Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele care deţin imobile sau animale cu valoare de producţie peste 1.000 de euro nu primesc ajutor de încălzire. Subvenţiile se dau din 1 noiembrie

Publicat

Persoanele cu venituri reduse au dreptul să primească ajutoarele pentru încălzire de la data de 1 noiembrie, noile formulare pentru cereri urmând să fie disponibile la sediile primăriilor. În această perioadă se desfăşoară perioada de avizare a proiectului de hotărâre de guvern pentru modificarea normelor de aplicare a legii privind venitul minim garantat, a normelor de aplicare a legii privind alocaţia pentru susţinerea familiei şi a normelor de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Potrivit acestuia, persoanele care deţin clădiri, autovehicule, terenuri, animale sau păsări „a căror valoare netă de producţie depăşeşte suma de 1.000 euro” pentru persoana singură, respectiv 2.500 euro pentru familie nu vor primi ajutoare sociale.

“Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social (…) cuprinde clădiri și alte bunuri mobile cu potențial de valorificare, respectiv aflate în stare de funcționare, precum și suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție depășește suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.

Pentru determinarea sumelor menționate, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pune la dispoziția primarilor procedura de calcul necesară pentru stabilirea valorii de producție”, se arată în proiect.

Vezi Lista bunurilor ce pot duce la excluderea de la primirea ajutorului social de incalzire.

Proiectul prevede modificarea modelelor de cereri astfel încât ajutorul social, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei să fie solicitate în baza aceluiaşi formular.

În document se mai precizează că “persoanele apte de muncă pentru care se acordă ajutorul social şi care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, potrivit legii, au obligaţia să dovedească, din 3 în 3 luni , cu adeverinţă eliberată de agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă” privind faptul că sunt în căutarea unui loc de muncă, nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la servicii pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi la servicii de formare profesională. Până acum, această obligaţie era stabilită lunar.

Perioada în care se acordă ajutoarele sociale este 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014, reprezentând integral sau parţial valoarea facturilor pentru încălzirea locuinţei. Dacă există solicitări din partea Consiliilor judeţene şi aviz de la Autoritatea Naţională de Meteorologie, perioada sezonului rece poate fi prelungită.

Solicitanţii depun la primărie o cerere însoţită de documente: acte de identitate ale membrilor familiei, cele în care să fie evidenţiate veniturile (adeverinţe de salarii/venituri eliberate de angajatori, serviciile ANAF, mandate de plata ale unor drepturi sociale sau decizii/dispoziţii de acordare a lor), acte privind locuinţa (act de proprietate, contract de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încălzire în cazul chiriaşilor, alte documente ce atestă forma de deţinere/utilizare a locuinţei).

Primăria poate verifica documentele la instituţiile care le-au emis sau din informaţii de la solicitanţi.
În cazul în care, pe baza documentelor doveditoare prezentate de solicitant, există suspiciuni privind veridicitatea situaţiei familiei sau persoanei beneficiare de subvenţie, primarul va dispune efectuarea unei anchete sociale de către serviciul public de asistenţă socială, în baza căreia va decide dacă ajutorul pentru încălzire va fi sau nu acordat. Ajutorul pentru încalzirea locuinţei este suportat din bugetul de stat şi/sau, dupa caz, din bugetele locale, destinate consumatorilor vulnerabili.

Vezi AICI mai multe detalii despre condiţiile de acordare a ajutoarelor de încălzire.

surse: hotnews.ro, mmuncii.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Modificările condiţiilor pentru ajutorul la încălzirea locuinţei, aprobate de Guvern. S-a reglementat şi subvenţia pentru energie electrică | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax