Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nici fapte, dar nici vorbe: PNL Alba a pus ”batista pe țambal” în scandalul inscripției care falsifică istoria de pe Clopotul din Piața Cetății

Publicat

IMG_3256 În urmă cu un  an, o greșeală prin care s-a denaturat conținutul actului care a oficializat Marea Unire de la 1918, Rezoluția Marii Adunări Naționale, a început să provoace reacții și în rândul politicienilor. Liberalii din Alba Iulia, aflați în opoziție atunci, au cerut ca inscripția „Tara Românească” de pe Clopotul Unirii din Piața Cetății din Alba Iulia, ce a înlocuit  „Tara Ungurească”, să fie remediată. După un an însă, această greșeală trecută pe un monument amplasat într-un spațiu public, care citează fals un document istoric, a rămas neschimbată.

Astfel, „dintr-o opțiune a artistului”, atâta timp cât monumentul va rămâne în zona istorică a orașului, toți cei care nu cunosc documentul original, copii, tineri, generații peste generații, vor crede că acela este textul din Rezoluțiune. Practic din inscripția de pe clopot se înțelege că Țara Românească s-a unit cu România, iar în actul UNIRII nu se mai regăsește Crișana ( denumită în acea vreme Țara Ungurească).

Citiți și: REZOLUȚIA MARII UNIRI de la 1918, SCRISĂ GREȘIT pe clopotul inaugurat în Piața Cetății. „Opțiunea” artistului falsifică istoria

Această statuie, la fel ca multe altele din Cetatea Carolina, a fost realizată în cadrul unui proiect de renovare a zonei istorice din Alba Iulia, în valoare totală de peste 76 milioane lei, bani alocaţi din bugetul local și fonduri europene. Execuția lucrărilor din proiect a fost câștigată la licitație de firma Grup Corint, iar patronul, Danil Sabău, este cel care a elaborat conceptul de reabilitare a centrului istoric. În toamna anului trecut, Sabău a fost reales preşedinte al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice.

În urma articolului publicat de ziarul Alba24.ro anul trecut și preluat de presa centrală, PNL Alba Iulia a ținut să își facă public dezacordul față de această situație și a solicitat oficial firmei care s-a ocupat de monumentele istorice din Cetate, să rectifice urgent greșeala. Constructorul n-a rectificat greșeala dar nici liberalii n-au mai zis nimic despre asta. Între timp PDL și PNL s-au unificat în noul PNL iar declarațiile ”politice” făcute înainte de fuziune au mai rămas doar în arhiva ziarelor locale. Vă prezentăm textul integral trimis de PNL Alba Iulia:

„PNL Alba Iulia a luat act de faptul că, din motive încă neelucidate, pe clopotul din bronz din Cetatea Alba Carolina, care simbolizează Marea Unire de la 1918, s-a redactat o inscripție greșită, care denaturează istoria națională și riscă să pună într-o lumină negativă momentul istoric de la 1 decembrie 1918. Pe clopot se vrea a fi citată rezoluția Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, însă citarea este inexactă. Astfel, dacă în documentul original se arată că „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor ….“, pe monumentul amplasat în piața din fața Universității „1 Decembrie 1918” (monument dezvelit de primarul Mircea Hava în 30 noiembrie a.c.), apare „Țara Românească” în loc de „Țara Ungurească”, așa cum este în textul oficial.

Alba_Iulia_Resolutie Acest fapt a fost sesizat deja de mai mulți cetățeni și de către mass-media locală și fie că este vorba de o greșeală a persoanei care a realizat monumentul, fie că este vorba de lipsa de informații privind textul Rezoluției Marii Uniri, PNL Alba Iulia cere firmei Grup Corint, care a realizat proiectul de renovare a zonei istorice, sau Primăriei Alba Iulia, ca beneficiar al lucrărilor, ca situația să fie de urgență remediată. Ca partid național, PNL consideră că nu este normal ca, tocmai la Alba Iulia, textul rezoluției Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918 să fie denaturant și, mai mult, într-un spațiu public”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax