Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noua lege a pensiilor va fi gata până la finalul acestui an. Când începe recalcularea și cât va fi punctul de pensie

Publicat

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că noua lege a pensiilor, așteptată până la finalul anului, va aborda inechitățile din sistem și va fi discutată cu Comisia Europeană și Banca Mondială.

În cadrul noii legi, se ia în calcul și o modificare a formulei de calcul a pensiei, stabilind punctul de pensie la 40%-45% din câștigul salarial mediu brut. Viitoarea lege ar putea să includă și indexarea pensiilor în funcție de rata inflației și să uniformizeze vârsta de pensionare la 65 de ani pentru ambele sexe.

Citește și Noul algoritm pentru creşterea pensiilor. Cele trei formule de calcul anunțate de ministrul Finanțelor pentru recalcularea pensiei

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat adoptarea Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 70 din 31 august 2023, care prevede patru modificări majore în sistemul de pensii din România.

Acestea includ prelungirea avizelor pentru condiții de muncă deosebite, extinderea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează vechimea retroactivă și necesitatea semnăturii olografe pentru documentele de vechime. De asemenea, ordonanța prelungește contractele de muncă pentru aproximativ 1.000 de angajați, în scopul certificării datelor din carnetele de muncă.

OUG prin care a fost prelungită cumpărarea de vechime retroactivă

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat modificări importante la pensiile românilor în urma adoptării de câtre guvern a OUG 70/ 31 august 2023.

Această ordonanță aduce modificări importante în domeniul pensiilor publice din România şi a fost publicată în Monitorul Oficial.

Citește și Noua lege a pensiilor: Puncte suplimentare pentru persoanele care au cotizat peste 25 de ani. Noua formulă de calcul

„Vești bune! A fost adoptată în ședință de guvern și publicată în Monitorul Oficial, OUG 70 din 31 aug 2023 privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice care a avut în componență patru puncte principale:

1. prelungirea avizelor pentru condițiile de muncă deosebite și speciale

2. prelungirea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează cumpărarea de vechime retroactivă până la data de 31.12.2024

3. obligativitatea semnăturii olografe și a ștampilei pentru documentele de vechime și sporuri eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhivă

4. prelungirea contractelor de muncă pentru cei 1.000 de angajați până la data de 31.08.2024., având ca principal obiectiv certificarea datelor din carnetele de muncă, aflate în baza de date a CNPP, care vizează perioadele de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001, spre utilizarea lor la calculul pensiilor.

Când începe recalcularea pensiilor

Suntem la finalul procesului de evaluare și digitizare a dosarelor de pensie având 90% stadiul de progres, urmând să facem recalcularea după ce noua lege a pensiilor va fi adoptată în actuala sesiune parlamentară.

Reforma sistemului public de pensii este un proces ireversibil și sunt convins că se va realiza în perioada următoare”, este mesajul transmis de preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, pe pagina de Facebook.

Variante de recalculare pentru pensii în noua lege. Modificări importante la punctul de pensie

Sunt schimbări majore luate în calcul de Guvern pentru viitoarea lege a pensiilor.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că prioritatea Ministerului Muncii este să vină, până la finalul anului, cu un proiect prin care să fie eliminate inechitățile din sistem.

Ideea a fost discutată atât cu cei de la Comisia Europeană, cât și cu specialiștii Băncii Mondiale.

„Atât eu, cât și colegii mei, considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul susține că noua lege a pensiilor va fi gata până la finalul acestui an.

Problema este că fiecare Guvern care a trecut pe la Palatul Victoria a avut două anunțuri majore: o nouă lege a pensiilor și o nouă lege a educației.

Acestea sunt şi domeniile care au trecut prin cele mai mari schimbări de-a lungul anilor, cărora li s-a pierdut șirul, dar mai ales s-a pierdut șirul promisiunilor.

Cât va fi punctul de pensie

„Şi cei de la comisie şi noi știm că sunt foarte multe inechități în vechea lege a pensiilor.

În continuare avem pensii de 1.500 lei, dar și pensii de 30.000-40.000 lei”, a motivat premierul.

Punctul de pensie va fi de 40%-45% din câștigul salarial mediu brut

Potrivit informațiilor obținute de Antena 3, modificările vor presupune păstrarea formulei din legea 127, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern.

Punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani, iar pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie.

Acesta din urmă va fi de 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.

Punctul de pensie va ajunge la un nivel record în 2024

Punctul de pensie va ajunge la o valoare record anul viitor, cu condiția ca Guvernul să își respecte propria lege.

Guvernul va trebui să mărească semnificativ pensiile de la 1 ianuarie 2024, potrivit legii. Această creștere va avea un impact considerabil asupra bugetului de stat.

Legea spune că punctul de pensie se va majora cu aproximativ 16,6% începând cu 2024, ajungând la suma de 2.081 de lei.

În prezent, punctul de pensie este de 1.785 de lei, potrivit informațiilor oficiale de pe siteul Caseni Naționale de Pensii.

Viitoarea lege va include și o indexare a pensiilor în luna martie, cu rata inflației din anul precedent.

În plus, se vorbește despre egalizare a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați și eliminarea pensiei minime.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    luni, 04.09.2023 at 11:11

    Oare această lege este pentru toţi românii sau numai pentru cei care muncesc şi din a căror bani sunt plătiţi regeşte specialii ?

  2. Joe

    luni, 04.09.2023 at 13:12

    Chiar ne-am saturat de minciunile neo-comuniste le celor 3 trandafiri !
    Așa oameni,așa conducători!
    Nu poți face nimic în această țară fie cu neo-comunisti, fie cu neo-nazisti in doctrina ,idei și …furtisaguri !
    Aferim !

  3. Solomon

    luni, 04.09.2023 at 17:54

    Despre cele speciale n-am auzit vorbindu-se nimic SPECIAL. Alea rămân țapene înfipte adânc în spinarea bieților contribuabili mai amărâți și nespeciali.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax