Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Notificarea de conformare e-TVA. Formularul ce va fi transmis firmelor a fost publicat de ANAF. Care sunt obligațiile

Publicat

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus în consultare publică modelul formularului ”Notificarea de conformare e-TVA”. 

ANAF transmite firmelor formularul electronic ”Notificarea de conformare RO e-TVA”, dacă se constată diferențe semnificative de TVA. Acesta se transmite până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA.

Firmele nu sunt obligate să răspundă acestei notificări, până în 1 ianuarie 2025.

e-TVA: Procedură modificată

Procedura e-TVA  stabilită prin OUG 70/2024 a fost modificată prin OUG 87, din 28 iunie 2024.

Potrivit ordonanței, ”în situaţia în care se identifică diferenţe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA şi valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată, ANAF notifică persoana impozabilă prin mijloace electronice.

Prin diferenţe semnificative se înţeleg:

  • valorile care depăşesc pragul de semnificaţie ce îndeplineşte condiţiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală şi o valoare absolută de minimum 5.000 lei,
  • rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de TVA depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

e-TVA: formularul electronic ”notificare de conformare”

Dacă se identifică diferenţe semnificative, se transmite prin mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA, prin intermediul formularului electronic «Notificarea de conformare RO e-TVA», o notificare de conformare conform Cod Procedură Fiscală.

Dacă se identifică diferenţe sub pragul de semnificaţie, ANAF, în baza analizei de risc, poate transmite «Notificarea de conformare RO e-TVA».

Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA are obligaţia să transmită, prin mijloacele electronice, rezultatul verificărilor realizate asupra diferenţelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca răspuns la aceasta, în termen de 20 de zile de la data primirii notificării.

ANAF analizează răspunsul persoanei impozabile la «Notificarea de conformare RO e-TVA» şi dispune măsurile legale.

Notificarea de conformare RO e-TVA nu se ia în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, până la data de 1 ianuarie 2025.

e-TVA: modelul formularului electronic

Modelul formularului şi procedura de transmitere se aprobă prin ordin de preşedintele ANAF în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a OUG 87. Ordinul a fost pus în dezbatere publică în 20 august.

Notificarea de conformare RO e-TVA conține informații privind diferențele semnificative între valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată (formular 300) și valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA.

În termen de 20 de zile de la data primirii notificării, persoana înregistrată în scopuri de TVA are obligația să transmită ca răspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin ”Notificarea de conformare RO e-TVA” – de la data de 1 ianuarie 2025.

Anexa 1- OPANAF notificare de conformare RO e-TVA

În cazul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare conform art. 282 alin. (3) – (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, obligația este începând cu data de 1 august 2025.

e-TVA: când nu se aplică notificarea de conformare

(11) «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplică:

  • a) în situaţia unor erori materiale;
  • b) în situaţia în care nu există suficiente informaţii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite rânduri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informaţii din bazele de date nu sunt corelate;
  • c) alte situaţii prevăzute prin ordin al ministrului finanţelor.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate