Eveniment
Recalcularea pensiilor: Șeful Casei de Pensii, detalii despre stadiul procesului. Ce se întâmplă dacă noua pensie este mai mică
Recalcularea pensiilor: Până la 1 septembrie 2024, circa 5 milioane de pensionari din România vor primi în plic deciziile de recalculare a pensiilor.
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a transmis noi detalii despre recalcularea pensiilor din România.
Acesta a prezentat la Digi24 documentul pe care îl vor primi pensionarii în scurt timp și a explicat și ce se va întâmpla în cazul în care, în urma recalculării, pensia iese o pensie mai mică.
„Se lucrează până seara târziu, colegii de la Casa Națională împreună cu colegii din Casele teritoriale de pensii, astfel încât să fim în acel grafic pe care ni l-am propus, ca în data de 1 septembrie pensionarii să-și primească pensiile recalculate după noua formulă de calcul”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii.
Potrivit acestuia, pentru a putea începe distribuirea noilor decizii către pensionari este nevoie de adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență, care ar putea fi promovată în ședința de săptămâna viitoare.
Recalcularea pensiilor: există riscul ca pensionarii să nu primească deciziile până la 1 septembrie?
„Singurul risc este să nu îi găsească la domiciliu. Este o procedură foarte clară prevăzută de Poșta Română.
O perioadă plicul stă la ghișeul poștal unde pensionarul are domiciliul. Are timp să vină să și-l ridice de acolo. Ulterior, dacă nu, se întorc la casele teritoriale de pensii de unde pot să își ridice acest plic care conține informațiile privind recalcularea pensiilor.
Sunt niște informații importante, numărul total de puncte, valoarea punctului de referință, cuantumul pensiei recalculat, etc.”, a explicat șeful Casei de Pensii, la Digi24.
6 luni – termen pentru „mica recalculare”
Potrivit șefului Casei de Pensii, în termen de șase luni după această dată, pensionarii care au beneficiat de sporuri la care s-au achitat CAS pot să vină să depună adeverințe pentru a beneficia de a doua recalculare – numită și „mica recalculare”.
„Vorbim de prime, premii și alte sporuri la care s-a contribuit, la care s-a achitat de angajator acel CAS. Este un termen de șase luni unde aceste adeverințe trebuie depuse. Noi o numim mica recalculare.
Practic, pe lângă această recalculare unde vor primi absolut toți cei 5 milioane de pensionari, urmează să facem a doua recalculare. Nu toți pensionarii vor beneficia, numai pentru cei care au primit aceste sporuri urmează să facem o a doua recalculare”, a spus Daniel Baciu, la Digi24.
Recalcularea pensiilor: dacă pensia este mai mică la recalculare, pensionarii rămân cu pensia cea mai avantajoasă
„Acest lucru este prevăzut clar în lege, noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360.
Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a mai precizat șeful CNP.
Puncte de stabilitate, pentru cei cu o vechime mare
Potrivit legii, punctele de stabilitate se vor acorda pentru cei care au o vechime de peste 25 de ani, astfel:
- 0,50 puncte pe an – pentru fiecare an peste 25
- 0,75 puncte pe an – pentru fiecare an peste 30
- 1 punct pe an – pentru fiecare an peste 35
„La acel număr de puncte pe care fiecare pensionar îl are pe decizia de pensionare în prezent, se adaugă aceste puncte de stabilitate. Totalul rezultat se înmulțește cu valoarea punctului de referință.
Acei pensionari cu pensii mici, dar cu o contributivitate mare, de peste 40 de ani (…) acolo creșterile vor fi substanțiale, chiar și 100%. Se pot dubla, pentru că avem acest bonul, punctele de stabilitate”, a explicat Daniel Baciu, la Digi24.
sursa: digi24.ro
sursa foto: captură Digi 24
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News