Economie
e-TVA și e-Factura: care sunt modificările de legislație aprobate de Guvern. Clarificări de la Ministerul Finanțelor
e-TVA și e-Factura: Ministerul Finanțelor a făcut precizări în legătură cu modificările din legislație aprobate de Guvern în 28 iunie.
Potrivit sursei citate, sancțiunile pentru e-TVA se amână pentru 1 ianuarie 2025. Același termen este și pentru e-Transport.
Utilizarea e-Factura în regim B2C devine obligatorie de la 1 iulie 2025 pentru institutele/centrele culturale ale altor state.
Sistemul e-TVA
- se amână de la trei luni la şase luni, până la 1 ianuarie 2025, termenul de justificare a diferenţelor de TVA, în raport cu datele din decontul precompletat de TVA se prelungeşte termenul de cinci zile pentru verificarea informaţiilor şi datelor din decontul precompletat de TVA la 20 de zile şi abrogarea notelor justificative, care implicau un efort suplimentar din partea experţilor contabili
- se înfiinţează Comitetul e-TVA format din reprezentanţii MF şi ai mediului de afaceri pentru monitorizarea mecanismului sistemului RO-eTVA şi realizarea de îmbunătăţiri constante într-un mediu partenerial, care să asigure combaterea evaziunii fiscale şi reducerea gap-ului de TVA, cât şi o digitalizare care să vină în sprijinul contribuabililor, în relaţie cu organele fiscale. Comitetul are rol consultativ, iar membrii lui nu vor fi remuneraţi
- notificările de conformare nu vor produce efecte cu privire la indicatorii de risc fiscal, până la 1 ianuarie 2025
- revizuirea cuantumului sistemului de amenzi, diferenţiat pe categorii de persoane impozabile.
”Până la data de 1 august 2025 nu se vor solicita note de diferențe pentru că încă nu avem datele cu privire la TVA-ul la încasare.
Dar atenționez că începând cu data de 1 iulie 2025, avem toate aceste date necesare pentru TVA-ul la încasare.
Cum am menționat, obligația raportării în SAF-T intră în vigoare cu 1 ianuarie 2025 pentru întreprinderile mici, atunci vom avea toate aceste informații. Mecanismul e-TVA va fi, cu 1 august 2025, aplicabil și dumnealor”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
e-TVA: alte modificări prin OUG 87/2024
Procedura e-TVA (OUG 70/2024) a fost modificată prin OUG 87, din 28 iunie 2024.
Articolul 5 din OUG 70/2024 se modifică astfel:
(1) În situaţia în care se identifică diferenţe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA şi valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată,
ANAF notifică persoana impozabilă prin mijloace electronice.
Prin diferenţe semnificative se înţeleg:
valorile care depăşesc pragul de semnificaţie ce îndeplineşte condiţiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală şi o valoare absolută de minimum 5.000 lei,
rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de TVA depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
e-TVA: formular electronic ”notificare de conformare”
(5) După identificarea diferenţelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA, prin intermediul formularului electronic «Notificarea de conformare RO e-TVA», o notificare de conformare conform Cod Procedură Fiscală.
Modelul formularului şi procedura de transmitere se aprobă prin ordin de preşedintele ANAF în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(6) În situaţia în care se identifică diferenţe sub pragul de semnificaţie, ANAF, în baza analizei de risc, poate transmite «Notificarea de conformare RO e-TVA».
(8) Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA are obligaţia să transmită, prin mijloacele electronice, rezultatul verificărilor realizate asupra diferenţelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca răspuns la aceasta,
în termen de 20 de zile de la data primirii notificării.
(9) ANAF analizează răspunsul persoanei impozabile la «Notificarea de conformare RO e-TVA» şi dispune măsurile legale în conformitate cu competenţele atribuite şi obiectivele prezentului act normativ.
(10) «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se ia în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, până la data de 1 ianuarie 2025.
e-TVA: când nu se aplică notificarea de conformare
(11) «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplică:
- a) în situaţia unor erori materiale;
- b) în situaţia în care nu există suficiente informaţii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite rânduri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informaţii din bazele de date nu sunt corelate;
- c) alte situaţii prevăzute prin ordin al ministrului finanţelor.”
Sistemul e-Factura
- se stabileşte o perioadă de 1 an, respectiv până la 1 iulie 2025, în care să nu fie obligatorie utilizarea RO e-Factura de către institutele/centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale
- termenul este și pentru furnizorii/prestatorii acestora, având în vedere restricţiile tehnice actuale ale sistemului
- obligația firmelor de la 1 ianuarie de a încărca în sistem facturile consumatorilor
Marcel Boloş: ”De la 1 ianuarie este obligație de raportare. Sunt trei etape pentru business to consumer. Prima este cea care se derulează de la 1 iulie până în 31 decembrie opțional, adică cine dorește le poate încărca în sistem.
A doua etapă este între 1 ianuarie până în 30 iunie, când este obligație de raportare, deci nu de încărcare în sistem. Adică, s-a emis factura şi după cinci zile raportez emiterea facturii, iar de la 1 iulie 2025 există obligația de utilizare a modulului e-Factura, adică încarci direct factura în sistem.
Până în 1 iulie 2025 nu există amenzi, este doar perioadă de acomodare”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News