Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noi criterii de mărime pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari: Se schimbă încadrarea. Proiect de lege

Publicat

Noi criterii de mărime pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, mijlocii și mari, potrivit unui document al executivului. 

Este vorba despre programul legislativ din 2024 al Guvernului, care include un proiect de lege în acest sens. Proiectul vizează transpunerea unei Directive a Comisiei Europene.

Noi criterii de mărime pentru microîntreprinderi: Cum sunt redefinite companiile

Microîntreprinderile sunt definite drept firme care, la data bilanțului, nu depășesc limitele menționate pentru două din următoarele trei criterii: au un bilanț de 450.000 de euro, o cifră de afaceri de 900.000 de euro, respectiv un număr de 10 angajați.

În prezent, microîntreprinderile sunt firmele care au până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei, potrivit Economedia.

Întreprinderile mici, conform directivei, vor avea limite de 5 milioane de euro pentru bilanț; 10 milioane de euro pentru cifra de afaceri netă și 50 de salariați în cursul exercițiului financiar.

Vezi și: Pachet de măsuri pentru IMM-urile și firmele noi care dezvoltă Inteligența Artificială, lansat de UE

În prezent, întreprinderile mici sunt firmele care au între 10 și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei.

Întreprinderile mijlocii, conform directivei, vor fi firmele pentru care totalul bilanțului nu trebuie să depășească 25 de milioane de euro, cifra de afaceri netă — 50 de milioane de euro, iar numărul mediu de angajați — 250.

În prezent, întreprinderile mijlocii sunât firme cu un număr de salariați cuprins între 50 și 249 și care realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.

Întreprinderile mari, conform directivei, vor fi firmele ce depășesc, la data bilanțului, două din următoarele trei limite: bilanțul — 25 milioane de euro, cifra de afaceri netă — 50 de milioane de euro, iar numărul de salariați — 250.

În prezent, întreprinderile mari sunt firmele care depășesc o cifră de afaceri anuală de 50 milioane euro.

Termenul de prezentare al proiectului în Guvern este aprilie 2024.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax