Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Nereguli la verificarea încadrărilor în grad de handicap: Majoritatea dosarelor verificate erau greșite. ERATĂ

Când intră pensiile pe iulie 2024

Publicat

ERATĂ: Ministerul Muncii a făcut o serie precizări legate verificarea încadrărilor în grad de handicap, după o confuzie apărută în presă. 

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu a fost întrebată, în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel de la Realitatea PLUS despre neregulile privitoare la dosarele de încadrare în grad de handicap, nicidecum cu privire la stabilirea/reacalcularea pensiilor așa cum greșit a fost preluat de o parte a presei. 

Alba24 a publicat o știre cu informații corecte, însă titlul care făcea referire la recalcularea pensiilor a fost greșit, lucru pentru care ne cerem scuze cititorilor noștri.

Precizările oficiale ale Ministerului Mediului

În urma apariției în spațiul public a unor informații cu privire la existența unor documente false depuse în vederea obținerii unor certificate de handicap la DGASPC Ilfov, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a dispus o acțiune de control în echipă mixtă formată din reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), Comisiei Superioare pentru Evaluarea Persoanelor cu Handicap (CSEPH), Autorității Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în vederea verificării modalității de acordare a certificatelor de încadrare în grad și tip de handicap la nivelul DGASPC Ilfov.

Procedurile de verificare și finalizare a raportului de control s-au derulat în perioada 10 august 2023 – 3 octombrie 2023.

Eșantionul a fost de 1.776 de dosare. Dintre acestea, pentru 1.414 dosare, echipa de control a constatat că nu au fost respectate criteriile de încadrare în grade de handicap și/sau procedura de evaluare complexă a persoanei cu handicap.

S-a constatat că unele dosare conțineau documente care aveau inadvertențe: medicii menționați în documente nu figurau la unitățile medicale respective, iar documentele depuse nu erau înregistrate în sistemul de evidență al unității medicale.

Astfel s-a dispus:

–        reevaluarea tuturor dosarelor de încadrare în grad de handicap din Ilfov;

–        înlocuirea membrilor Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Ilfov;

–        sesizarea organelor de urmărire penală.

Știrea inițială apărută în Alba24: 

Nereguli grave la recalcularea pensiilor pentru încadrarea în grad de handicap, anunțate chiar de ministrul Muncii: din 1.713 dosare verificate, 1.400 erau cu nereguli. 

Există inclusiv suspiciuni de falsificare, cu ajutorul unor documente.

Este dezvăluirea gravă, făcută de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la o emisiune de la România TV.

Aceasta spune că s-au făcut verficări fulger în mai multe județe din România.

Nereguli grave la verificarea încadrărilor în grad de handicap

Dialogul dintre ministrul Simona Bucura Oprescu și jurnalista România TV:

Simona Bucura Oprescu: Ca urmare a sesizarii primite de la dumneavoastră am demarat controale cu privire la încadrarea în grad de handicap.

Până în acest moment au fost deja făcute verificări în 5 județe. Am început cu județele cu numărul cel mai mare de persoane încadrate în grad de handicap.

Jurnalistă: Cam care e procentul de nereguli pe care l-ați găsit?

Simona Bucura Oprescu: Pe un eșantion de 10%, au fost verificate un număr de 1.713 dosare, au fost găsite nereguli la un număr de circa 1.400 de dosare.

Aproximativ 1200 erau cu nereguli legate de procedurile comisiei, iar la aproape 200 există suspiciuni cu privire la documente false.

Jurnalistă: Este foarte mult

Simona Bucura Oprescu: … au fost sesizate organele competente. Acolo există în acest moment anchete în desfășurare.

Vezi și Recalcularea pensiilor: Șeful Casei de Pensii, detalii despre stadiul procesului. Ce se întâmplă dacă noua pensie este mai mică

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    sâmbătă, 13.07.2024 at 15:34

    Păi dacă o luăm aşa, ne punem întrebarea, la ce au folosit acei 1 000 de angajaţi în plus pentru a grăbi recalcularea. S-a dovedit că au fost nişte proşti, că numai din ăştia mai are partidul, care au încurcat şi mai rău situaţia. Cam cu aşa ceva se laudă PSD-ul !

  2. Vasile Vasile

    sâmbătă, 13.07.2024 at 17:00

    Pilu, aici este vorba despre dosarele cu „handicapați”, dar care, bine merci, conduc mașini, merg la vânătoare, joacă tenis și fotbal. Au certificate albastre pe parbrizul mașinii pentru parcare gratuită, nu plătesc impozite sau plătesc cu o reducere consistentă, primesc asistență medicală și medicamente gratuite și chiar încasează indemnizații. O să-i găsești prin toate instituțiile statului, inclusiv în cele care trebuie să controleze fenomenul.

  3. pilu

    sâmbătă, 13.07.2024 at 18:00

    VASILE VASILE
    Păi dacă nu recalculau ce mai găseau, nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate