Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noi modificări fiscale. Firmele care plătesc datoriile la bugetul de stat până în martie 2012 vor avea o reducere de 50% a penalităților

Publicat

Firmele care își plătesc datoriile până la 31 decembrie scapă de penalități pentru întârzierea plății obligațiilor fiscale. Dacă restanţele vor fi achitate în primul semestru din 2012, penalitățile vor fi reduse cu 50%, potrivit ultimelor modificări fiscale aduse de Guvern, Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală.

Noile prevederi au fost incluse în Ordonanța de Guvern  nr. 30/2011 și OG nr.29/2011 fiind publicate în Monitorul Oficial nr.627 din 2 septembrie 2011.

Potrivit noului act normativ, pentru obligaţiile fiscale restante la 31 august 2011, penalitățile de întârziere se anulează sau se reduc, astfel:
– anularea penalităţilor de întârziere aferente acestora cu condiţia plăţii voluntare a principalului şi dobânzilor până la 31.12.2011;

– reducerea cu 50% a penalităţilor în cazul plăţii principalului şi dobânzii aferente până la 30.06.2012;

Guvernul a mai modificat și ordinea de stingere a obligațiilor fiscale în sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligațiilor principale în ordinea vechimii acestora și apoi a accesoriilor în ordinea vechimii acestora pentru a se evita acumularea de noi datorii în sarcina contribuabilului.

O altă noutate este  posibilitatea de reglementare de către organul fiscal de a înscrie în certificatul de atestare fiscală şi creanţele certe, lichide şi exigibile pe care contribuabilul le are de încasat de la entităţile care realizează achiziţiile publice.

Altă modificare prevede eliminarea obligaţiei de a colecta TVA-ul la expirarea unei perioade de un an, de la data începerii lucrărilor sau de la ultima decontare, urmând ca TVA-ul să fie colectat la întocmirea şi acceptarea situaţiilor de lucrări, pentru serviciile care determină decontări sau plăţi succesive, cum sunt lucrările de construcţii-montaj.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax