Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noi reguli pentru racordarea instalațiilor realizate de prosumatori la reţeaua de energie electrică, aprobate de ANRE

Publicat

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat noi reguli prin care se deblochează punerea în funcţiune a instalaţiilor realizate de prosumatori.

Implicit, măsurile ajută la deblocarea valorificării energiei produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri de până la 400 kW pe loc de consum şi livrate în reţeaua electric, potrivit sursei citate.

Decizia a fost luată având în vedere numărul mare de petiţii depuse privind racordarea prosumatorilor la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

Nu este necesară punerea sub tensiune a instalației, la montare

„Am adoptat prevederi derogatorii pentru prosumatori de la aplicarea dispoziţiilor procedurii destinate acestei categorii de utilizatori, referitoare la grupurile de măsurare a energiei electrice necesare în instalaţiile de utilizare ale prosumatorilor, respectiv cele destinate măsurării energiei electrice produse în instalaţiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, în sensul necondiţionării punerii sub tensiune a instalaţiei de utilizare, de montarea acestor echipamente”, explică reprezentanţii ANRE.

Prevederi și pentru PFA, întreprinderi individuale, familial sau instituții publice

Prevederile procedurii privind racordarea la reţelele electrice de interes public de joasă tensiune a locurilor de consum aparţinând utilizatorilor clienţi casnici se aplică şi locurilor de consum aparţinând utilizatorilor persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, noile categorii de utilizatori beneficiind, alături de clienţii casnici, de rambursarea de către operatorul de distribuţie a costurilor lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului.

Dispoziţiile procedurii se aplică inclusiv utilizatorilor din categoriile menţionate, pentru racordarea cărora operatorii de distribuţie au emis avize tehnice de racordare înainte de data de 25 iulie 2022, dar pentru care nu au fost încheiate contracte de racordare până la data respectivă.

Termene prelungite pentru autorizația de construcție

În cazul contractelor de racordare încheiate pentru racordarea unor locuri de producere în baza unor avize tehnice de racordare valabile la data de 4 martie 2022 şi/sau la data de 17 iunie 2022, termenele pentru prezentarea autorizaţiei de construcţie a obiectivelor (centrale electrice), de 12 luni de la data încheierii contractului de racordare şi 18 luni de la data emiterii avizului tehnic de racordare, se prelungesc cu 6 luni.

„Impactul asupra operatorilor economici din categoria producătorilor de energie electrică este unul pozitiv, în sensul că, prin prevederile actului normative, se stabilesc măsuri care evită blocarea procesului de racordare, prin acordarea prelungirii cu 6 luni a termenelor pentru prezentarea autorizaţiei de construire a capacităţilor de producere pentru care procesul de racordare este demarat şi utilizatorii deţin avize tehnice de racordare emise înainte de intrarea în vigoare a actelor normative care stabilesc termenele respective”, se menţionează în comunicat.

Verificări la operatorii de distribuție a energiei electrice

Potrivit preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriţă, la momentul actual, echipele de control din cadrul autorităţii de reglementare au în curs de desfăşurare acţiuni de control la operatorii de distribuţie a energiei electrice.

Se verifică modul de îndeplinire a obligaţiei legale privind respectarea regulilor/etapelor de racordare la un loc de consum existent a instalaţiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Rezultatele acțiunilor vor fi făcute publice după finalizarea acestora.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax