Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensionarii români din afara țării trebuie să facă dovada că sunt în viață, de două ori pe an, pentru a-și putea primi pensia

Publicat

Românii care trăiesc în străinătate și primesc pensie lunară de la Casele de pensii din țară vor fi nevoiți să trimită autorităților un certificat de viață. Noua lege a pensiilor prevede că pensionarii nerezidenți trebuie să trimită de două ori pe an certificatul care atestă că ei trăiesc, pentru a-și putea primi pensia.

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”, se precizează la alin. (5) al art. 102 din noua lege a pensiilor.

Potrivit documentului, casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident.

Certificatul de viaţă poate fi transmis de beneficiarul nerezident şi din propria iniţiativă. Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

Modelul unic de certificat de viaţă se aprobă prin ordin al preşedintelui CNPP.

„Cheltuielile generate de transferul din străinătate al prestaţiilor de asigurări sociale, cuvenite şi neîncasate, se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat”, mai prevede actul normativ. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax