Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Nici un oraş din Alba cu primari din Opoziţie nu a primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului. Vezi distribuţia politică

Publicat

Guvernul a alocat suma de 648.233.000 lei din Fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, unor administraţii locale. Din aceşti bani, suma de 15.270.000 lei a revenit unităţilor administrativ-teritoriale din Alba. O analiză realizată de noi asupra modului în care au fost distribuiţi aceşti bani în funcţie de culoarea politică a primăriilor ne arată că trei administraţii din Alba aparţinând PNL şi-au suplimentat bugetele de la Guvern, în timp ce nici o localitate cu primar PSD din judeţul nostru nu se regăseşte pe lista unităţilor-administrativ teritoriale care vor primi bani în 2012. Restul banilor din Fondul de Rezervă a fost împărţit între primăriile PDL din Alba.

Din cei 15.270.000 lei de la Guvern ce au revenit judeţului Alba, doar 890.000 lei vor pleca către primăriile aparţinând Opoziţiei. Este vorba despre Bucerdea Grânoasă (320.000 lei – PNL), Unirea (320.000 lei – PNL) şi Jidvei (250.000 lei – PNL).  Guvernul a mai alocat bani şi altor două localităţi din Alba ale căror primari au migrat de la Opoziţie spre PDL. Este vorba despre comuna Mihalţ (150.000 lei) şi Sohodol (250.000 lei). Rimetea, cu primar UDMR, primeşte 160.000 lei.

O singură primărie PDL din Alba nu va primi în 2012 bani de la Guvern: cea de la Sebeş. Cea mai mare sumă de bani din fondul de rezervă a fost alocată în Alba municipiului Alba Iulia (2.000.000 lei – PDL).

Vă prezentăm mai jos distribuţia banilor din Fondul de rezervă pe unităţi administrativ-teritoriale în Alba:

Alba Iulia – 2.000 mii lei – PDL

Abrud – 500 mii lei – PDL

Albac – 500 mii lei – PDL

Almaşu Mare – 200 mii lei – PDL

Avram Iancu – 250 mii lei – PDL

Baia de Arieş – 500 mii lei – PDL

Berghin – 200 mii lei – PDL

Blaj – 670 mii lei – PDL

Bucerdea Grânoasă – 320 mii lei -PNL

Cenade – 200 mii lei – PDL

Cergău – 200 mii lei – PDL

Ceru-Băcăinţi – 100 mii lei- PDL

Cetatea de Baltă – 350 mii lei – PDL

Câlnic – 200 mii lei – PDL

Crăciunelu de Jos – 200 mii lei – PDL

Doştat – 200 mii lei – PDL

Fărău – 200 mii lei – PDL

Gârbova – 300 mii lei – PDL

Gârda de Sus – 300 mii lei – PDL

Hopârta – 300 mii lei – PDL

Horea – 300 mii lei – PDL

Ighiu – 200 mii lei – PDL

Jidvei – 250 mii lei – PNL

Lopadea Nouă – 100 mii lei – PDL

Lunca Mureşului – 100 mii lei – PDL

Lupşa – 100 mii lei – PDL

Meteş – 150 mii lei – PDL

Mihalţ – 150 mii lei – PDL

Mirăslău – 400 mii lei – PDL

Mogoş – 200 mii lei – PDL

Noşlac – 100 mii lei – PDL

Ocoliş – 200 mii lei – PDL

Ohaba – 200 mii lei – PDL

Pianu – 300 mii lei – PDL

Poiana Vadului – 200 mii lei – PDL

Ponor – 200 mii lei – PDL

Poşaga – 200 mii lei – PDL

Rădeşti – 200 mii lei – PDL

Rimetea – 160 mii lei – UDMR

Roşia Montană – 100 mii lei – PDL

Sălciua – 300 mii lei – PDL

Săsciori – 700 mii lei – PDL

Şibot – 300 mii lei – PDL

Sântimbru – 300 mii lei – PDL

Sohodol – 250 mii lei (a trecut de la PSD la PDL)

Şona – 300 mii lei -PDL

Teiuş – 200 mii lei – PDL

Unirea – 320 mii lei – PNL

Valea Lungă – 200 mii lei – PDL

Vidra – 150 mii lei – PDL

Vinţu de Jos – 250 mii lei – PDL

Zlatna – 500 mii lei – PDL

Nici una din cele 6 localităţi cu primari PSD din Alba nu va beneficia de finanţare de la Guvern în 2012 (Ciuruleasa, Ciugud, Bucium, Roşia de Secaş, Cut şi Stremţ), iar alte 19 localităţi aparţinând PNL nu se regăsesc pe această listă. Este vorba despre: Şugag, Daia Română, Cugir, Blandiana, Săliştea, Galda, Cricău, Câmpeni, Bistra, Scărişoara, Arieşeni, Valea Moţilor, Sâncel, Ocna Mureş, Aiud, Livezile, Râmeţi, Întregalde şi Aiud.

Distribuţia banilor de la Guvern pe unităţi administrativ-teritoriale în Alba nu a fost trecută cu vederea de conducerea partidelor din Opoziţie.  Vicepreşedintele PNL Alba, Simion Creţu atrage atenţia asupra faptului că 42% din oamenii din Alba nu primesc bani de la Guvernul Ungureanu.

REACŢIE: Vă prezentăm comunicatul trimis de liderul PNL:

Guvernul Ungureanu nu are fonduri pentru Cupru Min Abrud, dar are bani pentru primarii puterii. În ședința de Guvern din 03.04.2012 s-a aprobat Hotărârea de Guvern nr. 255/2012, prin care s-a alocat suma de 648.223 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, aflat la dispoziția Guvernului, pentru unitățile administrativ-teritoriale din țară, banii provenind din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012.

Concluzia la care am ajuns studiind acest document, relevant pentru modul cum sunt împărțiți banii în județul Alba, este că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cedat șantajului pedelist și a aprobat alocarea de bani pe criterii politice, de fapt o formă mascată de mită electorală. Toată așa-zisa împotrivire al lui Ungureanu de acum două săptămâni n-a fost decât o punere în scenă, un exercițiu de imagine.

În județul nostru au primit fonduri 52 de localități, în valoare totală de 15.370.000 lei. Ce este important este faptul că în unitățile administrativ-teritoriale unde sunt în funcție și urmează să candideze pentru un nou mandat primarii PD-L au fost alocate 14.320 mii lei (aproape 3,3 milioane euro). Pentru localitățile din Alba unde sunt în funcție și vor candida primarii USL s-au alocat doar 890.000 lei (doar 0,2 milioane euro). Cu alte cuvinte, din cele 78 de localități urbane și rurale ale județului s-au alocat fonduri doar pentru 52, din care peste 94% primarilor Coaliției de guvernare (93,16% PD-L și 1,04% UDMR), numai restul de 5,79% din bani revenind primarilor USL.

Culmea este că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a susținut că ”alocările <s-au efectuat fără a ține cont de culoarea politică a primarilor>. Așa ar fi trebuit să se întâmple, dacă actualii guvernanți ar fi ținut cont de principiile Legii 500/2002 privind finanțele publice locale. Această lege stabilește modul de utilizare a Fondului de rezervă și a celui de intervenție, aflat la dispoziția Primului ministru. În această lege, la Art.30 (alin 2) se specifică foarte clar: <Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori de credite pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, apărute în timpul exercițiului financiar>. Surpriză, însă!

În motivarea Hotărârii de Guvern nr 255 scrie că principiile repartizării celor aproape 650 milioane lei la nivel național sunt <plătirea arieratelor și cofinanțarea unor proiecte finanțate din fonduri publice>. Să fie foarte clar: suntem întrutotul pentru asigurarea resurselor financiare pentru continuarea proiectelor începute, dar cum poate fi justificat caracterul de urgență al alocării acestor bani, acum, în prag de campanie electorală?! Și, mai ales, cum pot – Guvernul Ungureanu, președintele Consiliului județean Alba sau vicepreședintele PD-L pe țară, Mircea Hava – să ne explice de ce banii se duc preferențial către primăriile conduse de PD-L?! Oare în celelalte localități nu trăiesc oameni, conjudețeni ai noștri?

Pentru 26 de localități, adică pentru 42% din populația județului Guvernul nu vrea să dea nici un ban, pentru simplul fapt că n-au votat cu cine trebuie?! Adică aiudenii, cugirenii, moții din Câmpeni, cetățenii din Sebeș și alte zeci de mii de oameni nu merită ca proiectele pentru dezvoltarea localităților în care trăiesc să fie continuate?! Ce pot oamenii să mai creadă despre valoarea jurământului depus de șefii locali ai PDL: <Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor județului Alba. Așa să-mi ajute Dumnezeu!>

Trebuie să mai spunem că documentațiile pentru alocarea de fonduri au fost întocmite de toate primăriile din Alba, indiferent de culoarea politică a primarului, și au fost centralizate la Prefectura Alba. Ce a ajuns la București și, mai ales, ce răspuns s-a primit de acolo, este foarte clar…

Pentru noi este evident că, acceptând presiunile de a aloca discreţionar şi pe criterii politicianiste fonduri pentru clientela PDL, Mihai Răzvan Ungureanu și-a demonstrat obediența. Cei din coaliția de guvernare nu mai au niciun fel de scrupule, girați la nivel local de liderii PD-L Alba. Frica de o înfrângere catastrofală în alegeri îi împinge pe toți să facă presiuni pe față pentru alocarea politică și preferențială a banilor publici.

În numele Ligii Aleșilor Locali ai PNL Alba

Simion Crețu, liderul Grupului consilierilor județeni ai PNL Alba

Mihai Horațiu Josan, Primarul municipiului Aiud

Adrian Teban, Primarul orașului Cugir

Călin Ioan Andreș, Primarul orașului Câmpeni

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. kretzu

    marți, 10.04.2012 at 19:38

    intra-adevar nu mai este nimic de comentat. nesimtirea pdl a atins un nou prag dar cu siguranta nu cel de mai sus. cat de ticalos trebuie sa fii sa condamni oameni la saracie doar pt ca nu sunt portocalii

  2. Pingback: Hotiile PDL au tentacule si la Ocna Mures. | Prof. Augustin Dragut – Blog personal

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax