Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Negocieri la ceas de seară între liberali și primarul Pleșa. Miza: Votarea bugetului la Alba Iulia vs menținerea alianței locale

Publicat

Relația locală dintre PNL și USR la nivelul municipiului Alba Iulia se află într-un impas, după ce cele două partide nu s-au înțeles la votarea bugetului. 

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a cerut o întâlnire cu toți consilierii locali, pentru deblocarea administrației locale.

Acesta spune că a transmis o invitație la discuții pe grupul de WhatsApp al consilierilor locali pentru discuții care să ducă la o nouă ședință a Consiliului Local Alba Iulia, în care să fie aprobat bugetul.

Președintele PNL Alba Iulia, Marius Hațegan, a confirmat prezența liberalilor la discuție, care va avea loc în cursul serii de joi.

Potrivit surselor Alba24, rezultatul acestei întâlniri, așteptat de ambele părți, este o ședință extraordinară convocată luni, în care să se voteze bugetul și să se deblocheze activitatea administrației locale.

Până atunci, fiecare parte încearcă să joace politic: unii să câștige cât mai mult la capitolul imagine, alții să limiteze pagubele.

Reamintim că PNL și PSD nu au votat bugetul local în forma propusă de administrația locală.

Ce spune președintele PNL Alba Iulia, Marius Hațegan

Hațegan a declarat pentru Alba24 că problema ar fi legată de cofinanțarea proiectelor de mobilitate urbană, care ar risca să se blocheze din cauză că în buget nu ar fi fost cuprinsă cofinanțarea lor.

Concret, Hațegan spune că dacă banii europeni cheluiți în proiect vin cu întârziere de 3-4 luni, există riscul de blocaj.

”Dacă nu există cash-flow, există riscul să se blocheze totul, cu orașul transformat în șantier. Asta reproșăm în primul rând, că nu au prevăzut cofinanțarea în buget” a spus Marius Hațegan.

”Proiectele de mobilitate, cu ponderea cea mai mare din totalul estimat a fi atras și cheltuit în 2023, pretind o angajare bugetară de peste 140 de milioane de lei.

În condițiile în care, în prezent, se lucrează doar pe un tronson, la intrarea în oraș. Restul, fie nu au procedurile de achiziție finalizate, fie nu au început lucrările.

Este clar că ținta nu poate fi atinsă, luna decembrie a acestui an va marca un procent foarte redus de execuție pe anumite loturi, prin urmare banii europeni vor deveni, din 2024, cheltuiala exclusivă a albaiulienilor.

Domnul Pleșa nu pomenește absolut deloc cum va garanta disponibilul financiar, nici când va fi operațional creditul pentru care a cerut votul consiliului” a declarat acesta, anterior.

Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Primarul Pleșa spune că primăria nu are o problemă de cash-flow din cauza proiectelor și că a fost votată accesarea unui credit exact pentru asemenea nevoi.

În schimb, spune acesta, are o problemă cu funcționarea instituției, cauzată de lipsa bugetului, în condițiile în care ar fi afectate toate cheltuielile.

A calificat gestul liberalilor drept ”sabotaj politic”.

Imediat după respingerea bugetului, a replicat cu un atac politic dur.

Reacția primarului Pleșa după ce PNL și PSD nu au votat bugetul local al Municipiului Alba Iulia: sunteți împotriva cetățenilor

Acestea sunt premisele de la care va începe întâlnirea neoficială de joi, a consilierilor locali.

Practic, cele două partide, USR și PNL, vor trebui să lămurească dacă mai funcționează coaliția locală prin care și-au împărțit posturile de viceprimar și și-au promis susținere reciprocă.

Ce face PSD

PSD contează puțin în contextul în care numărul consilierilor este mic și în plus au și pierdut votul Danei Nanu, care de altfel a votat bugetul alături de USR și de consilierul independent Paul Florea.

Totuși, a existat o întâlnire între Pleșa și senatorul Călin Matieș, la care a participat și consilierul Bogdan Medrea.

Nu s-a concretizat nimic. Matieș nu are nici un interes să îl ajute pe Pleșa, în contextul în care a anunțat public că va candida pentru postul de primar al municipiului.

Mizele politice

Blocarea bugetului are și mize politice, potrivit unor surse Alba24.

PNL a încercat să îi arate primarului Pleșa limitele colaborării locale cu el și și-a arătat clar intenția liberalilor de a avea un candidat propriu la alegeri.

Asta în ciuda unor discuții interne legate de susținerea lui Pleșa la viitoarele alegeri.

Surse din rândul liberalilor au declarat că la sfârșitul acestei luni va avea loc un sodaj intern, în urma căruia va fi desemnat candidatul la alegerile locale pentru funcția de primar.

Acesta ar trebui să fie anunțat în luna martie a acestui an, imediat după aflarea rezultatelor la sondaj.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Mii Shu

    joi, 02.02.2023 at 12:23

    Cand vine pizza … Vine odata cu cutia … sau cand primesti cutia, verifici sa vezi daca e ce ai comandat. De obicei cei cinstiti fac afacerile printr-o stringere de mana .Hotii se verifica intre ei.

  2. pilu

    joi, 02.02.2023 at 13:56

    La câtă deşteptîciune este în PNL, ăştia contestă şi 2 cu 2 fac 4. O adunătură de necalificaţi cu pretenţii de profesor. Jalnic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax