Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Note la Evaluarea Națională, contestate în Justiție de părinții unei eleve din Alba. Situație fără precedent în învățământ

Publicat

evaluare nationala

O elevă din județul Alba a contestat nota primită la Evaluarea Națională, dar comisia i-a micșorat nota, obținând în final o medie mai mică decât cea inițială. Din acest motiv, părinții acesteia s-au adresat justiției, iar de aici începe povestea unui proces mai puțin obișnuit. În instanță s-au contestat două ordine contradictorii ale ministrului precum și actele subsecvente emise de Inspectoratul Școlar Județean Alba prin comisia de evaluare, solicitandu-se suspendarea efectelor acestora ca nelegale. 

Eleva obținuse inițial media de admintere 8,80, dar după contestații aceasta a scăzut la 8,55. Astfel, repartizarea elevei la nivel județean s-a făcut de pe locul 454 și nu de pe 347, pe care se afla după prima corectură a lucrărilor sale. Din acest motiv, părinți acesteia au solicitat anularea unor articole din două ordine ale ministrului Educaţiei, precum şi suspendarea efectelor notelor la Limba și Literatura Română și Matematică, rezultate după contestații.

În acest proces au fost pârâţi Comisia Judeţeană de Admitere Alba, Inspectoratul Şcolar, Comisia Naţională de Admitere şi Ministerul Educaţiei și a fost deschis în 26 iunie 2018 la Curtea de Apel Alba Iulia.

Legislație contradictorie

Părinţii elevului au solicitat anularea unor articole din două ordine ale ministrului Educaţiei, precum şi suspendarea efectelor notelor înscrise în urma contestaţiilor la cele două materii: Limba şi Literatura Română, respectiv Matematică.

”Art. 8 din Ordinul nr. 4793/31.08.2010 nu prevede posibilitatea scăderii notei în urma contestaţiei, menţionând doar modalitatea de evaluare şi reevaluare. Art. 9 nu prevede expres această posibilitate doar faptul că «Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o cerere tip prin care se menţionează faptul că au luat la cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei, poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere». Chiar şi cererea de contestaţie este nulă, fiind făcută şi semnată doar de candidatul minor, nu şi de părinte. Or, potrivit prevederilor exprese ale alin. 2 din art. 41 C. civ. «Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui». De altfel, Ordinul atacat nici nu prevede expres faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica nota iniţială prin descreştere ci doar art. 9 face referire la această modificare dar strict cu referire la declaraţia pe care o dă candidatul iar nu in mod expres si imperativ”, se afirmă în acţiunea civilă aflată pe rolul instanţelor de judecată.
Acuzții de tratament discriminatoriu pentru minori
Reprezentanţii elevului mai afirmă că art. 8 din ordin din nu face nicio referire la faptul că, dacă nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei, este mai mică decât notă iniţială, această notă mai mică este cea finală. ”Se precizează doar la alin. 4 al art. 8, faptul că «Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menţionată la alin. 1, 2 şi 3, nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă». Atâta timp cât în acesta nu se prevede expres că nota definitivă poate fi mai mică decât cea iniţială se aplică principiul de drept potrivit căruia nu poate fi agravată situaţia în propria cale de atac. Contestaţia formulată în procedura de evaluare naţională este o veritabilă cale de atac, prin urmare se supune aceloraşi reguli. Este şi absurd şi total discriminator, ca principiul de drept «non reformatio in pejus» (nimănui nu i se poate înrăutăţi situaţia în propria cale de atac – n.r.) să se aplice în toate raporturile juridice de drept procesual civil, administrativ şi penal, ale căror beneficiari sunt persoane cu capacitate de exerciţiu (majore), iar minorilor să nu li se aplice; aceasta ar însemna că minorilor li se aplică un tratament discriminator negativ, mai drastic decât majorului, ceea ce este inadmisibil şi în total dezacord cu un alt principiu de drept, şi anume acela al interesului superior al minorului”, se mai susţine în plângerea adresată Curţii de Apel. Tot discriminator este considerat şi faptul că minorul şi reprezentantul său legal, nu au dreptul de a-şi vedea lucrarea înainte de a face contestaţie, deci după evaluarea iniţială. Se afirmă că prin aceasta se încalcă grav dreptul la apărare, inclusiv prin faptul că minorul este silit să semneze acea declaraţie, altminteri nu i se acceptă contestaţia.

Părinții elevei au solicitat menţinerea notelor iniţiale şi păstrarea acestora în cadrul procedurii de repartizare computerizată. Prima instanţă a respins cererea familiei din Alba Iulia, dar soluţia poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acţiunea de suspendare a efectelor notelor rezultate în urma contestaţiilor a fost respinsă de Curtea de Apel pe motiv că nu are natura juridica a unui act administrativ în condiţiile contenciosului administrativ.

Cererea privind suspendarea articolelor din ordinele Ministerului Educaţiei, emise în 2010, a fost, de asemenea, respinsă pentru că instanţa a constat că nu sunt îndeplinite cumulativ două condiţii: existenţa unui caz bine justificat şi necesitatea evitării unei pagube iminente ireparabile sau dificil de reparat.

Ultima condiție a fost totuși îndeplinită, judecătorul apreciind în motivare că ”prin executarea actului atacat s-ar produce consecinţe grave, având în vedere că repartizarea se va face de pe poziţia 454 şi nu de pe poziţia 347, poziţie pe care a avut-o înaintea contestării notelor obţinute la evaluarea naţională. Paguba este evidentă, întrucât iniţial a obţinut media 8,80, iar în urma contestaţiei media 8,55, reducere care îi pot afecta opţiunile de înscriere la liceu. Însă, instanţa reţine doar îndeplinirea condiţiei pagubei iminente, nefiind suficientă pentru a se dispune suspendarea”.

Soluția pe scurt:

”Respinge ca inadmisibilă cererea de suspendare a efectelor notelor înscrise în urma contestaţiilor la limba si literatura română – 9,10 și la matematică – 8,00, precum şi a mediei astfel obţinute – 8,55 de la poziţia 454 din lista de candidaţi ce provin din jud. Alba ordonaţi descrescător după media obţinută, respectiv poziţia 214 din lista de candidaţi ce provin din judeţul Alba ordonaţi alfabetic formulată de reclamanta ……………, în calitate de reprezentant legal al minorei ………………. în contradictoriu cu pârâtele Comisia Judeţeană de Admitere Alba şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, cu sediul în mun. Alba Iulia, str. Gabriel Bethlen, nr. 7, jud. Alba, cod. 510009 și Comisia Naţională de Evaluare Naţională de Admitere şi Ministerul Educaţiei Naţionale cu sediul în Bucureşti str. Gen. Berthelot 28-30, Sector 1, 010168, Bucureşti. Respinge suspendarea executării art. 8-9 din Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr.4973 din 31.08.2010, a art.24 din Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr.480l din 31.10.2010 precum și a eventualelor decizii/hotărâri ale comisiilor de contestaţii sau procese verbale încheiate în cadrul procedurii referitoare la contestaţii prevăzută de ordinele de mai sus, precum ?i suspendarea executării contestaţiei formulate și a declaraţiei dată de minora ………………….. în cadrul acestei proceduri, cu consecinţa suspendării efectelor notelor înscrise în urma contestaţiilor la limba şi literatura română – 9,10 şi la matematică – 8,00, precum şi a mediei astfel obţinute – 8,55 de la poziţia 454 din lista de candidaţi ce provin din jud. Alba ordonaţi descrescător după media obţinută, respectiv poziţia 214 din lista de candidaţi ce provin din judeţul Alba ordonaţi alfabetic. Cu recurs în 5 zile de la comunicare care se va depune la Curtea de Apel Alba Iulia sub sancţiunea nulităţii”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax