Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Noi detalii în cazul adeverințelor false de vaccinare de la Ocna Mureș: Încă un medic reținut. Ce s-a întâmplat

Publicat

Noi detalii ies la suprafață în scandalul adeverințelor false de vaccinare, emise la centrul de vaccinare din Ocna Mureș. După perchezițiile din data de 5 august, percheziții în urma cărora o tânără, medic colaborator, a fost reținută pentru 24 de ore, ancheta s-a extins. 

Mai exact, oamenii legii au mai reținut încă un bărbat din Cluj în vârstă de 41 de ani.

Potrivit surselor alba24.ro, bărbatul este tot medic.

Din primele cercetări a reieșit că medicul de 41 de ani, ar fi determinat-o pe tânăra de 26  să acceseze o platforma de evidență națională a vaccinărilor și să elibereze adeverințe care atestau, în fals, vaccinarea anti Covid – 19.

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, cele două persoane reținute în acest caz vor fi cercetate sub control judiciar, măsură dispusă pentru o perioadă de 60 de zile.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia:

Vineri, 6 august, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de doi inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de fals informatic și respectiv instigare la fals informatic.

Ulterior, la aceeaşi dată, procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de cei doi inculpați pe o durată de 60 zile, perioadă în care inculpații trebuie să respecte obligaţiile impuse de art. 215 alin. 1 C.proc.pen., precum și să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane.

Inculpaților li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

”Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit că există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că:

În data de 28 iuni 2021, o inculpată de sex feminin a introdus fără drept în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) date necorespunzătoare adevărului, atestând în mod mincinos că 5 persoane s-au vaccinat cu doza a doua de vaccin Pfizer și 2 persoane s-au vaccinat cu doza unică de vaccin Johnson, și a eliberat astfel 7 adeverinţe de vaccinare pentru 7 persoane care în realitate nu au fost vaccinate efectiv în Centrul de vaccinare Ocna Mureș în data respectivă. Inculpata a utilizat în acest scop user-ul și parola de acces în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) al Centrului de vaccinare Ocna Mureș din subordinea Direcției de Sănătate Publică Alba la care a avut acces în calitate de medic în cadrul centrului de vaccinare.

Anterior, în perioada mai-iunie 2021, inculpata a fost determinată să introducă aceste date neadevărate în RENV și să emită cele 7 adeverințe false de către un inculpat de sex masculin, șeful clinicii medicale unde inculpata avea locul de muncă de bază.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

CITEȘTE ȘI: Dosarul adeverințelor false de vaccinare de la un centru din Ocna Mureș: O tânără din Cluj-Napoca, REȚINUTĂ de polițiști

Potrivit IPJ Alba, la data de 28 iunie a.c., o persoană ar fi accesat registrul electronic de evidență a vaccinărilor al unui centru din județul Alba și ar fi eliberat, mai multe adeverințe, care atestau, în fals, vaccinarea efectivă la acel centru de vaccinare, a mai multor persoane, care nu au fost vaccinate în locația respectivă.

Cu ocazia perchezițiilor, au fost identificate și indisponibilizate bunuri în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost folosite în activitatea infracțională, respectiv un telefon mobil, un laptop și o unitate de calculator.

Urmează ca, în cursul zilei de astăzi, cele două persoane reținute să fie prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax