Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Motivul pentru care procurorii și polițiștii din Sebeș nu au rezolvat dosarul într-o bătaie, la o nuntă: Au dat vina pe COVID-19

Publicat

Polițiștii și procurorii din Sebeș nu au reușit timp de trei ani să soluționeze dosarul unei bătăi, la o nuntă într-un local din Lancrăm, în 2019. 

Este vorba despre un conflict izbucnit între mai multe persoane care luau parte la o nuntă în data de 20 octombrie 2019. 

Cazul a fost o zi mai târziu mediatizat de reprezentații IPJ Alba, într-un comunicat de presă, o ancheta a fost începută, dar mai bine de trei ani polițiștii și procurorul de caz nu au mai făcut nimic în dosar.

La momentul respectiv trei frați din Daia Română au fost reținuți pentru 24 de ore.

CITEȘTE ȘI: Bătaie ca în filme la o nuntă, în Lancrăm. Trei frați reținuți de Poliție, alte patru persoane rănite în incident

Trei ani mai târziu, una dintre părțile vătămate din dosar a contestat durata anchetei penale, iar constestația sa a fost admisă de magistrații Judecătoriei Sebeș.

O soluție a fost dată de judedcătorii din Sebeș în data de 30 martie 2023, iar motivarea a fost făcută publică, fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

În linii mari, procurorul de caz a ”arată că motivul pentru care nu s-a soluţionat acest dosar s-a datorat unor cauze obiective, respectiv starea de pandemie când niciun act medical nu s-a putut efectua, precum şi fluctuaţia de personal din cadrul poliţiei”, se arată în motivarea instanței.

Mai pe scurt că nu s-a putut efectua o urmărire penală din cauza pandemei de COVID-19 și din cauza schimbărilor de personal de la nivelul poliției.

Asta în condițiile în care pandemia de COVID a fost declarată în martie 2020.

Judecătorul instanței din Sebeș care a analizat cererea părții vătămate a observat că acte de urmărire penală în dosar au fost efecutate doar în 2019, iar apoi inexplicabil nu s-a mai făcut nimic în dosar timp de trei ani.

”În cauza de faţă, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că cercetările au debutat în anul 2019, acte de cercetare penală fiind efectuate exclusiv în anul 2019.

Ulterior, judecătorul nu mai identifică niciun act procedural efectuat în vederea lămuririi situaţiei de fapt.

Mai mult, organele de cercetare penală investite cu efectuarea urmăririi penale în cauză au nesocotit dispoziţiile de îndrumare primite de la procurorul care se ocupa cu supravegherea acestuia.

(…) judecătorul reţine că obiectul cauzei vizează săvârșirea mai multe infracțiuni care nu prezintă o complexitate mare, nu suscită administrarea unui probatoriu care să se întindă pe o perioadă atât de lungă de timp, iar faptele sunt recunoscute parțial de inculpați.

Judecătorul nu identifică un comportament imputabil contestatorului în contextul în care acesta a fost audiată la data de 20.11.2019, iar de atunci nu au mai fost efectuate alte acte de cercetare penală care să reclame concursul acesteia.

Nu pot fi reținute alegațiile procurorului de ședință cu privire la faptul că cercetările au fost îngreunate de pandemie, în contextul în care aceasta a început în martie 2020, iar toate actele medicale și cercetările ce priveau concursul organelor medicale au fost efectuate în anul 2019.

În mod absolut nejustificat dosarul a rămas în nelucrare din anul 2019 până în prezent, cu toate că au fost dispuse și măsuri preventive față de inculpați, măsuri care au încetat de drept”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare judecătorul din Sebeș a decis ca până la data de 1 mai 2023 anchetatorii să finalizeze urmărirea penală.

Ce au transmis polițiștii în 2019

”La data de 20 octombrie 2019, în jurul orei 06,00, în urma unui apel prin 112, polițiștii din Sebeș au intervenit la un scandal produs la un local public din Lancrăm, unde avea lor o nuntă.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că, între 7 persoane, cu vârste cuprinse între din 22 și 30 de ani, s-a produs un conflict spontan în timpul căruia 3 dintre acestea, din comuna Daia Română, au aplicat celorlalte 4, lovituri cu pumnii și cu muchia unui topor” se arată într-un comunicat al Poliției.

Cele 4 victime au suferit leziuni abdominale, la brațe și la nivelul capului și au fost transportate la spitalul din Alba Iulia unde au primit îngrijiri medicale, nefiindu-le pusă în pericol viața.

Cei 3 agresori, frați între ei, au fost reținuți, iar în cursul zilei de azi, 21 octombrie, vor fi prezentați în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc acest eveniment.

sursă foto: arhiva alba24.ro rol ilustrativ.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax