Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Alba Iulia: „Cel mai periculos lucru într-o şcoală este educaţia ce nu se bazează pe nimic”

Publicat

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a primit, sâmbătă, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii” 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, eveniment organizat în cadrul colocviului internaţional cu tema „Roumanie et Moldavie – les sources de latinite” (România şi Moldova – izvoare ale latinităţii) şi desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni.

Festivitatea s-a desfăşurat în prezenţa cadrelor universitare din Alba Iulia, a invitaţilor la colocviu si reprezentanţilor instituţiilor de cultură din judeţ. Titlul onorific de Doctor Honoris Causa a fost înmânat de rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Moise Achim.

Academicianul Nicolae Manolescu este critic şi istoric literar român, cronicar literar şi profesor universitar. De asemenea, este ambasador al României la UNESCO şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

În discursul său, Nicolae Manolescu a evidenţiat importanţa educaţiei prin instruire şi învăţare, acompaniate de curiozitate şi voinţă, subliniind faptul că situaţia învăţământului din România este încă incertă, având în vedere că se face câte o nouă reformă la 2-3 ani, în principal de către persoane care nu au foarte mare legătură cu şcoala.

„Cum poţi să educi pe cineva fără să îi dai înainte cunoştinţe? Cum pot să îl educ eu pe un copil să îşi iubească ţara, dacă nu îi spun nimic despre ţara lui? Ce înseamnă educaţie fără învăţătură sau fără transmitere de cunoştinţe? Înseamnă ceea ce am trăit cu toţii, care am trăit în comunism. Adică manipulare. Cel mai periculos lucru într-o şcoală este educaţia care nu se bazează pe nimic. Decât pe pretenţiile cuiva de a-şi subordona, să spunem aşa, nişte conştiinţe. Şcoala trebuie să înceapă cu instruire, cu învăţare. Odată însuşite aceste cunoştinţe fixate pe parcurs şi repetate şi înnoite, putem să vorbim despre educaţie. Până atunci, nu. Trebuie să înveţi tot timpul, altfel înveţi degeaba. Dar, ca să înveţi tot timpul trebuie să ai o însuşire naturală – curiozitate. Apoi vine educaţia, care trebuie să se bazeze pe nişte scopuri”, a spus profesorul Manolescu.

În opinia sa, „lecţiile sunt bune, dar atenţie ca nu cumva să te dezveţe înloc să te înveţe. Se spune foarte des că lecţiile nu sunt niciodată urmate, nici de indivizi, nici de către societăţi. Întâi sigur că formula asta mi s-a părut puţin periculoasă şi mi-am spus că nu se poate să avem o asemenea părere despre şcoală. Acum însă îmi pare o formulă foarte înţeleaptă, lecţiile nu trebuie învăţate pur şi simplu, trebuie preluate cu o anumită iniţiativă şi într-un mod activ.”

În cadrul colocviului internaţional desfăşurat la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, iniţiat de organizaţia internaţională Uniunea Latină, au participat academicieni, ambasadori, scriitori, lingvişti, artişti şi oameni de cultură din Franţa, Italia, Spania, Brazilia, Republica Moldova şi România.

Andra TOTH

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate