Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Noi creșe, cu 40 de locuri pentru copii, vor fi construite în județul Alba. Care sunt locațiile pentru investiții

Publicat

Noi creșe, cu 40 de locuri pentru copii, vor fi construite în județul Alba. Una va fi în Blaj și cealaltă la Aiud. De asemenea, va începe construcția unei creșe mari, cu 110 de locuri și la Alba Iulia.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a anunțat în această săptămână că a fost semnat contractul de execuție lucrări pentru o creșă cu 40 de locuri în Blaj. Investiția face parte dintr-un lot de 15 creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic, incluse în Programul național de construire de creșe.

Unitățile de învățământ vor beneficia de săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și un spațiu de joacă amplu, în aer liber. Totodată, clădirile vor avea și panouri solare montate pentru a asigura un aport de energie din surse regenerabile.

O creșă similară va fi construită la Aiud. Pentru această locație, au fost demarată licitația de proiectare și execuție lucrări.

Investițiile se derulează cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, subprogramul Unități și instituții de învățământ de stat. Prin Compania Națională de Investitii se realizează procedurile de achiziție publică, se contractează lucrările de execuție, iar, după finalizarea acestora, obiectivul de investii este predat către beneficiar (primării).

Potrivit programului derulat de minister, creșa mică va avea cel mult 4 grupe (40 de copii).

Caracteristici teren creșă mică:

  • suprafața minimă de teren, liber de sarcini, necesară amplasării obiectivului de investiție, este de 2.525,84 mp intravilan, cu lățimea minimă de 41,10 m și lungimea minimă de 63,90 m, pentru care se emite Hotărârea Consiliului Local
  • limita de minimum 10,00 mp / copil de teren neconstruit, destinate spațiului de joacă; se poate amenaja spațiul de joacă pe terasa construcțiilor situate pe parter, pentru copiii între 1-3 ani; mărimea grupelor poate varia între minim 5 și maxim 10 copii.
  • terenul să fie în legatură cu unități sanitare pentru copii, să aibă acces la mijloacele de transport în comun și să aibă legatură cu rețeaua de circulație majoră
  •  se va ține cont să nu fie amplasat în zone cu risc de inundații, viituri de apă, cu risc de alunecare a terenului sau eroziuni de orice fel, cu risc de surpare a terenului învecinat, în vecinătatea structurii radioactive, degajări de gaze poluante, izvoare de apă, vecinatăți cu pericol de prăbușire ce ar bloca toate căile de acces pe o raza de 200 m
  • necesarul de spațiu verde trebuie să fie de minim 20%, pe teren natural

Caracteristici construcție propusă:

  • suprafață construită propusă = 1.244,68 mp (lungime 52,91 m/lățime 34,13 m)
  • suprafață construită desfășurată = 1.244,68 mp
  • regim de înălțime: parter
  • înălțime maximă: 7,75 m
  • grad II de rezistență la foc conform P118/2 din 2013
  • categoria de importanță a construcției: C – normal
  • clasa de importanță a construcției: II – conform P 100-1/2013.
  • valoare de investiție: aproximativ 12 milioane lei cu TVA

La începutul anului, au fost aprobate proiecte similare la Abrud, Câmpeni și Teiuș.

Săptămâna aceasta, ministerul a mai anunțat semnarea contractului pentru construirea creșei cu 110 de locuri pe strada Gheorghe Șincai din Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate