Sport
Drumeții și trekking – descoperă trasee montane spectaculoase (P)

Dacă ești o persoană activă și pe deasupra, îți place și natura, atunci drumețiile sunt cu siguranță printre activitățile tale preferate. În acest articol, îți arătăm câteva lucruri despre drumeții și trekking. Vei observa că există diferențe notabile între cei 2 termeni, deși în unele situații pot însemna același lucru. Dar revenim imediat la acest aspect.
Tot în articolul de astăzi, îți mai recomandăm câteva trasee montane din România. Dacă nu le-ai parcurs până acum, atunci este bine să faci asta. Totodată, îți vom oferi și câteva sfaturi pentru drumeții și siguranță.
Articolul este dedicat în principal celor cu puțină experiență în astfel de activități, dar chiar dacă ai un nivel mai avansat, vei găsi unele informații care te vor ajuta și pe tine în aventurile viitoare.
Până când îți organizezi următoarea expediție în natură, te poți relaxa în multe feluri, cum ar fi cu jocurile la un casino online. Noi îți recomandăm să joci întâi păcănele gratis, așa cum este Burning Hot demo, pentru că așa te vei familiariza cu jocurile. Bineînțeles, poți rămâne și la acest stadiu, de joc pentru distracție.
Diferențe între drumeții și trekking
Cele două activități sunt asemănătoare, în sensul că trekking este o drumeție. Așadar, drumeția este un termen mai general, care poate include atât o plimbare printr-o rezervație, cât și o expediție pe cele mai înalte vârfuri montane.
Astfel, drumețiile (numite și hiking), sunt călătorii mai scurte pe trasee marcate și eliberate pentru trecerea drumeților. Acestea pot fi excursii de numai câteva ore, o zi sau cel mult câteva zile.
În schimb, trekkingul reprezintă drumeții de aventură, într-o regiune mai sălbatică, unde nu toate traseele sunt marcate. Așadar, condițiile sunt mult mai dure, iar terenul mult mai accidentat. De asemenea, drumețiile de acest tip sunt mai lungi și constau în mers cu cortul până la destinație. De pildă, escaladarea Muntelui Everest este trekking. De fapt, este o aventură cu dificultatea cea mai mare, iar expediția poate dura și 2 săptămâni.
Ca să vezi mai bine diferențele dintre hiking și trekking, hai să-ți prezentăm mai departe câteva informații esențiale despre fiecare!
Drumeție (hiking)
Hikingul este ca o plimbare în natură, unde poți admira peisajele. Este o activitate relaxantă, care reduce stresul și îmbunătățește condiția fizică. Desigur, implică și ceva efort fizic, iar și acestea sunt pe niveluri de dificultate.
Multe trasee montane turistice sunt în această categorie, dar drumeția poate fi și pe plan drept, fără să trebuiască să urci. De exemplu, poți foarte bine să faci o drumeție și în Pădurea Băneasa.
Așa cum am spus, drumeția durează de la câteva ore la câteva zile. Distanța parcursă variază și ea destul de mult, de la câțiva kilometri până la 50 de kilometri. Așadar, în funcție de gradul de dificultate al drumeției, trebuie să te echipezi corespunzător, cu bocanci și rucascul de drumeție care să conțină apă, mâncare și ideal, o trusă de prim ajutor. Dacă este mai lungă de o zi, atunci trebuie să ai un cort, în cazul în care nu îți iei cazare la o cabană.
Trekking
Acestea sunt călătorii mai dificile, care necesită experiență și o condiție fizică foarte bună. Implică teren accidentat, cu pante abrupte și chiar vreme rea. Dacă urci la altitudini mari, atunci te vei confrunta și cu nivelul scăzut de oxigen.
O asemenea expediție poate dura de la o săptămână la câteva săptămâni, iar în această perioadă, trebuie să campezi în diverse locuri sălbatice. Astfel, echipamentul trebuie să fie de calitate superioară și pe deasupra, trebuie să acorzi o atenție deosebită la aprovizionarea cu apă și cu hrană.
Călătoria poate avea între 50 și 1.000 km, iar într-o zi, poți parcurge 10-20 km. Trekkingul este așadar foarte solicitant și de aceea, este considerat și sport extrem. Mulți care practică această activitate folosesc și bețe de trekking, nu numai din cauza terenului accidentat și a distanței mari, ci și din cauza greutății rucsacului. Rucsacul este mai greu și mai mare decât la hiking, deci ai nevoie și de acest ajutor.
Trasee montane spectaculoase în România
Ești pregătit pentru expediție? Atunci hai să-ți recomandăm trasee montane frumoase din România:
● Sinaia – Șaua Vârfului cu Dor – Cabana Padina, Bucegi, Leaota, mediu/dificil.
● Cabana Curmătura – Valea Vlădușca – Casa Folea, Piatra Craiului, mediu.
● Șanț – Vârful Roșu – Vârful Ineuț, Munții Rodnei, mediu.
● Cheia – Cheile Cheiței – drum forestier Babeș, Ciucaș, ușor/mediu.
● Cabana Gențiana – Valea Rea, Retezat, ușor.
Sfaturi pentru drumeții și trekking în siguranță
Cea mai importantă parte din orice expediție este pregătirea. Trebuie să ai toate lucrurile în regulă, de la rucsac, bocanci, plan, hrană și apă. Iată ce alte sfaturi îți oferim, astfel încât drumeția ta să fie o experiență plăcută, fără evenimente nedorite:
● Nu te supraestima, deci nu încerca un traseu peste capacitățile tale. Dacă nu ai deloc experiență în drumeții montane sau de alt tip, parcurge cel mai ușor traseu pe care îl găsești.
● Ține cont de vreme. Uită-te la prognoză și nu pleca în drumeție pe vânt, ploaie și în niciun caz viscol.
● Nu ești mai bun decât muntele. Muntomanii nu vor să audă așa ceva, dar majoritatea cazurilor de accidente mortale sunt ale persoanelor cu multă experiență. Prea multă siguranță în propriile forțe duce la asumarea unor riscuri mult prea mari. Nu uita că natura este imprevizibilă.
Concluzii
Hikingul și trekkingul sunt activități care îți pot aduce multe beneficii. Te ajută să-ți depășești unele limite și să menții o condiție fizică excelentă. Sunt bune și la reducerea nivelului de stres, deci starea ta mentală va avea de câștigat. Dar ambele, mai ales trekkingul, trebuie practicate în mod inteligent, cu pregătire temeinică și în limitele capacităților tale fizice.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News