Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Preţurile la RCA revin la nivelul din martie 2022. Guvernul pregătește o hotărâre care va fi valabilă timp de 6 luni

Publicat

Guvernul va obliga firmele de asigurări să aducă prețul polițelor RCA la prețul practicat de fiecare companie la data de 1 martie 2022. Aceste prețuri vor fi valabile 6 luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Tarifele maxime pentru polițele RCA la nivelul din 1 martie 2022

Potrivit documentului, tarifele maxime pentru polițele RCA se stabilesc la nivelul tarifelor practicate de fiecare asigurător la data de 1 martie 2022.

Dacă tarifele de la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele din 1 martie 2023, asigurătorii vor aplica cel mai mic tarif dintre cele două.

Tarifele maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după intrarea în vigoare a Hotărârii. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea sancționa firmele de asigurări care nu respectă această Hotărâre cu amenzi cuprinse între 1.000 și 50.000 de lei.

Citește și Falimentul Euroins devine oficial: Decizia ASF publicată în Monitorul Oficial. CEC Bank se pregătește să emită polițe RCA

În cazul în care asigurătorii RCA depășesc nivelul tarifelor de primă maxime stabilite și practică comisioane de distribuție mai mari decât cele prevăzute, acest lucru constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

În funcție de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiuni contravenționale complementare.

Textul documentului prin care prețurile RCA vor fi plafonate

„(2) Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în situația în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.

(4) Asigurătorii RCA aplică tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (2) sau (3) începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

(5) Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.”, se arată în proiectul de HG, informează Hotnews.ro.

ASF va putea amenda firmele de asigurări care nu respectă Hotărârea de Guvern cu amenzi cuprinse între 1000 și 50.000 de lei.

(1) Depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite conform prezentei hotărâri și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut la art. 1 alin. (6) de către asigurătorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

(2) Pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la alin. (1), în funcție de gravitatea faptei, Consiliul A.S.F. poate aplica și sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 5 alin. (3) lit. b) și f) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate