ai în istoric mai multe evenimente cu atât vei fi nevoit să plătești mai mult pentru asigurarea obligatorie.

Capacitatea cilindrică a mașinii aduce RCA mai scump

În cel de-al doilea caz și anume capacitatea cilindrică a mașinii, criteriul după care se calculează prețul asigurării obligatorie este similar cu cel al vârstei, în sensul că, statisticele indică faptul că șoferii care conduc mașini puternice, de peste 2000 de cmc, provoacă accidente mai severe.

Șoferii care au reședința în zonele cu risc mare de accident plătesc mai mult

Iar conducătorii auto care au mașinile înmatriculate în județele cu risc mare de accident vor plăti mai mult decât cei aflați în județele cu o rată a anualității mai mică.

Șoferii vor fi ”penalizați” sau ”premiați”, în funcție de zona unde conduc, pe baza principiului asemănător celui din sistemul bonus/malus, cu mențiunea că diferența va consta în regiunea geografică  unde își are reședința conducătorul auto.

Noutate – Utilizarea directă a aplicațiilor firmelor de asigurări scad preţul poliței cu 10%

Noua reglementare permite afișarea unor prețuri diferite pentru o poliță RCA, în funcție de cheltuielile de distribuție. Evident, cu cât cheltuiala este mai mică, cu atât și prețul este mai mici. Această prevedere își face deja efectul, în condițiile în care se poate observa că prețurile afișate direct pe aplicațiile firmelor de asigurare sunt uneori cu până la 10% mai mici decât cele din calculatoarele brokerilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate