Eveniment
Scandalul certificatelor false de vaccinare de la Ocna Mureș ia amploare: A doua a persoană reținută de polițiști
Încă o persoană a fost reținută de polițiști, în cazul adeverințelor false de vaccinare, emise la centrul de vaccinare din Ocna Mureș. Mai exact, pe lângă tânără de 26 de ani, medic colaborator la centrul de vaccinare care a fost reținută joi, în urma pecheziților a mai fost reținută o persoană.
UPDATE: Potrivit IPJ Alba, cele două persoane reținute în acest caz vor fi cercetate sub control judiciar, măsură dispusă pentru o perioadă de 60 de zile.
Context
Potrivit IPJ Alba, joi dimineața, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au efectuat două percheziții domiciliare, în județul Cluj, la persoane bănuite de fals informatic.
CITEȘTE ȘI: VIDEO: Un medic de la centrul de vaccinare Ocna Mureș, adus la audieri la IPJ Alba. Ar fi eliberat adeverințe false de vaccinare
Acestea ar fi accesat o platformă națională de evidență a vaccinărilor și ar fi eliberat adeverințe care atestau, în fals, vaccinarea anti Covid – 19.
Din cercetări a rezultat că, la data de 28 iunie a.c., o persoană ar fi accesat registrul electronic de evidență a vaccinărilor al unui centru din județul Alba și ar fi eliberat, mai multe adeverințe, care atestau, în fals, vaccinarea efectivă la acel centru de vaccinare, a mai multor persoane, care nu au fost vaccinate în locația respectivă.
Comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia:
Vineri, 6 august, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de doi inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de fals informatic și respectiv instigare la fals informatic.
Ulterior, la aceeaşi dată, procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de cei doi inculpați pe o durată de 60 zile, perioadă în care inculpații trebuie să respecte obligaţiile impuse de art. 215 alin. 1 C.proc.pen., precum și să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane.
Inculpaților li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
”Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit că există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că:
În data de 28 iuni 2021, o inculpată de sex feminin a introdus fără drept în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) date necorespunzătoare adevărului, atestând în mod mincinos că 5 persoane s-au vaccinat cu doza a doua de vaccin Pfizer și 2 persoane s-au vaccinat cu doza unică de vaccin Johnson, și a eliberat astfel 7 adeverinţe de vaccinare pentru 7 persoane care în realitate nu au fost vaccinate efectiv în Centrul de vaccinare Ocna Mureș în data respectivă. Inculpata a utilizat în acest scop user-ul și parola de acces în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) al Centrului de vaccinare Ocna Mureș din subordinea Direcției de Sănătate Publică Alba la care a avut acces în calitate de medic în cadrul centrului de vaccinare.
Anterior, în perioada mai-iunie 2021, inculpata a fost determinată să introducă aceste date neadevărate în RENV și să emită cele 7 adeverințe false de către un inculpat de sex masculin, șeful clinicii medicale unde inculpata avea locul de muncă de bază.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News