Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificările condiţiilor pentru ajutorul la încălzirea locuinţei, aprobate de Guvern. Întâlniri cu primarii din Alba, săptămâna viitoare, pentru clarificări

Publicat

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri Hotărârea prin care se operează o serie de modificări ale normelor metodologice referitoare la măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Este vorba despre noile modele de cereri şi declaraţii pe propria răspundere, modificarea listei bunurilor ce conduc la excluderea solicitantului de la acordarea ajutorului social şi reglementarea procedurii de stabilire a ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică.

Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, a anunţat că săptămâna viitoare, instituţia va desfăşura cinci întâlniri regionale cu toate primăriile din judeţ, „pentru a disemina aceste informaţii şi pentru o unitară implementare a prevederilor legislative în domeniu”.

Prin această hotărâre, se are în vedere o mai bună „corelare atât cu creşterile de preţuri la combustibil şi energie, cât şi cu rezultatele anchetelor sociale din ultimii ani”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Principalele prevederi ale acestei Hotărâri:

– stabilirea unui nou model de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, prin introducerea tuturor elementelor necesare pentru solicitarea, în baza aceluiaşi formular, atât a ajutorului social, cât şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei;

– modificarea listei bunurilor ce conduc la excluderea solicitantului de la acordarea ajutorului social. Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social cuprinde clădiri și alte bunuri mobile cu potențial de valorificare, respectiv aflate în stare de funcționare, precum și suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție depășește suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.

– stabilirea condiţiilor şi formelor în care se va comunica între primării, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi inspectoratele teritoriale de muncă;

– reglementarea procedurii de stabilire a ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică;

– finalizarea reevaluării drepturilor de ajutor social şi alocaţie pentru susţinerea familiei de către autorităţile administraţiei publice locale până la 31 martie 2014.

Hotărârea modifică şi completează Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 38/2011 şi a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 920/2011.

Vezi AICI detalii despre noile modificări.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax