Eveniment
FOTO VIDEO: Vestigii antice rare, descoperite la Alba Iulia. Cui i-ar fi aparținut casa romană îngropată sub tipografia Altip
Săpăturile arheologice efectuate pe locul fostei tipografii Altip din Alba Iulia au scos la suprafață o serie de vestigii rare, care i-au surprins și pe arheologi.
Este probabil cea mai exstină cercetare arheologică din anticul Apulum. Situl arheologic a scos la suprafață o casă romană impunătoare care a aparținut unei persoane importante din Apulum.
Printre cele mai importante descoperiri se află și o diplomă militară, un artefact rar, care va fi inclus în categoria Tezaur.
Diploma militară găsită la Alba Iulia este un document prin care cel căruia i-ar fi aparținut casa, un cavaler roman, care a făcut parte dintr-o unitate de elită, una călare, a fost numit cetățean al Romei după ce a fost lăsat la vatră.
CITEȘTE ȘI: VIDEO O parte din orașul roman Apulum descoperită pe locul unde se ridică un hotel. Săpături arheologice de amploare la Alba Iulia
Cel mai probabil casa care a fost scoasă la suprafață de arheologi a aparținut familiei cavalerului roman, însă arheologii trebuie să documenteze în detaliu acest fapt.
Am stat de vorbă cu arheologii care lucrează pe șaniterul de la Altip pentru a ne explica mai bine ce au descoperit.
Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia a explicat pentru alba24.ro, ce au descoperit până în prezent.
Cea mai întinsă cercetare arheologică din Apulum efectuată de arheologii muzeului din Alba Iulia
” Deschisă anul trecut (n.r. în anul 2022) în partea de SE a sitului Apulum, în așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina, cercetarea arheologică de la ALTIP continuă anul acesta pe o suprafață de peste 2000 metri pătrați.
Cercetarea arheologică preventivă care se desfășoară pe Str. Dimitrie Cantemir din Alba Iulia reprezintă probabil mai extinsă cercetare arheologică din orașul roman Apulum fiind efectuată în prezent de către un colectiv din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia (dr. Anca Timofan, drd. Anca Matiș) și absolvenți ai Universității ”1 Decembrie 1918 Alba Iulia” (Andrei Buta, Iulian Florea, Ștefan Borza).
CITEȘTE ȘI: VIDEO: Voluntari din Marea Britanie pe șantierul arheologic din Alba Iulia, de la Altip. Ce fac în cel mai mare sit al Apulum-ului
A fost determinată de proiectul construirii unui hotel „Mercure”, afiliat lanțului internațional ACCOR. Pentru investitori, construirea viitorului hotel presupune găsirea unor soluții tehnice de protejare, conservare și punere în valoare a patrimoniului arheologic din acest punct al sitului roman.
Este, înainte de toate, o responsabilitate comună a tuturor celor implicați în proiect: arheologi, arhitecți, restauratori, proiectanți.
Pentru arheologi este o ocazie extraordinară de a face cercetare pe o suprafață extinsă, de a documenta faze de locuire și organizare urbană, de a putea surprinde planimetria clădirilor și diversele tipuri de construcții și amenajări, precum aceste pavimente în tehnici specifice romane.
Punctul cercetat se află în partea de SE a sitului Apulum, pe un perimetru în care s-a executat demolarea tipografiei ”Altip”. Ne aflăm într-o zonă rezidențială importantă de la Apulum, chiar lângă sectorul Domus-Thermae, cercetat în anii 2009 și 2019, unde s-a descoperit o impozantă casă romană și o parte din clădirea unor băi romane. Aceste două suprafețe însumează cca 6000 mp cercetați în orașul roman Apulum.
Descoperiri arheologice remarcabile
Descoperirile arheologice făcute deja în acest punct sunt remarcabile, aducând noi informații privind urbanismul din sec. II-III p.Chr. Identificarea unor noi drumuri, respectiv proprietăți romane este importantă pentru înțelegerea organizării cadastrale și a tramei stradale în orașul roman de sub Alba Iulia.
Clădirile romane (case și ateliere) descoperite aici aveau deschidere la aceste străzi din oraș din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardolseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: elemente de paviment în formă de romb, pișcot sau în formă de L așezate în spic.
Ne-am bucurat când am descoperit fragmente de mozaic roman realizat din mici cubulețe de piatră (tesserae) in formă de floare cu petale negre pe fond alb, un motiv întâlnit și la Pompeii, în Casa Faunului.
Probabil cel mai interesant context pe care îl cercetăm în prezent în clădirea romană din ultima fază (sec. III p.Chr.) – o casă de mari dimensiuni -, este un spațiu domestic (posibil bucătăria casei) afectat de un incendiu puternic.
Pereții din camera cuptorului au fost construiți din cadre rectangulare din lemn susținute de stâlpi și umplute în interior cu chirpici fixat pe o rețea de nuiele.
În tratatul său de arhitectură din sec. I a.Chr, renumitul Vitruvius menţionează acest sistem de construcţie şi atrage atenţia asupra pericolelor (în primul rând incendii) care apar în cazul clădirilor având pereţii făcuţi din împletitură de nuiele şi lipitură de lut.
Sub dărâmătura și resturile carbonizate ale structurii acoperișului și pereților, am descoperit o parte din vesela și ustensilele rămase înăuntru: două recipiente de tip mortarium (mojare romane), o sită romană din bronz și un cosor din fier al cărui mâner din lemn încă se păstrează.
O bucătărie mistuită de flăcări
În camera unde sunt evidente urmele incendiului, se afla cuptorul de gătit care, în același timp, asigura încălzirea aerului în instalația de hypocaustum (încălzirea sub pardoseală) din încăperea alăturată unde se afla baia (balneum). ”Hypocaustum” era un sistem de încălzire care genera aerul cald și îl propaga sub podeaua unei camere, încălzind și pereții cu ajutorul unor tuburi ceramice sau cărămizi cu protuberanțe.
Apariția, dezvoltarea și standardizarea sistemului de hipocaust au îmbunătățit condițiile de igienă și de trai ale oamenilor din trecut, acesta find un precursor al încălzirii centrale moderne. Asfel ajungem la una dintre cele mai spectaculoase descoperiri – baia casei romane (balneum).
Au fost cercetate trei încăperi prevăzute cu instalație de încălzire sub pardoseală. Una dintre ele este o cameră cu absidă, un spațiu încălzit puternic, prevăzut cu un zid semicircular în care funcționa un fel de saună, numită de romani laconicum.
Această structură absidată prevăzută cu un acoperiș în formă de cupolă. Am descoperit inclusiv tuburi ceramice de boltă care facilitau arcuirea structurii de acoperiș. Este evident faptul că băile romane reprezentau în Antichitate nu numai un spațiu utilizat pentru menținerea igienei, dar și unul de relaxare și fortificare a organismului, asemănător SPA-ului din zilele noastre.
Există discuții cu investitorii în sensul valorificării unei părți a acestor băi romane în zona amenajării SPA-ului de sub viitorul hotel, ceea ce ar însemna o valorificare importantă a vestigiilor romane și, în același timp, un model de expunere a modului în care s-au păstrat aceste principii constructive și funcționale din epoca romană până în zilele noastre.
O ocazia aproape unică de a cerceta integral o casă din Apulum
Este probabil o ocazie unică să putem cerceta aproape integral o casă romană din orașul roman Apulum. Am putut investiga stratigrafic fazele de locuire, am observat efortul constructuiv, modul în care proprietatea a evoluat și s-a extins în timp și scum s-a raportat la trama stradală romană care a avut la rândulei ei faze de amenajare.
Am putea să ne aventurăm și să suținem că avem deja date care să ne spună cine erau proprietarii, dar în arheologie este nevoie de multă documentare și analiză după terminarea cercetării în teren până la a trage conculzii.
Este cert că în acesată zonă a orașului locuiau persoane înstărite, poate care dețineau funcții în administrație. Descoperirile ne indică originea militară și faptul că familiile acestor veterani aveu proprietăți aici, aflându-se în vecinătatea sediului guvernatorilor romani (praetorium consularis).
Diploma militară, un document roman important care va fi catalogat Tezaur
Diploma militară din bronz a fost descoperită într-una din încăperile casei romane și reprezintă un document antic foarte important și rar care va fi inclus în categoria Tezaur.
O diplomă militară romană era un act înscripționat pe o tăbliță din bronz care certifica că titularul a fost eliberat onorabil din forțele armate romane și/sau a primit cetățenie romană și de la împărat ca recompensă pentru serviciu.
Diploma era o copie legalizată a unei constitutio (decret) originală emisă la Roma. Diploma militară descoperită la Apulum- Altip anul trecut reprezintă o jumătate din întregul document – tabella II și este datată în sec. II. Piesa va fi publicată în curând iar datarea exactă și detaliile privind informațiile pe care ea ni le oferă vor fi prezentate publicului și comunității științifice.
Știm că titularul (ex eques). diplomei descoperite de noi a servit într-o unitate de cavalerie romană (ala), deci una de elită, aparținând ordinului ecvestru (ordo equestris) Multe accesorii și piese decorative de harnașament militar au descoperite în interiorul clădirii principale.
Pe diplomă sunt menționați consulii de la Roma, martorii, avem informații despre unitatea în care a activat și despre familia lui. El și soția erau de origine dardani și aveau patru băieți și două fete.
Au primit cetățenia romană și s-au așezat la Apulum.
Este o poveste frumoasă despre cei care au locuit aici în antichitate, o poveste pe care abia am început să o spunem.
Diploma a fost transmisă în familie având în vedere contextul descoperirii într-o fază de locuire din prima jumătate a sec. III p.Chr. Era un document important așa că, fie a fost păstrată cu grijă în familie, fie a fost pierdută de urmași”, a precizat Anca Timofan.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News