Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REZOLUȚIA MARII UNIRI de la 1918, SCRISĂ GREȘIT pe clopotul inaugurat în Piața Cetății. „Opțiunea” artistului falsifică istoria


Publicat

„Mulți văd, puțini pricep”. Această „umbrelă”, sub care tot mai multe neglijențe periculoase sunt trecute cu vederea la tot pasul, în politică, administrație, economie, arhitectură și chiar artă, ar putea fi și argumentul care a încurajat una dintre cele mai revoltătoare greșeli care se puteau comite pe un monument amplasat într-un spațiu public și care citează fals un document istoric.

Este vorba despre Clopotul din bronz din Cetatea Alba Carolina, care simbolizează Marea Unire de la 1918. Deși întruchipează unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor, legătura piesei din bronz cu istoria propriu-zisă nu este mai mult decât simbolică. Ba mai mult, prin inscripția de pe clopot, istoria este chiar denaturată.

Pe monument este citată Rezoluțiunea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Doar că, dacă în documentul original se vorbește despre Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, pe Clopotul din Cetate „Țara Ungurească” a fost înlocuită cu „Țara Românească”. Așa, „dintr-o opțiune a artistului”. Astfel că, atâta timp cât monumentul va rămâne în zona istorică a orașului, toți cei care nu cunosc documentul original, copii, tineri, generații peste generații, vor crede că acela este textul din Rezoluțiune și vor rămâne, deci, cu informații eronate despre istorie.

(Click pe poză pentru a vedea textul din documentul original)

Dacă în alte situații artiștii nu sunt decât executanții ideilor unor șefi, care și plătesc lucrările, de această dată nimeni nu a fost afectat de această eroare care mistifică istoria, astfel încât să corecteze „opțiunea artistului”.

Această statuie, la fel ca multe altele din Cetatea Carolina, a fost realizată în cadrul unui proiect de renovare a zonei istorice din Alba Iulia, în valoare totală de peste 76 milioane lei, bani alocaţi din bugetul local și fonduri europene. Execuția lucrărilor din proiect a fost câștigată la licitație de firma Grup Corint, iar patronul, Danil Sabău, este cel care a elaborat conceptul de reabilitare a centrului istoric. În această toamnă, Sabău a fost reales preşedinte al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice. Nu că această calitate ar implica răspundere pentru corectitudinea monumentelor din Cetate, însă un detaliu de acest gen ar fi putut atrage atenţia celui care ar fi avut puterea de a rezolva situația și de a evita ca o astfel de „pată” să stigmatizeze obrazul istoricei Alba Iulia.

Gafa este cu atât mai gravă cu cât monumentul cu pricina este amplasat în plin centru istoric, în spatele Sălii Unirii, exact pe locul în care s-a citit Rezoluția în urmă cu 95 de ani, în fața a 100.000 de oameni. Monumentul a fost dezvelit, în 30 noiembrie, cu mare fast, de reprezentanții autorităților locale, în cadrul unei ceremonii prilejuite de inaugurarea Laturii de Vest a Cetății Alba Carolina.

Rezoluția Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia este documentul prin care a fost proclamată Unirea tuturor românilor. La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia au venit 1228 de delegaţi ai românilor „din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească”, care au votat o rezoluţie care „decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Primul articol din document prevede: Adunarea naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara-Ungurească, adunaţi, prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie (1 Decembrie) 1918, decretează unirea acelor Români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.

Citiți și: FOTO-DOCUMENT: Ce au hotărât românii la Alba Iulia acum 95 de ani. Articolele Rezoluţiei pentru Unire

Adunarea Naţională proclamă în special dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre” şi susține libertatea, egalitatea şi autonomia pentru toate confesiunile religioase, libertatea presei, votul universal şi reprezentare proporţională în parlament, precum şi o reformă agrară radicală. Rezoluţia Unirii a fost citită de Vasile Goldiş în prezenţa celor peste 100.000 de participanţi.

Vedeți aici explicația artistului pentru modificarea textului din Rezoluție: Misterul statuilor din Cetatea Alba Carolina: Costuri reale, semnificații ascunse și „opțiuni artistice” care nu bat cu istoriaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

9 Comentarii

9 Comments

 1. cosmin

  luni, 02.12.2013 at 18:54

  Multa minte mai are domnul artist. Tara Ungureasca era reprezentata de Crisana, Satu Mare si Maramures, nicidecum de Ungaria. Acum reiese ca s-au unit romanii din Tara Romaneasca cu cei din Tara Romaneasca.

 2. manga

  luni, 02.12.2013 at 20:26

  Asta e o ruşine pentru noi, o grosolănie, de parcă toti suntem analfabeţi si dezradacinati si lipsiţi de sensibilitate. Artistul poate o fi avut o fitza, ceva, un exces de orgoliu, dar nu trebuia dezvelit monumentul ăla pana textul era greşit. Mai ales dupa 1 decembrie cand a fost toata ţara aici, o sa creadă toti ca suntem un oras de tampiţi. Şi pe buna dreptate, vai si amar…

 3. FG

  marți, 03.12.2013 at 00:02

  Mda, plina Alba Iulia de frustrati…sa iesi sa strigi ce te doare e rusine, sa faci inscriptii patriotice e rusine( apropos, era inca un articol in care artistul isi explica alegerea, asa ca ciocu’ mic daca nu cunoasteti clar situatia)..da’ ce nu-i rusine ma fratilor la voi?…cand vad mentalitatile astea inguste, ma apuca damblaua… cu astea ar trebui voi sa va rusinati, cu mentalitatea asta predominanta de acolo…

 4. Honecker

  marți, 03.12.2013 at 01:34

  E ca si cum nemtii si-ar face un monument pe care ar scrie ca in 1990 s-a unit Germania de vest cu Bavaria, asa, de dragul artei, ca nu le place cum suna DDR. Dar ce sa inteleaga toti repetentii ca „artistul” a schimbat nu doar un simplu cuvant, ci toata noima acestui eveniment istoric, de a iesit o prostie cutremuratoare! Cine pretinde ca intelege „licenta artistului” e un incult si o rusine pentru natiunea romana!

 5. tanti ma-ta

  marți, 03.12.2013 at 10:10

  Foarte socanta stirea. Nu stiam de ce ma doare in… cot. Fix de clopot

 6. bono

  marți, 03.12.2013 at 18:09

  Simplu: beneficiarul lucrarii (Primaria) sa se autosesizeze si sa solicite corectarea citarii eronate (caci „artistul” zice ca nu e gresala, ca asa „a vrut muschii lui” de hartist) si penalizarea remuneratiei executantului!
  Se aude dom’ primar?

 7. luca

  marți, 03.12.2013 at 22:27

  Va inflamati degeaba. Tara ungureasca nu inseamna in epoca Ungaria. Era un termen comun folosit de romanii din Vechiul Regat sa numeasca teritoriile pe peste munti populate de romani. Pe romani de aici ii numeau ungureni, nu pentru ca ar fi unguri dar pentru ca veneau din teritoriul imperiului Austro-Ungar (care avea si cehi si slovaci si bucovinenei si croati si romani ardeleni si ucrainieni) dica pentru ca erau „supusi” adica cetateni A-U.
  Cred ca artistul a vrut sa respecte termenii din epoca nu sa fie subversiv cum ar vrea unii sa se creada.

  • Marius

   miercuri, 28.02.2018 at 16:17

   Pai tocmai ca nu a respectat denumirea istorica, mai ales ca ea apare si in Rezolutia Marii Uniri. De asta si tot scandalul, dar tu vad ca ai probleme sa intelegi ce citesti.
   Artistul, nu prea umblat prin scoala (pentru ca alta explicatie nu am), a considerat ca „Tara-Ungureasca” ar fi o aluzie la Ungaria, desi termenul se referea la tinuturile romanesti de la nord de Ardeal, asa ca s-a gandit sa il inlocuiasca cu „Tara Romaneasca”, care desemneaza total alta regiune istorica decat cea din Rezolutie si care facea deja parte din Romania in urma Micii Uniri (Tara Romaneasca cu Moldova).

 8. Pingback: PNL cere Grup Corint să corecteze urgent GREȘEALA de pe Clopotul Unirii, inaugurat în Piața Cetății din Alba Iulia | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

CERT: Infractorii cibernetici au intensificat atacurile asupra sectorului de sănătate, în contextul distribuției vaccinurilor

Publicat

În contextul începerii distribuirii vaccinurilor pentru Covid19 la nivel mondial, în luna decembrie 2020 compania de securitate cibernetică Imperva a observat o creștere cu 51% a numărului de atacuri desfășurate de infractorii cibernetici împotriva sectorului de sănătate, comparativ cu luna noiembrie, potrivit unor informații citate de Centrul Național de Răspuns la incindente de Securitate Cibernetică – CERT.

Patru tipuri distincte de atacuri au fost utilizate în mod special luna trecută: cross-site scripting (numărul atacurilor crescând cu 43%), SQL injection (+44%), protocol manipulation (+76%) și remote code execution sau remote file inclusion (+68%).

În medie, în anul 2020, organizațiile de sănătate din jurul lumii au fost vizate de 187 milioane de atacuri pe lună.

O explicație pentru atacuri constă în faptul că, în cadrul eforturilor de transformare digitală și adaptare la provocările actuale, multe dintre entitățile din sectorul de sănătate se bazează pe aplicații provenite din surse terțe.

Acest aspect are anumite riscuri care facilitează desfășurarea de atacuri: actualizările sunt realizate în funcție de programul vânzătorului, exploit-urile cunoscute sunt făcute public și cercetarea constantă pentru identificarea de noi vulnerabilități la nivelul aplicațiilor provenite de la surse terțe.

Astfel, începtului lui 2021 ar putea fi dificil pentru multe entități din domeniu, fiind observată o creștere a scurgerilor de date cu 43% în primele 3 zile ale anului. CERT-RO și CV19.ro derulează încă din primăvara anului trecut un program de voluntariat pentru asistență specifică de securitate cibernetică acordată spitalelor și unităților medicale din România.

Surse: Cert.ro, infosecurity-magazine.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rareș Bogdan nu exclude să candideze pentru președinția PNL „Nu exclud, dar în același timp pot să susțin pe oricine altcineva”

Publicat

r b

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan nu exclude o candidatură la președinția formațiunii la congresul care va fi organizat în acest an. „Nu exclud, dar în același timp pot să susțin pe oricine altcineva”, spune el la emisiunea Marius Tucă Show.

„Nu știu dacă voi candida. Pot să susțin pe cineva, nu neapărat (să candidez – n.r.). Nu exclud, dar în același timp pot să susțin pe oricine altcineva. Voi face parte dintr-o echipă, dar asta nu înseamnă că trebuie să fiu moț în fruntea echipei. Pot fi poziția doi, trei, patru cinci”, spune Rareș Bogdan la Aleph News.

El precizează că în interviul acordat emisiunii „Interviurile lui Cristoiu” a vorbit despre susținerea lui Florin Cîțu în funcția de premier, nu pentru a deveni liderul PNL.

Citește și Rareş Bogdan atac dur la adresa lui Ludovic Orban: „A pierdut ca papagalul toate ministerele importante”

„E o bătălie pe termen lung. Alegerile nu sunt mâine. Ea o chestiune pe termen lung. (…) Nu regret nimic din ceea ce am spus. Am spus putrul adevăr și cred că am realizat un prim pas- am reușit să arăt că există opoziție în partidul de guvernământ și am cerut democratizarea deciziilor. (…) Nu dăm înapoi. Pentru moment ce am făcut este suficient”, conchide prim-vicepreședintele PNL.

Rareş Bogdan a declarat că partidul are nevoie de o reformă totală şi că Ludovic Orban a eşuat în calitatea de preşedinte al formaţiunii liberale. Declaraţiile au fost făcute duminică seara în cadrul emisiunii Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News.

„I s-a umflat capul. Şi-a închipuit că e câinele, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte”, a afirmat Rareş Bogdan..

Cine este Rareș Bogdan și cum a ajuns de la Ocna Mureș în Parlamentul European

Puțină lume știe că Rareș Bogdan este din Ocna Mureș pentru că fosta vedetă de la Realitatea TV a preferat întodeauna să afirme public că este clujean.

Rareș Bogdan (născut la , Ocna Mureș, România) este un jurnalist de televiziune și om politic din România. După ce a activat în televiziune, în 2019 s-a înscris în Partidul Național Liberal (PNL) și a fost pus cap de listă între candidații la alegerile europarlamentare din 2019. În prezent este europarlamentar.

A absolvit Școala Generală Lucian Blaga și Liceul Teoretic Petru Maior din Ocna Mureș apoi Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La Cluj Napoca, după terminarea facultății și masterului a devenit antreprenor deschizându-și un magazin GSM.

A început să lucreze în presă în 2004, ca fondator și editorialist al cotidianului Ziua de Cluj și în 2010 a devenit asociat cu postul de televiziune Realitatea TV. A devenit popular prin crearea și realizarea emisiunii „Jocuri de putere”.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Economiei: Introducem IMPOZIT ZERO pe salariul minim din agricultură. Măsura ar putea fi aplicată începând din 2021

Publicat

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că salariul minim din agricultură nu va mai fi impozitat. Năsui propune impozit zero pe salariul minim din agricultură pentru a combate sărăcia. Totodată, inițiativa ministrului Economiei vizează și eliminarea evaziunii fiscale din acest domeniu. Această măsură ar putea intra în vigoare din acest an.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a prezentat în cadrul emisiunii StartupCafe.ro o nouă măsură care încurajează oprirea evaziunilor fiscale.

Această măsură presupune impozit zero pentru salariul minim din agricultură și ar putea intra în vigoare în 2021.

Impozit zero pe salariul minim din agricultură

Claudiu Năsui consideră că impozitul zero pe salariul minim este una dintre cele mai bune măsuri în scopul combaterii sărăciei. Acesta a completat comunicând speranța extinderii măsurii și în alte domenii, în funcție de rezultatele înregistrate.

„E o măsură absolut realizabilă dacă avem dorința politică să o facem. În programul de guvernare începem să facem asta din 2021 într-un domeniu anume. Nu vă ascund că sper și cred că acesta va fi agricultura, pentru că în agricultură sunt și salarii mici și evaziune fiscală foarte mare.

O măsură «zero taxe» elimină această evaziune pentru că o face nerentabilă. De ce să te mai ascunzi, să nu plătești totul prin bancă dacă oricum nu mai există povară fiscală mare. Povara fiscală este cea care încurajează, de fapt, evaziunea fiscală”, a declarat Ministrul Economiei.

Ministrul Economiei consideră că una dintre marile probleme cauzatoare de evaziune fiscală este legată de impozitul foarte mare pe care angajatorii trebuie să-l plătească în cazul unui salariu minim pe economie. Astfel, angajatorii ajung să ofere locuri de muncă fără carte de muncă.

„Rămân consecvent cu toate ideile mele, inclusiv cu zero taxe pe salariul minim și cu toate ideile pe care le-am susținut în campanie. Nu sunt idei de campanie, sunt o problemă de filosofie politică.

Avem în coaliție agreat că, de anul viitor, începem într-un domeniu, îl pilotăm în acel domeniu și vedem cum îl extindem.

Nu vă ascund că speranța mea este ca acel domeniu să fie agricultura, pentru că sunt salarii mai mici, e și un impact foarte mic, e și evaziune fiscală multă în agricultură și atunci ar ajuta”, a comunicat Claudiu Năsui.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Număr mai mic de elevi, în fiecare clasă, din toamnă. Cîmpeanu: ”cu cât numărul e mai mic, cu atât atenția e mai puternică”

Publicat

Din toamnă, numărul maxim de elevi într-o clasă ar putea fi redus la 26, în loc de 28 câți sunt acum. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a declarat că tot timpul a fost adeptul unui număr mai mic de elevi în clase. 

De asemenea, președintele Federației părinților, Iulian Cristache, a declarat pentru edupedu.ro, că a primit asigurări din partea ministrului Cîmpeanu că numărul elevilor în clasele de liceu, pe filiera teoretică, va scădea de la 28 la 26.

Numărul mai mic de elevi într-o clasă vine și în contextul pandemei de COVID-19.

CITEȘTE ȘI: Când se termină semestrul și câte zile de școală mai au elevii. Structura anului școlar 2020-2021 cu detalii despre examene

„Am fost întotdeauna adeptul unui număr de elevi mai mic pe clasă. Îmi declar public disponibilitatea de modificare a metodologiei pentru reducerea numărului de elevi în clase, începând din toamnă. În timpul anului nu există această posibilitate.

De obicei școlile foarte aglomerate sunt în centre mari, aglomerate, unde riscul de a fi în scenariul roșu sau galben este mai mare, și atunci este posibilă spațierea”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Cu cât numărul e mai mic, cu atât atenția e mai puternică și rezultatele sunt mai bune. 24 – 26 de copii în clasă e un număr maxim”, a spus acesta ulterior, întrebat care ar fi numărul optim de copii într-o clasă.

Iulian Cristache, a spus că i-a atras atenția ministrului asupra sesizărilor venite din partea părinților în ceea ce privește filiera vocațională. Este o mare problemă cu vocaționalul, modul cum s-au făcut cifrele de școlarizare.

Dispar clase întregi de vocațional. Și am zis că nu este normal ca pe un elev care studiază, de exemplu, la pian 8 ani de zile să îl trimiți la strung. Și a zis cu certitudine.

Deși s-au întrunit consilii de administrație și au decis – pentru că erau obligați să calculeze așa – cu numărul 28, numărul maxim la clasa a 9-a, se va reveni și [numărul maxim] va fi 26.

Și lucrurile vor intra pe un făgaș normal chiar dacă termenul e 22 luna aceasta, pentru că se întrunesc CA la nivelul unităților de învățământ, trebuie făcută cifra de școlarizare astfel încât profesorii să știe pe ce catedre se bazează și așa mai departe. A zis că nu e o problemă, chiar dacă se întârzie”, a specificat președintele Federației părinților.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate