Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Nemulțumite de prețurile mari: Firme din Alba Iulia, reclamate la DSP pentru că refuză să semneze contracte de salubrizare cu POLARIS

Publicat

pubele polaris

Mai multe firme din Alba Iulia au fost reclamate la Direcția de Sănătate Publică Alba pentru că refuză să semneze contracte de salubrizare cu noul operator al serviciului, Polaris M Holding. Aceștia sunt revoltați că prețurile practicate de noua firmă sunt mai mari decât cele pe care le plăteau la Salprest pentru același serviciu.

În ultimele două săptămâni, Direcția de Sănătate Publică a început să primească sesizări și reclamații formulate de Polaris M Holding, prin care li se solicită să verifice valabilitatea contractelor de salubrizare și să facă inspecții igienico-sanitare la aproximativ 30 de firme din Alba Iulia, care nu au încheiat contracte cu noua firmă de salubrizare din oraș și nu au reziliat contractele vechi.

Patronii firmelor în cauză susțin că nu pot fi obligați să schimbe contractele de salubrizare și refuză să plătească mai mulți bani pentru același serviciu. De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei susțin că singura firmă care îndeplinește condițiile legale de a ridica gunoiul din oraș este Polaris M Holding. Aceștia mai spun că agenții economici pot să încheie contracte cu cine vor, dar își vor asuma riscul de a fi pasibili de amendă dacă dețin un contract de salubrizare neconform cu legislația în vigoare. Mai mult, aceștia susțin că diferența de tarife vine din faptul că Salprest folosește, în prezent, prețurile vechi, nu pe cele cu care s-a prezentat la licitație și că dacă ar fi câștigat, salubrizarea s-ar fi scumpit și mai mult.

Reclamațiile la DSP nu au avut rezultatul așteptat de Polaris M Holding. Potrivit directorului Horea Timiș, singura chestiune pe care se poate pronunța instituția este cea de igienă, în niciun caz cea juridică, de valabilitate a contractelor de salubrizare.

„Se reclamă că există o Hotărâre de Consiliu Local prin care există obligația încheierii unui contract cu Polaris pentru ridicarea gunoiului. Din punctul de vedere al DSP, atâta timp cât se ridică gunoaiele, este în regulă. Noi nu avem competența de a verifica valabilitatea contractelor. Noi ne pronunțăm strict pe probleme de igienă. Până acum, unde am făcut inspecții nu am întâlnit probleme, gunoiul a fost ridicat indiferent cu ce firmă era semnat contractul”, a declarat directorul DSP Alba, Horea Timiș.

Patron din Alba Iulia: „Nu mă pot obliga să semnez contract cu ei”

Patronii mai multor firme din Alba Iulia s-au plâns că se fac presiuni asupra lor să încheie contracte pentru salubrizare cu Polaris M Holding. Aceștia susțin că, fiind societăți comerciale, Primăria nu îi poate obliga să încheie contracte de salubrizare cu o anumită firmă. Mai mult, prețul practicat de Polaris M Holding este mai mare cu aproximativ 20 lei pe lună decât cel pe care îl plăteau la Salprest, pentru aceleași servicii.

„M-a deranjat cum pun ei problema, că trebuie să semnez contract cu ei. Primăria nu mă poate obliga, ca societate comercială, să închei contractul cu Polaris. Probabil această obligativitate se referă la persoane fizice. În plus, noul contract ar fi mai scump. 15 lei pe ridicare. La două tomberoane cu două ridicări pe săptămână, vine cu aproape 2.000 lei mai mult pe an. Am contract cu Salprest, plătesc 35 lei pe lună, la Polaris costă peste 50 lei pe lună. Pe mine nu mă interesează că sunt cheltuieli suplimentare cu depozitarea sau transportul, mă interesează prețul final. Nu sunt dispus să plătesc mai mult și atâta timp cât nu arunc gunoiul în stradă, nimeni nu mă poate obliga să îmi schimb contractul. Fiecare își face business-ul cum știe mai bine. E bine că există concurență, poate mai câștigăm și noi la prețuri”, a spus patronul unei firme din Alba, reclamată de Polaris.

Primăria: „Polaris este singura firmă ce poate face serviciul de salubrizare în condiții legale”

De cealaltă parte, Primăria susține că singura firmă ce poate îndeplini serviciul de salubrizare în condiții legale este, în prezent, Polaris M Holding. „Noi nu avem instrumente legale de constrângere a agenților economici, de a le solicita să semneze contracte cu o firmă sau alta. Tot ce le spunem este că în acest moment, singura firmă ce îndeplinește condițiile legale pentru prestarea serviciului de salubrizare este Polaris M Holding. Salprest nu mai deține nici dreptul nici licența pentru prestarea acestui serviciu. Pe agenţii economici nu îi obligă nimeni să facă altceva decât ce le cere legea. Dacă încheie contracte cu alte firme, o fac pe barba lor şi sunt pasibili de amendă dacă nu au un contract conform cu legistlația în vigoare”, a declarat Mihai Coșer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Cât despre diferența de prețuri din ofertele celor două firme, aceasta s-ar explica, potrivit reprezentanților Primăriei, prin faptul că Salprest prestează serviciul la prețurile vechi, pe care le practica înainte de licitație. „La licitație, ei au venit cu prețuri mai mari decât Polaris. Dacă ar fi câștigat Salprest licitația, serviciul ar fi fost și mai scump ca acum. Or, nu putem să ne referim la prețurile vechi când facem aceste comparații”, a mai spus Mihai Coșer.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Lavinia

    vineri, 10.01.2014 at 10:52

    De ce trebuie primaria sa negocieze in numele nostru? Ce ne ofera primaria, sa poata hotari in numele nostru? Noi platim taxe, impozite, contracte negociate de ei. Sa inceteze sa ne bage noua pe gat tarif de depozitare a deseurilor. Platesc serviciul de colectare. Unde il depoziteaza nu este treaba mea ca cineva din primarie a incheiat un contract prost prin care a concesionat altcuiva groapa de gunoi a orasului!!! Nu suntem obligati sa platim la nesfarsit incompetenta unei institutii cu un num,ar impresionant de angajati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax