Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nicolae Manolescu a murit. Lumea culturală românească, în doliu. Mesaje de omagiu: A plecat dintre noi cel mai mare critic literar

Publicat

Nicolae Manolescu a murit la vârsta de 84 de ani. Președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu se afla internat în stare gravă la Spitalul Elias, după ce ar fi făcut un stop cardiac.

”Academicianul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor și personalitate marcantă a culturii române, s-a stins din viață în după-amiaza zilei de 23 martie 2024, la Spitalul Universitar de Urgență Elias, în urma complicațiilor severe cardiace și pulmonare survenite pe fondul unor suferințe cronice preexistente” au transmis reprezentanții instituției medicale, într-un mesaj oficial.

În 2011, Nicolae Manolescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii” 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Acesta era extrem de legat de județul Alba, fiind prezent anual la toate evenimentele culturale dedicate scriitorilor.

De mai multe ori a prezidat Colocviile Romanului Românesc Contemporan și a moderat Gala Poeziei Contemporane, evenimente de tradiție organizate la Alba Iulia.

Mesaje de omagiu de la diferite personalități ale lumii culturale româneșt și condoleanțe curg pe facebook:

  • Publicistul Mircea Mihăieș: „S-a stins din viață Nicolae Manolescu, cel mai important critic și istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l odihnească!”
  • Jurnaliatul Cristian Tudor Popescu: „Unul dintre marii critici literari și profesori ai culturii române, Nicolae Manolescu, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac. Îi voi păstra amintirea vie”.
  • Scriitorul Florin Toma: „A plecat dintre noi unul dintre cele mai luminate și mai erudite spirite, criticul și istoricul literar, profesorul și academicianul, președinte al Uniunii Scriitorilor, domnul NICOLAE MANOLESCU. O mare pierdere pentru învățământul și educația, cultura și literatura din România. Dumnezeu să-i lumineze Calea!”
  • Scriitoare Arina Avram: A plecat o mare stea a literelor! Dumnezeu să-l odihnească în gloria eternă. Criticul literar Nicolae Manolescu a încetat din viață. Era născut în județul Vâlcea, unde am trăit și eu împreună cu părinții mei.”

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române.

A activat și ca politician după Revoluția din 1989. A fost ambasador al României la UNESCO și în legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax