Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pachet de măsuri pentru IMM-urile și firmele noi care dezvoltă Inteligența Artificială, lansat de UE

Publicat

Comisia Europeană (CE) a lansat miercuri un pachet de măsuri pentru a sprijini întreprinderile nou-înfiinţate şi IMM-urile europene în dezvoltarea unei inteligenţe artificiale (IA) fiabile.

Aceasta urmează acordului politic la care s-a ajuns în decembrie 2023 cu privire la Legea UE privind IA – prima lege cuprinzătoare din lume privind inteligenţa artificială, transmite Comisia Europeană, citată de Agerpres.

În discursul său din 2023 privind starea Uniunii, preşedinta von der Leyen a anunţat o nouă iniţiativă de a pune supercalculatoarele europene la dispoziţia întreprinderilor nou-înfiinţate inovatoare din domeniul IA pentru a-şi forma modelele de IA de încredere.

Ca un prim pas, Comisia a lansat, în noiembrie 2023, Marele concurs al AI Grand Challenge, un premiu care oferă sprijin financiar întreprinderilor nou-înfiinţate din domeniul IA şi acces la supercalcul.

Pachetul de joi pune în practică acest angajament printr-o gamă largă de măsuri de sprijinire a întreprinderilor nou-înfiinţate şi a inovării în domeniul IA, inclusiv printr-o propunere de a oferi un acces privilegiat la supercalculatoare întreprinderilor nou-înfiinţate din domeniul IA şi comunităţii mai largi de inovare.

Aceasta conţine: o modificare a Regulamentului EuroHPC pentru a înfiinţa fabrici de IA, un nou pilon pentru activităţile întreprinderii comune a UE pentru supercalculatoare.

Pachetul de măsuri presupune:

  • achiziţionarea, modernizarea şi exploatarea supercalculatoarelor dedicate IA pentru a permite învăţarea automată rapidă şi antrenarea modelelor mari de IA de uz general (GPAI),
  • facilitarea accesului la supercalculatoarele dedicate IA, contribuind la extinderea utilizării IA la un număr mare de utilizatori publici şi privaţi, inclusiv la start-up-uri şi IMM-uri,
  • oferirea unui ghişeu unic pentru startup-uri şi inovatori,
  • sprijinirea întreprinderilor nou-înfiinţate şi a ecosistemului de cercetare din domeniul IA în dezvoltarea algoritmică,
  • testarea evaluării şi validarea modelelor de IA la scară largă,
  • furnizarea de instalaţii de programare uşor de utilizat de supercalculator şi alte servicii de facilitare a IA
  • facilitarea dezvoltării unei varietăţi de aplicaţii IA emergente bazate pe modele de IA cu scop general.

De asemenea, CE anunţă decizia de instituire a unui oficiu pentru IA în cadrul Comisiei, care va asigura dezvoltarea şi coordonarea politicii în domeniul IA la nivel european, precum şi va supraveghea punerea în aplicare şi asigurarea respectării viitoarei Legi privind IA.

În plus, comunicarea UE privind întreprinderile nou-înfiinţate şi inovarea în domeniul IA prezintă alte activităţi-cheie: sprijin financiar din partea Comisiei prin intermediul programului Orizont Europa şi al programului Europa digitală dedicat IA generativă (acest pachet va genera o investiţie publică şi privată totală suplimentară de aproximativ 4 miliarde de euro până în 2027, sprijinirea iniţiativelor de consolidare a rezervei generative de talente a UE în domeniul IA prin activităţi de educaţie, formare, calificare şi recalificare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax