Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mojar vechi de peste 2.000 de ani, descoperit în cel mai mare sit arheologic din Alba Iulia, exponatul lunii, la muzeul de istorie

Publicat

Exponatul lunii octombrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia este un mic mortarium roman din marmură. Acesta va fi expus în cadrul unui vernisaj, care va avea loc marți, 1 octombrie, de la ora 11:00, la parterul muzeului.

Exponatul lunii octombrie va fi un mic mortarium din marmură descoperit în bucătăria unei case romane de la Apulum, în cursul cercetării arheologice preventive, pe terenul fostei tipografii ALTIP.

”La intersecția dintre artă și gastronomie antică, vă invităm să descoperiți alchimia gusturilor într-un obiect nelipsit din bucătăria romană: mojarul sau mortarium-ul.

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO: Vestigii antice rare, descoperite la Alba Iulia. Cui i-ar fi aparținut casa romană îngropată sub tipografia Altip

Mortarium (lat. pl. mortaria) era un recipient roman folosit în bucătărie pentru a măcina diverse ingredient necesare pregătirii mâncărurilor, în medicină pentru zdrobirea ierburilor medicinale, iar în cosmetică pentru prepararea diferitelor unguente și parfumuri.

La ce se folosea mortarium

Într-un mic mortarium din marmură, romanii puteau măcina o varietate de ingrediente, datorită durității și texturii fine a acestui tip de material. Ușor de manevrat și extrem de eficient, acesta permitea realizarea unor rețete delicioase, hrănitoare și aromate, perfecte pentru o masă simplă, dar savuroasă.

Putea fi folosit pentru măcinarea mai multor ingrediente, de la condimente și ierburi aromatice (usturoi, coriandru, fenicul, chimen, piper, pătrunjel, mentă, oregano), la semințe și nuci, precum și pentru prepararea sosurilor, salatelor și a gustărilor sub formă de pastă.

Vernisajul va avea loc marți, 1 octombrie, ora 11, la parterul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, unde vă așteptăm să descoperiți această legătură istorică între mortarium și arta culinară romană, prezentată printr-un exemplu delicios: moretum, o gustare romană pe bază de brânză, usturoi și ierburi, preparată cu ajutorul acestui vas antic.

Prezentarea este susținută de dr. Anca Timofan, arheolog expert epocă romană în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și dr. Beatrice Ciută, cercetător științific în cadrul Universității „1 Decembrie 1918”, specializată în reconstituirea dietei populațiilor antice”, au precizat reprezentații muzeului într-un comunicat de presă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate