Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Nepotismul bate CV-ul la angajările din instituțiile publice din Alba. Pile tari pentru salarii mari


Publicat

Noul „El Dorado” al României se numește jobul la stat. Orice muritor de rând din România și-ar dori, fără doar și poate, o slujbă unde nu te omori cu munca, posibilitatea de a fi dat afară este aproape exclusă dacă nu faci prostii mari și mai ales ești plătit indecent de bine față de ghinioniștii care lucrează la patron. Problema de dată recentă este că-i extrem de greu să mai ajungi acolo. Asta pentru că peste tot în instituțiile și companiile de stat s-a instituit dictatura nepotismului. Așa că dacă nu ai o rudă, un prieten sau un vecin săritor, nu ai aproape nici o șansa să ajungi bugetar.

Recent ne-a vizitat la redacție o doamnă care, așa cum pățesc mulți, găsesc în presă un ultim loc de refulare abia atunci când văd că ușile dreptății li se închid, rând pe rând, în nas.

Doamna respectivă, care ne-a rugat să nu-i dăm numele pentru că nu vrea să devină un paria în Alba Iulia și nici nu dorește să se mute în alt oraș, ne-a povestit ce înseamnă să-ți încerci norocul cu un job la stat. Persoană educată, cu experiență în domeniul financiar, doamnei i-au atras atenția 3 posturi potrivite pregătirii domniei sale. Două dintre acestea erau la Primăria Alba Iulia iar cel de al treilea la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din același oraș. Ceea ce urmează știu cei mai mulți dintre cititori, dar puțini au curajul să spună.

La Colegiul Militar a sunat și i s-a comunicat că sunt „anumite condiții specifice” și a fost sfătuită să nu se înscrie pentru că nu se încadrează, etc. A renunțat, dar și-a zis să urmărească ce se întâmplă cu acel post de Administrator Financiar. Bănuielile doamnei s-a confirmat urgent: pe anunțul concursului, la pagina 3 din 4 apare:

„Avizat p. Șeful structurii de securitate Lt.-col., Gheorghe-Florin CÎMPEAN”

Iar singurul dosar depus și acceptat este cel al doamnei CÎMPEAN Camelia-Maria. Coincidență?

La Primăria Alba Iulia două din două posturi vizate de doamna X au revenit, în urma concursurilor, unor persoane înrudite cu directoarea economică a instituției, Teofila Țâr. Altă coincidență!

Concursul de șef serviciu SPCLEP Alba-din cadrul Primăriei Alba Iulia a fost câștigat de Hârceagă Țâr Teofila Andreea, nepoata directoarei Teofila Țâr. Celalat concurs organizat pentru ocuparea postului de consilier superior la Direcția de impozite și taxe locale l-a luat nimeni alta decât Sinea Diana (fostă de acum) noră a aceleiași Teofila Țâr. Deci, unul pentru nepoată, unul pentru fosta noră. QED.

Desigur că nu ne permitem să punem la îndoială legalitatea concursurilor sau competențele persoanelor care le-au câștigat. Ne mirăm doar de coincidențe. Ar mai fi de menționat faptul că la aceste concursuri, 3 din cele 5 subiecte au fost propuse de Primăria Alba Iulia și numai două de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Putem specula că cineva din instituție ar fi avut acces la subiecte înainte ca ele să fie publice? Putem, pentru că așa cum am zis, 3 dintre ele au fost făcute în primărie. Dar e desigur o simplă speculație rău-voitoare.

Acum, ar trebui să vă mai spunem că circulă o legendă în Primăria Alba Iulia. Cică dacă strigi tare „tușăăăăă!” pe holurile instituției e posibil să-ți răspundă câteva zeci de doamne respectabile de prin birouri. Dar și asta e doar o legendă…

Și oricum se zice că vin vremuri grele pe acolo, vine auditul în urma căruia se va stabili cine pleacă și cine rămâne pe salariile indecente. Tare mi-e teamă însă că și acest exercițiu de imagine va fi instrumentul perfect prin care vor fi epurați cei care au supărat vreodată „stăpânirea”si prilejul altora să facă un pas înainte printr-un sărut pătimaș în ilustrul dos de la etaj.

Va fi justificarea perfectă și „obiectiva”a salariilor pentru care orice angajat de multinațională, antreprenor mic sau freelancer lucrează până la epuizare fără weekend-uri și fără concedii, cocoșat de sarcini, taxe, termene limită și planuri de realizări crescute exponențial odată cu poziția în companie.

În schimb, unii bugetari își repetă în oglindă până când încep să creadă sincer că merită cu adevărat lefuri de 10-12.000 de lei pentru aceeași muncă pe care o făceau nu demult pe un salariu normal, încadrat în media pe economie de 3.000 de lei.

Lefuri de mii de euro plătite din taxele românilor pentru care, în frunte cu primarii și viceprimarii, indiferent de culoarea politică le mulțumesc onor bugetarii, în gând sau chiar cu voce tare, lui Dragnea și PSD-ului.

Da, fără glumă, am avut ocazia să aud un proaspăt primar PNL-ist adresând public, în gura mare într-un moment de sinceritate euforică, mulțumiri retorice PSD-ului care i-a dat posibilitatea să-și acorde un salariu de 17.000 de lei. O adevărată mană cerească, această mișcare de care beneficiază toți bugetarii din eșaloanele superioare, va avea un efect nebănuit: albirea spăgilor.

Orice primar sau funcționar în pixul căruia stau contracte de milioane aducătoare de parandărăt vor putea acum să își scoată liniștiți de la saltea spăgile și comisioanele la care se uitau frustrați pentru că nu le puteau cheltui. Ei, acum pot. Pot să își cumpere în rate mașini negre cu W în număr, case, terenuri, croaziere pentru că din salariul de nabab la stat se pot plăti fără probleme ratele, nu-i așa ?

Cât va putea ține bugetul României nebunia asta nu se știe. Problema este că odată acordate aceste beneficii incredibile (salarii, concedii plătite mascat sub formă de cursuri, prime, sporuri cu denumiri absurde) de care se bucură nu numai primăriile ci și unii din Consiliul Județean, procurorii, judecătorii, grefierele, unii polițiști, SRI-știi, DSP-iștii, DSV-iștii APIA-iștii, AFIR-iștii și alți „iști” angajați ai altor asemenea acronime care nu spun nimic multora dintre noi, NU VOR MAI PUTEA FI ANULATE!

Orice tăiere de privilegii din partea unui guvern responsabil (dacă vom mai avea vreodată așa ceva) va fi privită ca un afront asupra unui drept câștigat și va fi atacat în justiție. Și vor fi câștigate în justiție, la rândul ei mare vărsătoare de bani și avantaje nesimțite în capul angajaților și pensionarilor din sistem.

Toate cele de mai sus se cunosc și duc România către un clivaj extrem de periculos în care privații îi vor privi cu ură de clasă pe bugetari, dar puțini au curajul să le arate de teama sistemului care te poate pune la colț la prima hârtie, autorizație sau certificat de care ai nevoie.

Sau de ce nu, de teama unui dosar fabricat la comandă pentru că noi suntem fire de iarbă în calea vântului în raport cu acest sistem.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

11 Comentarii

11 Comentarii

 1. ORFANA

  luni, 29.01.2018 at 16:32

  de acord cu cele spuse de doamna”patita”,care nu trebuie sa se considere o paria …chiar fiica mea a intampinat aceleasi probleme…a fost sfatuita de secretata de la agentia mediului sa nu.si depuna dosarul pt concurs pt un post din septembrie tot e aceleasi criterii (ca si cum i.ar face un serviciu spunandu.i anticipat ca sa nu mai invetze bibliografii…bla.bla bla…ca se stie..)de asemenea facand precizarea:”draga dar tu de ce studiezi ac ca o fraiera masterul toot la specialitatea mediu,terminand fac de ingineria mediuluica oricum n.o sa ai sanse vreodata sa gasesti post”…FARA CUVINTE

 2. silaghi

  luni, 29.01.2018 at 18:38

  Din nefericire aveti perfecta dreptate ,cei platiti de contribuabili si-au pus mintea la contributie pentru a gasii tot felul de variante in multe situatii ilegale pentru avantajul propiu s-au de gasca.

 3. Ionel

  luni, 29.01.2018 at 20:17

  Romanul este prea familist, asta-i problema! Deja au aparut mutanti. A aparut primarie cu 4 picioare, scoala cu 3 capete si politie cu 1 ochi. Un incest institutional!

 4. angajat in primarie (inca...)

  luni, 29.01.2018 at 20:32

  „Cică dacă strigi tare „tușăăăăă!” pe holurile instituției e posibil să-ți răspundă câteva zeci de doamne respectabile de prin birouri. Dar și asta e doar o legendă…”

  Nu e legenda. Daca nu ma credeti mergeti si faceti proba pe „viu” si o sa ramaneti surprinsi de rezultat. Nu uitati sa filmati pentru posteritate!

 5. Tara lui Papura Voda

  marți, 30.01.2018 at 00:36

  Sunteti un pic in urma, am crezut ca ati ajuns la amantele si amantii din primarie…

 6. un muritor de rand

  marți, 30.01.2018 at 09:49

  Din pacate in Romania nu mai merge cu ”Daca ai carte ai parte”, merge pe considerentul ”Cine te recomanda?” . Sunt o garmada de absolventi de facultate, cu potential, someri din pacate, ca nu au nicio sansa in fata PCR-ului. Si multi dintre ei aleg sa plece in strainatate. Dar oare, daca tot asa se va continua peste ceva ani, cine ne va mai plati pensiile ? Populatia activa este tot mai putina in tara si tot mai imbatranita . Oare ce merite deosebite trebuie sa ai si ce raspundere ca sa ai un salariu de 12.000 de lei, la Stat ca la privat iti sar ochii din cap si nu iei banii astia ? Din pacate va mai trece multa apa pe Mures cum se zice vorba populara, si nu stiu sincer daca poporul asata se va trezi vreodata.

 7. Anonim

  marți, 30.01.2018 at 10:28

  Angajat la parton (inca)
  Deacord cu cele de mai sus dar asa se intampla si in cadrul companiilor multinationale. In decursul a 3 ani am depus 12 Cv-uri aceleiasi companii si am fost chemat de 3 ori la interviu. Mi sa cerut so completes un formular unde una dintre intrebari era „cunosti pe cineva in cadrul firmei?” Data viitoare o sa zic ca da. Nu cred ca are vre-o relevanta din moment ce persoana nu are rol de conducere. In plus de asta unde lucrez acum de 15 luni s-au schimbat jumatate din angajati toti plecand in strainatate. Ma intreb oare in cativa ani va mai ramane cineva in tara in afara de bugetari si pensionari? Si daca nu sa vedem cu cat li se reduc lefurile.

 8. cititor

  marți, 30.01.2018 at 10:43

  Rusine pentru Primaria Alba Iulia. De pe pagina de Declaratii de avere se vede foarte bine „neamurile” din Primaria Alba Iulia.

 9. vasile

  marți, 30.01.2018 at 11:55

  Astia nu mai au rusine si nici limita .Sub patronajul baronului Hava,neschimbatul de ceva ani ,care si a facut plinul pentru el si cateva generatii de urmasi e normal sa se intample asa.Si nici nu cred ca se va schimba ceva pana cand exista locuitori de pe unele strazi din oras a caror locatari lucreaza in marea majoritate la primarie,pana mai avem functionari publici de pe vremea marii adunari nationale,pana cand amantele fac legea pe bani buni in acest oras.Ne meritam soarta daca nu suntem in stare sa votam.

 10. Bily

  marți, 30.01.2018 at 13:48

  De ce nu se mentioneaza si Consiliul judetean si Curtea de conturi si alte institutii publice? Numai uitandu-te pe declaratiile de avere se vede clar ca sunt sot-sotie sau ceva rude. Bataie de joc pentru privatii care platesc darile sa-si ia bugetarii lefurile. Pana la urma noi vorbim, dar e luat masuri cine ia impotriva acestor aranjamente care chiar exista? Ar fi interesant de stiut daca exista macar o persoana de bun simt care sa iasa in fata si sa recunoasca faptul ca a dat spaga sau si-a pus o pila sa ia un job. Nu mai sunt oameni de caracter. Foarte bine, sa-i evalueze, dar este din nou praf in ochi. Oricum raul e facut, cum mai starpim neamurile inchegate din primarie?

 11. Mitica Corsatea

  vineri, 22.06.2018 at 13:34

  LA COLEGIUL MILITAR SE INTAMPLA CELE MAI MULTE NEPOTISME. TOTI OFITERII SUPERIORI ISI ADUC SOTIILE ACOLO SI TOTI PROFESORII CU VECHIME ISI ADUC RUDELE CA SA FIE CADRE DIDACTICE. SE FURA CA IN CODRU ACOLO DE LA CEL MAI MIC LA CEL MAI MARE. JOS DICTATURA TRIFONA!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Călin Matieș: Conducerea PNL a CJ Alba pedepsește primăriile PSD. ZERO lei pentru evenimente și festivaluri în 2022

Publicat

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă! Conducerea PNL a CJ Alba pedepsește primăriile PSD. ZERO lei pentru evenimente sau festivaluri în 2022” – senator Călin Matieș

”Îmi plac evenimentele ce au scopul de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor, care ne descreţesc frunţile şi destind atmosfera. Îmi place socializarea, discuţiile constructive şi vreau să ascult bucuriile şi deopotrivă necesităţile oamenilor, în speranţa că voi găsi soluţii.

În loc să scriu aceste rânduri aș fi preferat să îmi fac programul pentru următoarele luni, ținând cont de evenimentele și festivalurile ce se organizează în Alba în acest an. Însă acest lucru, acum, cel puțin mie, îmi este imposibil, când văd abordarea discreționară a conducerii PNL a Consiliului Județean Alba.

În nici un oraș sau comună, conduse de PSD, Consiliul Județean Alba nu finanțează organizarea de evenimente, expoziții, concerte, simpozioane, festivaluri, târguri sau gale! Văzând calendarul evenimentelor pe anul 2022 mi-am pus următoarea întrebare legitimă: ce vină au oamenii din Teiuș, Stremț, Ciuruleasa, Bucium, Vidra, Gârbova sau Roșia de Secaș?

În aceste localități primarii și consiliile locale – oameni muncitori, harnici și devotați comunităților – organizează prin forţe proprii evenimente de entertainment, concerte și zile muzicale, ”Fiii satului”, târguri și expoziții, inclusiv cu vânzare a produselor tradiționale, ce puteau și trebuiau să fie finanțate, sau cel puțin cofinanțate, de către Consiliul Județean Alba. Acestea au scopul de promovare a datinilor străbune, aduc bună dispoziţie şi relaxare în vieţile oamenilor.

Ion Dumitrel, ”tătucul” județului, a ajuns să împartă banii pentru astfel de manifestări în funcție de culoarea politică a localităților. UAT-urile conduse de primari PSD au solicitat în zadar sprijin financiar!

Astfel de metehne, preluate de la Cîțu și echipa pierzătoare, trebuie să dispară, iar alocările financiare nu mai pot ține cont de culori politice. Banii trebuie alocați în funcție de necesitățile comunităților, de proiectele în desfășurare, de numărul de locuitori, de dificultățile întâmpinate în funcție de așezarea geografică și relief, pentru dezvoltare economică, prosperitatea și bunăstarea cetățenilor.

În altă ordine de idei, studiind calendarul evenimentelor din 2022 am observat că <Târgul Apulum Agraria>, eveniment cu tradiție pentru Alba Iulia, se mută la Ighiu! Nu am nimic împotriva conjudețenilor noștri din comuna Ighiu, unde am mulți prieteni și pe care îi vizitez cu drag, dar cum să muți un târg cu tradiție pentru Alba Iulia în comuna vecină în loc să organizezi și aici, un alt eveniment, cu alt nume, sub alt brand, ce are scopul promovării și vânzării produselor noastre locale?

Nu în ultimul rând, având în vedere criza economică generată de contextul pandemic, la toate evenimentele, la care prin prima specificului vor fi invitați artiști, muzicieni sau oameni de entertainment, trebuie apelat la valorile locale (dacă natura evenimentului permite acest lucru). În Alba avem suficient de mulți tineri talentați care pot ține un show, dar și oameni cu experiență în toate tipurile de evenimente, de la cele culturale și până la cele muzicale. Eu, ca om al locului, pe cât posibil, vreau să văd pe o scenă un tânăr al cărui talent a fost şlefuit la o şcoală de muzică din judeţul Alba şi să admir un spectacol al unei trupe locale.

Chiar dacă se vor supăra colegii noștri de alianță, după ce vor citi aceste rânduri, le spun direct, cinstit și împăcat: corectitudinea, adevărul și dreptatea sunt peste orice alianţe politice. Nu suport ipocrizia, înțelesurile ascunse și nu voi merge pe burtă doar pentru a fi bine!”

Senator PSD Alba

Călin Gheorghe Matieș

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LISTA evenimentelor finanțate în 2022 de Consiliul Județean Alba. Festivaluri, târguri, concerte și podcast

Publicat

alba iulia

Consiliul Județean Alba finanțează și în acest an o serie de evenimente și festivaluri organizate în Alba Iulia și în alte localități din județ.

Pe lista evenimentelor bugetate în acest an se află, printre altele, Festivalul ”Cultură pentru Cultură”, Festivalul Cultural ,,Augustin Bena”, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, Statu la vase de la Șugag, Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni, Sărbătoarea Libertății de la Blaj, Sărbătoarea Încoronării, Ziua Națională, festivalurile de folclor în mai multe localități, Târgul de Turism Rural.

Este bugetat și podcast-ul județului Alba.

LISTA și calendarul evenimentelor bugetate de Consiliul Județean Alba în 2022

Eveniment / Buget alocat / Perioada de desfășurare / Locație / Valoare totală proiect

PROGRAMUL ,,CULTURĂ PENTRU CULTURĂ

 • Festivalul de tradiții și obiceiuri ,,Cultură pentru Cultură” – proiect unic în Europa – 220.000 lei  – 1 iunie-30 iulie 2022 – Poiana Călineasa (Gârda de Sus), Poiana Nedeii (Șugag), Ciugud, Biia (Șona), Avram Iancu – 320.000 lei

PROGRAMUL ,,ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI”

 • Ziua Națională a României – 150.000 lei – 1 martie-15 decembrie 2022 – Alba Iulia – 225.000 lei

PROGRAMUL ,,BRANDING – AUGUSTIN BENA”

 • Festivalul Cultural ,,Augustin Bena” – 80.000 lei – 11-13 noiembrie 2022 – Județul Alba – 150.000 lei
 • Promovarea Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” – 50.000 lei – 2022 – Județul Alba și național – 85.000 lei
 • Pagina Culturală a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”- 32.000 lei – 2022 – Județul Alba – 72.000 lei

PROGRAMUL ,,PROMOVAREA, CONSERVAREA, CERCETAREA ȘI VALORIFICAREA PATRIMONIULUI CULTURAL MATERIAL ȘI IMATERIAL”

 • Expozițiile etnografice din Județul Alba – 20.000 lei – 1 martie-22 decembrie 2022 – Expozițiile etnografice din Județul Alba – 45.000 lei
 • Serbările meșteșugarilor de la Aiud – 0 lei – iunie-iulie 2022 – Aiud – 60.000 lei
 • Enciclopedia de Etnografie și Folclor a Județului Alba – 10.000 lei – 1 martie-22 decembrie 2022 – Județul Alba – 40.000 lei
 • Sistemul de certificare a calității produselor și serviciilor culturale tradiționale – 10.000 lei – 1 martie-30 decembrie 2022 – Județul Alba, cu promovare națională – 30.000 lei
 • Antologia de Folclor a Județului Alba – 10.000 lei – 1 martie-30 decembrie 2022 – Județul Alba, cu promovare națională – 55.000 lei
 • Promovarea, conservarea și valorificarea folclorului muzical-coregrafic și a costumelor tradiționale românești – 10.000 lei – 1 martie-31 decembrie 2022 – Județul Alba cu promovare națională – 40.000 lei
 • Centrul Național al Tulnicului ,,Avram Iancu”- 10.000 lei – 1 martie-31 decembrie 2022 – Județul Alba cu promovare națională – 45.000 lei
 • Centrul Județean de Colectare a Produselor Tradiționale Meșteșugărești – 10.000 lei – 1 martie – 31 decembrie 2022 – Spațiul logistic al CCAB – 60.000 lei

PROGRAMUL ,,SĂRBĂTORI TRADIȚIONALE ÎN JUDEȚUL ALBA”

 • Târgul de Fete de pe Muntele Găina – 100.000 lei – 23-24 iulie 2022 – Avram Iancu și Muntele Găina – 230.000 lei
 • Statu’ la vase în lunea Paștelui – 5.000 lei – 25 aprilie 2022 – Șugag – 44.000 lei
 • Serbările Albei – 15.000 lei – 1 martie – 30 decembrie 2022 – Județul Alba – 15.000 lei
 • Datină străbună pe Secașe – 10.000 lei – 3 ianuarie-1 martie 2022 – în funcție de contextul epidemiologic – 40.000 lei
 • Fărșangul de la Rimetea – 5.000 lei – martie 2022 – Rimetea – 10.000 lei
 • Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni – 10.000 lei – august 2022 – Horea – 49.000 lei
 • Concert Tradițional de Colinde – 80.000 lei – 1 noiembrie-22 decembrie 2022 – Alba Iulia – 95.000 lei
 • Sărbătoarea Libertății (174 de ani de la Marea Adunare de pe Câmpia Libertății de la Blaj) – 100.000 lei – 12-15 mai 2022 – Blaj (Câmpia Libertății, Palatul Cultural) – 160.000 lei

PROGRAMUL ,,FESTIVALURI ȘI CONCURSURI DE FOLCLOR”

 • Festivalul Național de Folclor ,,Sus, sus, sus, la moți, la munte”0 lei – iulie-august 2022 – Câmpeni – 50.000 lei
 • Festivalul Național de Folclor ,,Inimi fierbinți în țara de piatră”0 lei – august 2022 – Abrud – 50.000 lei
 • Festivalul Național de Folclor ,,Mureș, pe marginea ta” – 15.000 lei – septembrie-octombrie 2022 – Ocna Mureș – 50.000 lei
 • Festivalul Național de Folclor ,,Felician Fărcașiu” – 20.000 lei – octombrie-noiembrie 2022 – Sebeș – 65.000 lei
 • Festivalul Național de Folclor ,,Strugurele de Aur” – 150.000 lei – septembrie 2022 – Alba Iulia și Jidvei – 700.000 lei

PROGRAMUL ,,FORMAREA DEPRINDERILOR CULTURAL-ARTISTICE”

 • Școala de Arte și Meșteșuguri ,,Augustin Bena” – 10.000 lei – 1 februarie-30 decembrie 2022 – Castel Sâncrai, Palatul Cultural din Blaj, Museikon, Galeriile UAP, Galeriile CCAB – 72.000 lei
 • Caravana Etnografică – 0 – 1 martie-30 decembrie 2022 – Școlile din Județul Alba – 20.000 lei
 • Gastronomia tradițională din Județul Alba – 10.000 lei – 1 martie-29 decembrie 2022 – Județul Alba – 25.000 lei

PROGRAMUL ,,DEZVOLTAREA CULTURII CONTEMPORANE ȘI TRADIȚIONALE”

 • Festivalul Național de Interpretare a Romanței – 25.000 lei – 1 martie-15 decembrie 2022 – Zlatna/Alba Iulia – 50.000 lei
 • Zilele Muzicale ,,Carl Filtsch” – 10.000 lei – 28-29 mai 2022 – Sebeș – 20.000 lei
 • Festivalul Național de Muzică Folk ,,Ziua de Mâine” – 60.000 lei – septembrie 2022 – Alba Iulia – 75.000 lei
 • Alba Jazz – 0 lei – 1 iunie-29 decembrie 2022 – Alba – 40.000 lei
 • Stagiunea Cvartetului de coarde și a Orchestrei de Cameră ,,Augustin Bena” a Județului Alba – 30.000 lei –1 februarie-30 decembrie 2022 – Județul Alba – 60.000 lei
 • Concert – filmare TVR – TEZAUR FOLCLORIC – 85.000 lei – 1 martie-15 decembrie 2022 – Palatul Cultural din Blaj – 150.000 lei
 • Stagiunea concertelor de promenadă în orașele Județului Alba – 5.000 lei – 1 februarie-30 decembrie 2022 – Județul Alba – 28.000 lei
 • Expoziții și saloane de artă – 10.000 lei – 1 februarie-30 decembrie 2022 – Galeriile CCAB, Spațiul expozițional urban al CCAB, Galeriile UAP, Castel Sâncrai, Museikon – 25.000 lei
 • Alb-Umor – 10.000 lei – luna mai 2022 – Alba Iulia – 40.000 lei

PROGRAMUL ,,SCHIMBURI CULTURALE”

 • Județul Alba în țară și în lume – 80.000 lei – 2022 – local, național și internațional – 150.000 lei
 • Centrul de Excelență în Fotografie ,,Samoilă Mârza” – 10.000 lei – 2022 – local și național – 25.000 lei
 • Festivalul Internațional de Folclor de la Aiud – CIOFF – 0 lei – în funcție de contextul epidemiologic – Aiud – 65.000 lei
 • Parteneriate externe – reciprocitate – 10.000 lei – 15.08 – 30 decembrie 2022 – Alba – 15.000 lei

PROGRAMUL ,,IDENTITĂȚI ETNOCULTURALE”

 • Ziua Culturii Maghiare de la Mirăslău – 10.000 lei –  iunie-iulie 2022 – Mirăslău – 15.000 lei
 • Ziua Culturii Maghiare de la Unirea – 10.000 lei – iulie-septembrie 2022 – Unirea – 15.000 lei
 • Ziua Minorităților Naționale din România – 15.000 lei – 1 martie-30 decembrie 2022 – Alba Iulia – 20.000 lei

PROGRAMUL ,,PRODUSE CULTURAL-ARTISTICE ȘI EDUCATIVE”

 • Editura muzicală a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” – 5.000 lei – 2022 – CCAB – 50.000 lei
 • Editura Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” – 25.000 lei – 2022 – Județul Alba – 60.000 lei
 • Casa de discuri și studioul de înregistrări al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” – 250.000 lei – 2022 – Județul Alba – 330.000 lei
 • Podcast-ul Județului Alba – 20.000 lei – 2022 – Podcast-ul de la sediul CCAB – 100.000 lei

PROGRAMUL ,,PROMOVAREA TURISMULUI CULTURAL”

 • Târgul de Turism Rural – 30.000 lei – august-septembrie 2022 – Albac – 82.000 lei
 • Rutele cultural-turistice ale Județului Alba – 10.000 lei – 10 mai-30 decembrie 2022 – Spațiul logistic al CCAB și sediul CCAB – 50.000 lei
 • Școala Ardeleană – 10.000 lei – 10 mai – 30 decembrie 2022 – Județul Alba cu promovare națională – 25.000 lei

PROGRAMUL ,,SĂRBĂTORI NAȚIONALE”

 • Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie – 5.000 lei – 10 ianuarie-10 februarie 2022 – Spațiul logistic al CCAB, sediul CCAB, Museikon, Castelul Sâncrai – 20.000 lei
 • Ziua Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie – 25.000 lei – 10 ianuarie-10 februarie 2022 – Spațiul logistic al CCAB, sediul CCAB, Sala Unirii, Castelul Sâncrai – 65.000 lei

PROGRAMUL ,,CENTENARUL ÎNCORONĂRII REGELUI FERDINAND ȘI A REGINEI MARIA LA ALBA IULIA”

 • 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia – 200.000 lei – 1 martie-30 decembrie 2022 – Alba – 315.000 lei

,,Valoarea totală a proiectului” pentru cele de mai sus este asigurată direct de Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” prin resursele umane și resursele logistice de care dispune la ora actuală.

Mai sunt și alte evenimente, finanțate din bugetele instituțiilor subordonate Consiliului Județean.

De exemplu, Teatrul de Păpuși ”Prichindel” Alba Iulia are bugetate, cu 650.000 lei:

 • Festivalul Internațional de Teatru ”Povești” – mai 2022 – Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia
 • Festivalul ”Alb-Umor” – secțiunea spectacol de teatru și spectacol muzical – mai 2022 – Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

Alte evenimente în calendarul teatrului:

 • Gala Tânărului Actor – ediția 25 (HOP) – august-septembrie 2022
 • Prichindel, 70 de ani de poveste – septembrie 2022

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia are bugetate, printre altele:

 • Noaptea Muzeelor – 21 mai
 • Festivalul Cetăților Dacice – 100.000 lei – 24-26 iunie
 • Centenarul Încoronării – prezentări, expoziții, reenactment istoric – 28 mai la Câmpeni, 29 mai la Avram Iancu, 30 mai la Abrud, 31 mai la Zlatna, 1 iunie la Blaj, 30 august la Alba Iulia, 31 august la Aiud și Teiuș, 1 septembrie la Sebeș – 81.600 lei; Reconstituirea Adunării Naționale de la 1 Decembrie – 93.000 lei (Alba Iulia); Conferință internațională despre regalitate și republică – 15 octombrie – Palatul Apor – 107.650 lei; Sesiune știițifică – 104 ani de la Marea Unire, 100 de ani de la Încoronarea Regilor României Mari la Alba Iulia
 • Simpozion Național de Martirologie – 26-27 martie – Alba Iulia
 • Noaptea Cercetătorilor – 30 septembrie

Biblioteca Județeană Alba:

 • Festivalul Internațional ”Lucian Blaga” – 13-15 mai – Alba Iulia, Sebeș
 • Gala Poeziei – Lista lui Manolescu – 9 iulie – Alba Iulia
 • Colocviile Romanului Românesc Contemporan – 23 septembrie – Alba Iulia
 • Colocviile tinerilor scriitori – 21 octombrie – Alba Iulia

În actualizare

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Urmările războiului Nistor vs. Bogdan la Sebeș: Nereguli descoperite la Ocolul Silvic. Angajați cu salarii majorate nejustificat

Publicat

Scandalul de la vârful conducerii Primăriei Sebeș, din 2021, dintre primarul Nistor și fostul viceprimar Adrian Bogdan, care s-a terminat cu demiterea celui din urmă, dar și cu un proces intentat de Bogdan, a mai produs și alte efecte. 

Printre principalele acuzații lansate de Nistor, care au dus la demiterea viceprimarului Bogdan, s-au aflat și încercarea viceprimarului Bogdan de a influența luarea unor decizii la Ocolul Silvic Sebeș, unde soția acestuia era angajată atunci pe funcția de jurist.

La câteva luni după ce Adrian Bogdan a fost demis, Curtea de Conturi a efectuat un control intern la Ocolul Silvic Sebeș, unde a descoperit mai multe nereguli, printre care și majorarea nejustificată cu cheltuieli de personal în cazul a doi angajați. Prejudiciul constatat a fost de aproape 40.000 de lei. 

În următoarea ședință de Consiliu Local, la Sebeș, consilierii locali vor fi informați de raportul întocmit de Curtea de Conturi Alba și ce nereguli au descoperit aceștia.

De asemenea vor fi prezentate și măsurile care trebuie luate de conducerea Ocolului Silvic Sebeș pentru a înlătura neregulile constatate de inspectori.

CITEȘTE ȘI: SCANDAL la vârful administrației din Sebeș: Primarul Dorin Nistor cere demiterea viceprimarului Bogdan Adrian. MOTIVELE

Ce au descoperit inspectorii Curții de Conturi în control, în perioada 1 noiembrie 2021 – 17 decembrie 2022

Potrivit informării trimise către Consiliul Local Sebeș:

Abateri de la legalitate și regularitate care au creat prejudicii

”Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal ale RA Ocolul Silvic Sebeș, în perioada 03.2020 – 30.04.2021, cum suma de 39.658 lei, în cazul unui număr de 2 angajați (care dețin funcțiile de contabil șef și respectiv de consilier juridic), prin stabilirea și plata eronată a salariului în condițiile în care clasele de salarizare care au stat la baza retribuirii acestor funcții, nu sunt prevăzute în CCM, precum și acordarea unui salariu la un nivel superior pentru directorul general în luna martie 2020 față de cel prevăzut în contractul de muncă”, se arată informarea Curții de Conturi.

Abateri de la legalitate și regularitate care nu au creat prejudicii 

”Nu s-au asigurat condiții de funcționare a auditului public intern la nivelul entității auditate, prin neocuparea postului de auditor intern, prevăzut în organigrama aprobată la nivelul RA Ocolul Silvic Sebeș.

CITEȘTE ȘI: Cum se va tranșa războiul de la vârful Primăriei Sebeș, dintre Nistor și Bogdan. Ce poate pierde fiecare din acest conflict

Nu s-a efectuat odată la trei ani auditarea principalelor activități desfășurate în entitate, așa cum prevederile legale impun fiind constatat faptul că în perioada 2018 – 2020 nu a fost efectuată nici o misiune de audit intern.

Nepublicarea pe pagina proprie de internet tuturor documentelor și informațiilor prevăzute de legislația în vigoare referitoare la activitatea consiliului de administrație”, se mai arată în documentul citat.

Ce măsuri trebuie să ia autoritățile locale

În ceea ce privesc abaterile cu prejudiciu material, trebuie extinsă verificarea și pentru perioadele aneterioare și stabilirea dacă este cazul a prejudiciului total. De asemenea trebuie ca tot prejudiciul care a fost creat să fie recuperat de către autorități.

Pentru abaterile care nu au creat prejudiciu material trebuie realizat un audit intern și publicarea pe pagina de internet a documentelor prevăzute de legea transparenței instituționale.

CITEȘTE ȘI: Primarul din Sebeș, explicații pentru cetățeni în scandalul înlocuirii viceprimarului: ”Nu moștenim funcții”

Ambele măsuri trebuie luate până la data de 29 noiembrie 2022.

Ce reproșuri i-a adus Dorin Nistor fostului viceprimar și coleg de partid

”4. Domnul Bogdan Adrian nu și-a îndeplinit obligația legală de a anunța la începutul ședințelor Consiliului Local al Municipiului Sebeș interesul personal pe care îl avea la adoptarea hotărârilor referitoare la bugetul, organizarea, statul de funcții, retribuirea salariaților Ocolului Silvic Sebeș R.A., instituție în cadrul căreia activează ca angajat un membru al familiei sale, în fapt soția domnului Bogdan Adrian, doamna Bogdan Loredana.

Această conduită reprezintă abatere de la respectarea regimului legal în ceea ce privește exercitarea funcției, potrivit art. 228 alin (2), din Ordonanța de Urgență nr. 57/2019 (Codul Administrativ) cu modificările și completările ulterioare.

Cu toate acestea, domnul Bogdan Adrian a nesocotit prevederile legale, a luat parte activ, exprimându-și votul pentru adoptarea următoarelor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Sebeș :

– HCL nr.127/2021, privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și a anexelor, pe anul 2021, la Ocolul Silvic Sebeș R.A., adoptată în cadrul ședinței Consiliului Local din data de 21.04.2021;

– HCL nr.151/2021 privind aprobarea situațiilor financiare la Ocolul Silvic Sebeș R.A. pe anul 2020, adoptată în cadrul ședinței Consiliului Local din data de 27.05.2021”, se arăta într-un comunicat trimis de Dorin Nistor la data de 9 iunie.

Ce i-a răspuns Adrian Bogdan

”Abia aceasta este o acuzație reală, dle posibil viitor fost primar…pardon, coleg. Doar că dacă ar fi adevărată, această acuzație ar duce-o în primul rând pe secretarul Primăriei în fața organelor de cercetare penală sau măcar Agenția Națională de Integritate (ANI).

Aceste HCL-uri au fost semnate și de domnia sa. La fel și președintele de ședință. La fel poate și pe toți consilierii locali și, bineînțeles pe dumneavoastră personal, dle primar.

CITEȘTE ȘI: Viceprimarul Sebeșului, REPLICĂ la motivele invocate pentru demiterea din funcție: Adevărul ne va face liberi. Poate nu pe toți

Nu mai vorbim despre prefect, care nu s-a sesizat nici el…

O să simplific pentru toată lumea: INSPECȚIA DE INTEGRITATE din cadrul AGENȚIEI NAȚIONALE DE INTEGRITATE a emis Raportul de evaluare nr. 33668/G/II/04.10.2018 pe care vi-l pun tuturor la dispoziție.

ANI a verificat nu mai puțin de 12 HCL-uri similare celor 2 la care faceți referire (organigrame, buget, situații financiare etc.), pentru perioada 2012-2016 (HCL 34/2012; HCL 48/2013; HCL 54/2013; HCL 38/2014; HCL104/2014; HCL 31/2015; HCL113/2015; HCL220/2015 etc).

În urma unei plângeri similare pe care am avut-o la ANI (ca cea expusă de dl Dorin Nistor), a urmat o perioadă grea de cercetări în perioada 2016-2018.

Într-un final, ANI a respins plângerea constatând că “nu au fost identificate elemente de încălcare a legislației privind regimul juridic al conflictelor de interese”.

Sigur că nu sunteți croitor la bază, dar ața albă cred că, o vede orice privitor și mai ales consilierii locali din Sebeș”, se arăta într-un răspuns dat de Adrian Bogdan, câteva zile mai târziu.

Scandal din primărie, mutat în instanță, la Tribunalul Alba

Adrian Bogdan a dat în judecată Consiliul Local al Municipiului Sebeș, UAT Sebeș și pe actualul viceprimar Dorin Albu. Bogdan cere în instanță anualarea celor două

hotărâri prin care a fost demis din funcția de viceprimar. De asemenea, acesta mai cere și 100.000 de lei daune morale.

CITEȘTE ȘI: Fostul viceprimar, Adrian Bogdan, a dat în judecată Primăria Sebeș și pe actualul viceprimar. Cere daune de 100.000 de lei

O primă ședință de judecată a avut loc în data de 11 ianuarie 2022, iar o următoare ședință va avea loc în data de 22 ianuarie 2022. Însă atât Bogdan dar și cei dați în judecată de aceștia au mai mulți martori care vor fi audiați în cauză.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Comunicat RER-VEST RETIM: Ce facem cu mobila, salteaua, covoarele vechi? Unde se pot arunca?

Publicat

ATENȚIE! Nu abandonați deșeurile voluminoase în locuri neamenajate! Vă puteți debarasa legal și gratuit de ele în cadrul primei campanii trimestriale din 2022 prin care acestea sunt colectate de către RER Vest- RETIM în colaborare cu ADI Salubris Alba.

În perioada 1 februarie – 23 martie 2022 se desfăşoară o campanie dedicată colectării deșeurilor voluminoase în zona 2 a judeţului Alba. Sunt incluse orașele Sebeș, Cugir, respectiv comunele Daia, Cut, Șpring, Doștat, Gârbova, Câlnic, Săsciori, Pianu, Săliștea, Blandiana, Vințu de Jos, Ceru-Băcăinți, Șibot, Șugag.

CINE poate preda deşeuri voluminoase

Cetățenii din localităţie menţionate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile voluminoase în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos.

CE se poate preda în cadrul acestei campanii

DEŞEURILE VOLUMINOASE sunt:

 • mobilier, comode, mese de cafea, de toaletă, decorative
 • mese de scris pentru copii, rafturi, etajere, etajere metalice
 • covoare, carpete, preșuri
 • canapele, paturi, dulapuri, birouri, scaune, banchete,saltele
 • oale
 • ceasuri
 • perdele, draperii
 • dulapuri de baie, suporturi prosoape
 • lustre, tablouri
 • obiecte sanitare, căzi, vase de toaletă, robineți, cabine de duș (fără sticlă), suporturi, baterii sanitare, chiuvete, bideuri, capace vase de toaletă, lavoare, rezervoare de apă pentru vase de toaletă
 • obiecte mari de folosință îndelungată precum: calorifere fontă, calorifere aluminiu, uși, tocuri de uși şi tocuri de geamuri (fără sticlă), fără tâmplărie PVC.

CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii

NU se preiau alte categorii de deșeuri: reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale, periculoase

NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere etc.)

UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile voluminoase

VOLUMINOASE ZONA 2 RURAL + SEBEȘ + CUGIR – TRIMESTRUL 1 – 2022
ANUL ZIUA LOCALITATE ADRESA ORAR
2022 1.02 M Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 2.02 M Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 3.02 J Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 4.02 V Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 7.02 L Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 8.02 M Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 9.02 M Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 10.02 J Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 11.02 V Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 14.02 L Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 15.02 M Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 16.02 M Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 17.02 J Sebeș cartier Mihail Kogălniceanu, zona Bl. 106 8.30-16.30
2022 18.02 V Cugir Strada Narciselor – zona Stadion, Parc 8.30-16.30
2022 21.02 L Cugir Strada Narciselor – zona Stadion, Parc 8.30-16.30
2022 22.02 M Cugir Strada Narciselor – zona Stadion, Parc 8.30-16.30
2022 23.02 M Cugir Strada Narciselor – zona Stadion, Parc 8.30-16.30
2022 24.02 J Cugir Strada Griviței, nr 36 – zona Gara 8.30-16.30
2022 25.02 V Cugir Strada Griviței, nr 36 – zona Gara 8.30-16.30
2022 28.02 L Cugir Strada Griviței, nr 36 – zona Gara 8.30-16.30
2022 1.03 M Vinerea Intersectia strazilor Codrului si Deal (după podul peste râul Cugir) 8.30-16.30
2022 2.03 M Vinerea Intersectia strazilor Codrului si Deal (după podul peste râul Cugir) 8.30-16.30
2022 3.03 J Vinerea Intersectia strazilor Codrului si Deal (după podul peste râul Cugir) 8.30-16.30
2022 4.03 V Daia Română Strada Luncii – lângă baza sportivă 8.30-16.30
2022 7.03 L Cut Strada Principală, nr 323 – in dreptul stației de autobuz 3 8.30-16.30
2022 8.03 M Șpring sat Șpring, nr 423 (curtea fostului S.M.A.) 8.30-16.30
2022 9.03 M Doștat Intersecția DJ 141D cu strada După Vale, în dreptul imobilului cu nr. 269 8.30-16.30
2022 10.03 J Gârbova Strada Văii, nr. 452 – în fața Primăriei 8.30-16.30
2022 11.03 V Câlnic Lângă podul situat peste Valea Câlnicului, în proximitatea Căminului Cultural 8.30-16.30
2022 14.03 L Săsciori Parcarea Pieței Agroalimentare 8.30-16.30
2022 15.03 M Pianu Pianu de Sus, Zona Ocolului Silvic Valea Pianului R.A. 8.30-16.30
2022 16.03 M Săliștea Strada Drejman, vizavi de imobilul cu nr. 446 8.30-16.30
2022 17.03 J Sat Blandiana,

comuna Blandiana

Stația de Autobuz nr. 2 8.30-16.30
2022 18.03 V Vințu de jos Str. Lucian Blaga, în parcarea din zona imobilelor cu nr 23, 25, 27 8.30-16.30
2022 21.03 L Ceru Băcăinți Strada Principală, nr 5 8.30-16.30
2022 22.03 M Șibot În spate la Târgul de Animale 8.30-16.30
2022 23.03 M Șugag Ieșirea din comună spre sat Tău-Bistra, pe partea stângă 8.30-16.30

Detalii despre efectuarea acestor campanii pe www.retim.ro, www.rervest.ro.

De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 694, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate