Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Alba Iulia: „Cel mai periculos lucru într-o şcoală este educaţia ce nu se bazează pe nimic”


Publicat

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a primit, sâmbătă, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii” 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, eveniment organizat în cadrul colocviului internaţional cu tema „Roumanie et Moldavie – les sources de latinite” (România şi Moldova – izvoare ale latinităţii) şi desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni.

Festivitatea s-a desfăşurat în prezenţa cadrelor universitare din Alba Iulia, a invitaţilor la colocviu si reprezentanţilor instituţiilor de cultură din judeţ. Titlul onorific de Doctor Honoris Causa a fost înmânat de rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Moise Achim.

Academicianul Nicolae Manolescu este critic şi istoric literar român, cronicar literar şi profesor universitar. De asemenea, este ambasador al României la UNESCO şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

În discursul său, Nicolae Manolescu a evidenţiat importanţa educaţiei prin instruire şi învăţare, acompaniate de curiozitate şi voinţă, subliniind faptul că situaţia învăţământului din România este încă incertă, având în vedere că se face câte o nouă reformă la 2-3 ani, în principal de către persoane care nu au foarte mare legătură cu şcoala.

„Cum poţi să educi pe cineva fără să îi dai înainte cunoştinţe? Cum pot să îl educ eu pe un copil să îşi iubească ţara, dacă nu îi spun nimic despre ţara lui? Ce înseamnă educaţie fără învăţătură sau fără transmitere de cunoştinţe? Înseamnă ceea ce am trăit cu toţii, care am trăit în comunism. Adică manipulare. Cel mai periculos lucru într-o şcoală este educaţia care nu se bazează pe nimic. Decât pe pretenţiile cuiva de a-şi subordona, să spunem aşa, nişte conştiinţe. Şcoala trebuie să înceapă cu instruire, cu învăţare. Odată însuşite aceste cunoştinţe fixate pe parcurs şi repetate şi înnoite, putem să vorbim despre educaţie. Până atunci, nu. Trebuie să înveţi tot timpul, altfel înveţi degeaba. Dar, ca să înveţi tot timpul trebuie să ai o însuşire naturală – curiozitate. Apoi vine educaţia, care trebuie să se bazeze pe nişte scopuri”, a spus profesorul Manolescu.

În opinia sa, „lecţiile sunt bune, dar atenţie ca nu cumva să te dezveţe înloc să te înveţe. Se spune foarte des că lecţiile nu sunt niciodată urmate, nici de indivizi, nici de către societăţi. Întâi sigur că formula asta mi s-a părut puţin periculoasă şi mi-am spus că nu se poate să avem o asemenea părere despre şcoală. Acum însă îmi pare o formulă foarte înţeleaptă, lecţiile nu trebuie învăţate pur şi simplu, trebuie preluate cu o anumită iniţiativă şi într-un mod activ.”

În cadrul colocviului internaţional desfăşurat la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, iniţiat de organizaţia internaţională Uniunea Latină, au participat academicieni, ambasadori, scriitori, lingvişti, artişti şi oameni de cultură din Franţa, Italia, Spania, Brazilia, Republica Moldova şi România.

Andra TOTHȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CUGIR

Explozia de la fabrica de arme din Cugir din 2018, în care o femeie a decedat: A fost finalizată expertiza tehnică

Publicat

explozie la um cugir

Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a primit rezultatele expertizei tehnice complexe efectuată de către INSeMEx Petroşani în cazul deflagraţiei produse în noiembrie 2018 la Fabrica de Arme Cugir, soldată cu decesul unei angajate.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, rezultatele expertizei de specialitate pe care Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSeMEx Petroşani, singurul din ţară care o putea realiza, a efectuat-o în cazul deflagraţiei de la Fabrica de Arme Cugir erau absolut necesare pentru finalizarea anchetelor declanşate în acest caz de către inspectorii de muncă, Poliţie şi Procuratură.

Momentan rezultatele expertizei realizate de INSeMEx Petroşani nu pot fi făcut publice de anchetatori. 

„Organele de cercetare penală au primit rezultatele expertizei tehnice complexă efectuată de către INSeMEx Petroşani, de curând a fost finalizată şi cercetarea realizată de ITM Alba, iar în perioada următoare organele de urmărire penală vor analiza probele şi mijloacele de probă administrate în cauză şi vor dispune măsurile care se impun”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, citaţi de Agerpres.

Potrivit sursei citate, se efectuează cercetări cu privire la infracţiunile de ucidere din culpă, distrugere din culpă, nerespectare a măsurilor de securitate în muncă şi neluare a măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă de către organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Oraşului Cugir, sub conducerea şi supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

„Urmărirea penală se realizează cu privire la faptă, iar nu cu privire la vreo anumită persoană fizică sau juridică”, au precizat reprezentanţii Parchetului.

O explozie, urmată de incendiu care s-a manifestat cu degajare mare de fum, s-a produs pe 12 noiembrie 2018 la Fabrica de Arme Cugir, într-un tunel de testare a muniţiei.

O angajată, dată iniţial dispărută, a fost găsită carbonizată. Femeia ieşise din tunelul de testare a muniţiei, unde a avut loc explozia, dar s-a întors după telefon, moment în care a fost surprinsă de incendiu, potrivit declaraţiilor făcute la vremea respectivă de autorităţile judeţene.

Tot la Fabrica de Arme, în luna mai 2019, un angajat a fost rănit prin împuşcare, în timp ce se afla în poligonul de încercări. La sfârşitul lunii trecute, o altă angajată, care lucra ca pirotehnist, a murit în urma unui accident de muncă produs pe linia de fabricaţie a trasoarelor.

Femeia a decedat într-un spital din Bucureşti, unde a fost internată cu arsuri de peste 80% din suprafaţa corpului.   Fabrica de Arme Cugir produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Scandal și îmbrânceli la conferința de presă a lui Nicușor Dan. Viceprimarul Bucureștiului a venit cu un dulap

Publicat

O conferință de presă cu scandal are loc la această oră în Prelungirea Ghencea, susținută de Nicușor Dan. La fața locului a ajuns și viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, cu un dulap.

Nicușor Dan nu a fost lăsat să vorbească și a luat dulapul, încercând să-l mute în afara cadrului și l-a trântit.

„Stați la 2 metri de mine”, i-a spus Nicușor Dan.

Conferința a avut ca scop prezentarea bilanțului de mandat al Gabrielei Firea.

Cei doi au fost la un moment dat la un pas să se îmbrâncească.

În cele din urmă, Nicușor Dan a început conferința de presă, dar viceprimarul intervine la fiecare cuvânt rostit de candidatul PNL-USR și îi spune „Fals!”, „Mințiți!” sau „Nu este adevărat!”

Câteva persoane au huiduit, iar viceprimarul PSD al capitalei a spus că-l înjură pe Nicușor Dan, moment în care acele persoane i-au spus lui Aurelian Bădulescu că de fapt îl înjură pe el.

La un moment dat, deranjat de agitația făcută de Bădulescu, Nicușor Dan i-a pus mâna pe umăr ca să-l împingă și i-a spus „Du-te, domnule, de aici”, iar viceprimarul capitalei a spus că „îl împinge cu o violență ieșită din comun”.

„Te-a lăsat Barna pe drumuri, te-ai dus la PNL”, i-a răspuns Bădulescu.

Tot acest scandal are loc pe marginea drumului din Prelungirea Ghencea, în timp ce mașinile circulă pe lângă ei, iar șoferii claxonează uneori.

Sursă: Digi24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

InfoTrafic: Restricții de circulație pe Autostrada A1 Sibiu-Sebeș, în județul Alba. Atenționări pentru șoferi

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pe Autostrada A1 Sibiu – Deva, sunt restricții de circulație.

Până la ora 19.00, este restricționată banda nr. 2 pentru ambele sensuri de circulatie, la km. 304+400 m. (municipiul Sebes,  județul Alba) și km. 295+800 m. (localitatea Câlnic, județul Alba) pentru reparații / înlocuire parapet median.

Citește și FOTO: Porțiunile din glisiera mediană a Autostrăzii A1, între Sebeș și Sibiu, distruse în accidente, vor fi înlocuite, de vineri

Polițiștii recomandă conducătorilor auto să ruleze cu atenție și să semnalizeze intenția de schimbare a benzii de rulare.

sursa: politiaromana.ro

foto: Facebook (CNAIR)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ședințele de judecată de la Tribunalul București, întrerupte de o amenințare cu bombă primită pe email. Clădirea, evacuată

Publicat

Tribunalul Municipiului București a primit prin e-mail o amenințare cu bombă, în urma căreia clădirea a fost evacuată, potrivit unor surse judiciare, citate de G4Media.

Ședințele de judecată au fost întrerupte. 

„În cursul zile de vineri 5 iunie în Tribunalul București va exploda o bombă, nu este nicio glumă”, este mesajul din respectivul e-mail, potrivit surselor citate.

Știre în actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate