Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nicuşor Mihai, director comercial Romarm, trimis în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu, în dosarul legat de Fabrica de Arme Cugir

Publicat

mihai nicusor 1 Directorul comercial Romarm, Mihai Nicuşor, fost consilier judeţean la Alba, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub control judiciar, pentru instigare la abuz în serviciu şi complicitate la cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Cristian Bratu, șef al Serviciului Inspecție Generală, Anticorupție din cadrul C.N. ROMARM S.A. și membru al comisiei de control, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, precum şi Claudia Aura Mariş, persoană care susține că ar fi reprezentantă a unei asociații nonprofit ce sprijină persoanele cu dizabilități, cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, potrivit DNA.

În rechizitoriul DNA s-a reţinut că “în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, inculpata Mariș Claudia Aura și o altă persoană au derulat, prin intermediul a două societăți comerciale, dar și prin intermediul asociației a cărei reprezentată susține că ar fi inculpata, un circuit financiar prin care au vândut Societății Fabrica de Arme Cugir S.A. câteva zeci de mii de genți speciale (K4 și K5), la suprapreț.

La data de 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir S.A. a organizat o licitație având ca obiect achiziționarea acelorași tipuri de genți, de această dată asociația reprezentată de inculpată fiind clasată pe locul al treilea.

Inculpata Mariș Claudia Aura se afla în relații de amiciție cu inculpatul Mihai Nicușor-Mircea, director în cadrul Companiei ROMARM SA, în cadrul căreia Fabrica de Arme Cugir S.A. era una dintre filiale.

În aceste condiții, inculpata Mariș Claudia Aura împreună cu inculpatul Mihai Nicușor-Mircea au demarat o adevărată ofensivă pentru a-l determina pe directorul general al Fabricii de Arme Cugir S.A. să rezilieze contractul încheiat cu câștigătorul licitației. De asemenea, cei doi exercitau presiuni pentru a-l determina să cumpere apoi, de la asociația respectivă inculpatei, cel puțin 12.000 genți (ce fuseseră achiziționate de către societatea controlată de inculpată anterior organizării licitației).

Pe de-o parte, în perioada 21-22.01.2016, inculpata Mariș Claudia Aura s-a deplasat personal la Cugir unde a încercat în mod insistent și agresiv să-l determine pe director să cumpere gențile respective, fără a reuși acest lucru.

Pe de altă parte, inculpata, atât personal cât și prin intermediul altor persoane, a depus la sediul C.N. ROMARM S.A. mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea, la Fabrica de Arme, a unei echipe de control conduse de inculpatul Bratu Cristian Mihai Ion, pentru a verifica, printre altele, și modul în care s-au derulat procedura de licitație pentru achiziționarea genților, dar și contractul subsecvent.

Scopurile urmărite de inculpatul Mihai Nicușor-Mircea, transmise lui Bratu Cristian Mihai Ion și acceptate de acesta, au fost revocarea din funcție a directorului, astfel încât noua persoană ce i-ar fi urmat la conducere să poată demara o nouă procedură de achiziție pentru gențile licitate în decembrie 2015, iar câștigătoare să fie declarată inculpata Mariș Claudia Aura.

La instigarea inculpatului Mihai Nicușor-Mircea, echipa de control a întocmit un raport în care a denaturat realitatea situației din fabrică, identitatea vinovaților și normele aplicabile, raport care a avut ca urmare demiterea directorului general al fabricii pentru fapte comise de alte persoane.

În același context și în același scop, în perioada februarie 2016 – martie 2016, cu ajutorul moral al directorului comercial al C.N. ROMARM S.A. Mihai Nicușor-Mircea, inculpata Mariș Claudia Aura i-a promis unei persoane din conducerea fabricii de armament (denunțător în cauză) o sumă de bani, pentru ca acesta își folosească de influența asupra noului director general, astfel încât să îl determine să achiziționeze gențile respective.

Astfel, la data de 7 martie 2016, inculpata Mariș Claudia Aura i-a oferit denunțătorului suma de 3.000 lei, promițându-i totodată că, dacă va reuși să-l determine pe noul director al fabricii să permită achiziționarea a 20.000 de genți de la Asociație, după ce va primi contravaloarea acestora, îi va mai remite o sumă de 6.000 lei.

În aceeași zi, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor sume de bani ce aparțin inculpaților Mihai Nicușor Mircea și Mariș Claudia Aura”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Mihai Nicuşor (52 de ani) este membru PNL din 1991, având şi funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei PNL Alba şi consilier judeţean în cadrul CJ Alba, în mandatul trecut.

A preluat funcţia de director comercial Romarm din 2013.

Liberalul a lucrat mai mulţi ani în calitate de inginer şi manager la FAC şi UM Cugir, director general la Romarm, precum şi administrator special în timpul guvernării Tăriceanu, fiind numit administrator special al Fabricii de Arme și UM Cugir în iunie 2012.

A absolvit Institutul Politehnic Cluj-Napoca în 1987, cu diplomă de inginer, la Facultatea de Mecanică, specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini. În 1999 a fost doctorand la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi are cursuri postuniversitare şi master la Universitatea Naţională de Apărare “ Carol I“, Colegiul Naţional de Apărare, pentru specializările Securitate şi Apărare Naţională şi “Managementul programelor şi proiectelor de achiziţii”.

În perioada 2007- 2010, a fost director general la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi, între 2007-2009, preşedinte CA la CN ROMARM SA, între 2007-2008, la Daewoo Automobile Craiova SA, între 2007 -2009, la CN ELECTRICA SA Bucureşti şi între 2005 – 2007, la CN Romtehnica SA.

În perioada 2001–2005, a fost director tehnic administrativ la SC „Star Transmission” Cugir SRL (componenta concernului Daimler Benz A.G.), iar, în intervalul 199-2001, director de producţie la SC „Cugir” SA, societate la care a activat din 1987.

În perioada 1996 – 2008 a fost consilier local, preşedinte al Comisiei de Buget Finanţe şi din 2008 – consilier judeţean.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate