Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Nu e nuntă și trai spornic fără strigături și vornic. Județul Alba se luptă să păstreze vii tradițiile lăsate din moși-strămoși

Publicat

Ia-ți mireasă ziua bună

De la tată de la mumă

De la frați de la surori

De la grădina cu flori

De la fir de busuioc, măi

De la fete de la joc

De la fir de siminic, măi

De la drag de îi pocni”

Acesta este cel mai celebru cântec din folclor pe care îl auzim la toate nunțile tradiționale.  Pe lângă acest tip de strigături de la un adevărat ospăț, nu pot lipsi sărmăluțele, lăutarii, dar mai ales omul care dă viață întregului eveniment, vornicul. Cu cât „maestrul de ceremonii” gustă mai mult din plosca cu vin sau țuică cu atât tradiționalele strigături sunt mai colorate și mai amuzante, iar nuntașii au parte de un adevărat spectacol.

Vornicul este cel care se ocupă de organizarea nuntașilor pe drumul de la mire, la nași, la mireasă, el anunță când începe și când se termină „sesiunea” de dans pentru că friptura este pe punctul de a intra cu torțe și mare fast în sală, el este cel care află când s-a furat mireasa iar pe vremuri când cinstea nu era „secretă” vornicul era cel care îi lăuda pe cei care nu s-au zgârcit la bani și le arăta obrazul celor care nu s-au „pregătit” așa cum se cuvine.

„O nuntă tradițională fără vornic este ca un tort fără cireașă” ar spune cei care încă se mai ocupă ce această meserie. Vornicul este omul de bază al oricărei nunți de acest fel.

Dacă în București sau în alte mari orașe nu se mai pune problema chemării unui vornic la nuntă pentru că acest obicei a cam dispărut, în județul Alba încă există oameni care au darul vorniciei și care destind atmosfera la nunțile la care sunt invitați să participe.

Chiar și în Consiliul Local Alba Iulia avem trei oameni care își ocupă zilele de vară „strigând” la nunți. Rareș Buglea, Vasile Crișan și Popa Pavel sunt politicienii care au moștenit din moși-strămoși sau au „furat” această „meserie”. De asemenea, Vladimir Todea, Radu Mârza, Titi Popa sau Liviu Turic sunt alte exemple de vornici consacrați, care au fost „sufletul distracției” pentru zeci de miri în ziua nunții lor.

Dar așa cum muzicanții și meniurile se plătesc, și pentru vornici trebuie să rezervăm o sumă atunci când se stabilește bugetul pentru nuntă. „Vornicul poate să dispară de la o nuntă în momentul în care renunțăm la nunta tradițională și vrem una occidentală”, spune Rareș Buglea. Tariful unui vornic diferă în funcție de numărul de nuntași, ziua nunții, locația, tipul de nuntă (de zi sau de noapte) etc., și este cuprins undeva între 300 și 500 de lei.

Vornicul nu a fost mereu remunerat pentru efortul său. De exemplu, în Ţara Moților erau puțini cei care aveau bani pentru a plăti un organizator, iar atunci cel care ocupa această poziție era chiar nașul, „care era mai bun de gură”.

Tradițional este și felul în care îi găsești. Nu au pagini de internet sau cărți de vizită ci îi găsim din vorbă în vorbă.

„Meseria” de vornic este una pe care trebuie să o ai în sânge. Pe lângă faptul că o înveți trebuie să o și moștenești. Acesta este și cazul Alinei Todea, fiica lui Vladimir, singura fată din județul Alba care se ocupă cu vornicitul. Tânăra este studentă, iar atunci când are ocazia și îi permite timpul acceptă cu drag invitația viitorilor miri de a le fi alături în ziua nunții.

Alina este dovada că, deși vornicia este pe cale de dispariție, încă există tineri care vor să ducă mai departe tradiția și să îi facă pe oameni să înțeleagă importanța tradițiilor în nunțile românești.

Chiar dacă în Ardeal încă se mai păstrează acestă tradiție, vornicii spun că trebuie să se adapteze noilor tendințe.

„Miresele nu vor să mai plângă la nunți, acum vor limuzine, porumbei și alte lucruri inedite” spun aceștia.

„Nu mai sunt nunțile ce au fost odată”, spune Titi Popa

Se pare că, deși aleg să aibă o nuntă tradițională, tinerii nu mai doresc să audă strigăturile specifice acestei zile, cum ar fi binecunoscutul „ia-ți mireasă ziua bună” și văd în vornic mai degrabă un simplu organizator care să îi coordoneze și să se asigure că ajung la timp la nași, mireasă, biserică sau sală.

Vornicul Vladimir Todea a mai spus că aceia care preferă tradițiile sunt românii plecați în străinătate și care decid să se căsătorească în țară, iar pentru a arăta invitaților străini cum erau nunțile pe vremuri organizează facă o nuntă tradițională cu tot ceea ce înseamnă ea.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. ioana

  joi, 09.01.2014 at 12:02

  ooooo…pai e foarte ieftin !

 2. Sorin

  vineri, 10.01.2014 at 03:23

  Buglea e tata lor !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Pașaport electronic 2022: care este taxa pentru documentul de călătorie și unde poate fi achitată

Publicat

În perioada concediilor, serviciile de pașapoarte din țară au program prelungit. MAI a anunțat că măsura este aplicată până în 19 august.

În Alba, programul de primiri documente este de luni până vineri între orele 8.30 și 18.30 și cel de eliberări pașapoarte, de luni până vineri, între orele 8.30 – 18.30.

Vezi și Cetățenii americani nu vor mai putea intra în Europa doar cu pașaportul. Măsuri și reguli noi adoptate de UE

”La nivelul fiecărui serviciu public comunitar de pașapoarte activitatea va fi organizată astfel încât cel puțin o stație de preluare a cererilor de pașapoarte să fie operațională pe întreaga perioadă de lucru cu publicul pentru cetățenii care nu au optat sau nu au avut posibilitatea să efectueze o programare prealabilă prin platforma epasapoarte.ro”, a anunțat MAI.

Cât costă pașaportul electronic

Potrivit Direcției Generale Pașapoarte, în ţară, contravaloarea paşaportului este următoarea:

– pentru paşaportul simplu electronic

 • 258 lei – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani
 • 234 lei – pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani

– pentru pasaportul simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă.

Cum se poate efectua plata?

Plata contravalorii paşaportului se poate efectua astfel:

 • la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
 • online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro
 • prin mandat poştal, în curs de implementare

– pentru cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice/simple temporare cu menţionarea statului de domiciliu tarifele sunt aceleaşi;
– pentru cererile depuse prin intermediul misiunilor diplomatice, sumele care se plătesc sunt cele stabilite potrivit Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Pericolul din râuri, lacuri și de la mare. Atenționări ISU pentru evitarea cazurilor de înec

Publicat

mures, apa, rau

Reprezentanții ISU atenționează privind pericolul de înec și recomandă ca scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate pentru înot.

”În luna iunie a acestui an, apele au luat 35 de vieți! Astfel de tragedii se produc, din nefericire, în fiecare vară, iar dovadă stau cele 33 de persoane care s-au înecat în luna iunie a anului trecut!

Vremea din ce în ce mai caldă îi îndeamnă pe oameni la scăldat, însă, pentru evitarea unor adevărate drame, este foarte important ca scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate pentru înot!

În cele multe situații, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul stau la baza unui scenariu dramatic! Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă.

Cel mai important aspect pe care părinții și bunicii trebuie să-l înțeleagă este că nu trebuie să-i lase pe copii nesupravegheați la scăldat.

Fiecare părinte trebuie să aibă în vedere siguranța copilului! Este foarte important să nu-ți pierzi copilul din câmpul vizual, nici măcar o secundă. Oricât de bine înoată copilul, nu aveți garanția că ceva rău nu se poate întâmpla!

Explicați-le copiilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate și consecințele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism.

Foarte important este ca în cazul unei situaţii de urgenţă, anunţaţi de îndată autorităţile prin numărul unic de urgenţă 112. În astfel de cazuri fiecare secundă contează!

Fii responsabil în preajma apei și învață-ți copilul să facă la fel!

Respectați avertizările privind interzicerea scăldatului!

Supravegheați permanent copiii aflați în apă sau în apropierea acesteia!” – este mesajul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Recomandări ISU

Pentru evitarea situațiilor care vă pot pune viața în pericol, respectați următoarele măsuri:

 • Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului.
 • Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci.
 • Evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi.
 • Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte.
 • Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare.
 • Nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii.
 • Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici.
 • Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Persoanele condamnate penal nu mai pot candida la alegerile prezidențiale. Legea a fost promulgată

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care instituie interdicția de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art.28 din Legea nr.370/2004, în sensul instituirii interdicţiei de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie şi dezincriminarea.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților pe 8 iunie, cu 223 de voturi „pentru”, unul „contra” și 22 de abțineri.

Proiectul a fost inițiat în 2017 de 36 de parlamentari PNL și USR.

„Este un proiect liberal acesta, iniţiat în anul 2017, pe circuitul legislativ şi urmează, în săptămânile următoare, să discutăm, pentru că va fi pe ordinea de zi a plenului, a doua parte a acestui demers legislativ liberal, anume fără condamnaţi penal pentru Parlament, adică pentru candidaturile la funcţiile parlamentare”, spune în timpul dezbaterii, liderul deputaților PNL, Gabriela Andronache.

sursă: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Incendiu în Grecia, la nord de Atena. Acționează și pompieri din Alba, în sprijinul forțelor de intervenție elene

Publicat

Doi subofițeri de la ISU Alba, alături de alți 26 de pompieri români acționează în Grecia, la nord de Atena, pentru stingerea unui incendiu, alături de forțele de intervenție elene.

Din Alba, la misiune participă plutonier major Andrei Brad și plutonier adjutant Alexandru Clamba.

Modulul național specializat de stins incendii de pădure acționează pentru lichidarea incendiului, în zona regiunii Schimatari, situată la nord de Atena, a anunțat IGSU.

În total, intervin 28 de pompieri români, cu trei mașini de stingere incendii de pădure și o cisternă de mare capacitate intervin pentru localizarea și lichidarea incendiului care afectează o suprafață considerabilă de vegetație uscată.

”Un rol foarte important pe timpul misiunii este reprezentat de cisterna de mare capacitate, utilizată pentru alimentarea cu apă a dispozitivelor de stingere. Autospeciala poate transporta 30.000 litri apă și este utilă în zonele unde nu există surse suplimentare de alimentare (hidranți, râuri, lacuri sau alte surse de apă)”, potrivit IGSU.

Pompierii români acționează în sprijinul colegilor eleni, care au dislocat, în zona Dilesi, un număr mare de resurse (peste 25 de mașini de stingere, precum și aeronave specializate).

Intervenția modulului are loc la solicitarea ofițerului elen, delegat în asistarea și buna desfășurarea a întregii misiuni derulate de salvatorii români, potrivit sursei citate.

Incendii în Grecia

Vântul puternic a alimentat flăcările în zona Schimatari, la aproximativ 50 km de capitală, pe fondul unor temperaturi în creștere, notează Reuters.
Oficialii au îndemnat locuitorii să părăsească orașul Dilesi și au oprit un serviciu feroviar local, în timp ce peste 100 de pompieri, susținuți de patru avioane și două elicoptere, au luptat împotriva incendiului, potrivit Mediafax.

Echipele de intervenție încercau, de asemenea, să stingă un incendiu în zona Achaia, în sudul peninsulei Peloponez, unde patru sate au fost evacuate.

Anul trecut, incendiile de vegetație au devastat aproximativ 300.000 de hectare de pădure și tufișuri, în timp ce Grecia a suferit cel mai mare val de căldură din ultimii 30 de ani.

În urma criticilor ascuțite la adresa reacției sale, guvernul a promis că va spori capacitatea de stingere a incendiilor.

În cel mai grav dezastru provocat de incendii de vegetație din Grecia, 102 persoane au fost ucise când un incendiu a devastat orașul Mati, situat pe malul mării, și zonele învecinate, în apropiere de Atena, în vara anului 2018.

sursă imagini: IGSU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax