Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Nu mai scapă nimeni de taxa auto: Se plătește timbru de mediu și pentru autoturismele dobândite prin partaj

Publicat

Guvernul are o veste proastă pentru cei care se gândeau să scape de plata timbrului de mediu prin partaj. Autovehiculele dobândite prin această metodă nu vor mai fi scutite de plata noii taxe auto, autorităţile descoperind că sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare.

În prezent, autovehiculele dobândite prin partaj sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, excepţie care va fi însă eliminată de Guvern prin ordonanţă.

Citește și TAXA AUTO 2012| Cum îți poți recupera suma plătită

Metoda ingenioasă prin care un autoturism poate fi înmatriculat fără să fie plătit timbrul de mediu

„S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, explică Guvernul în document.

Executivul mai arată că acelaşi mecanism de eludare poate fi folosit şi în cazul autovehiculelor noi, achiziţionate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului anterior înmatriculării.

Piaţa autovehiculelor noi a scăzut în primul semestru cu 18,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 34.978 de autoturisme şi vehicule comerciale vândute, cu un ritm mai accelerat la autoturisme, de 19,4%, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.

În acelaşi timp, importurile de autoturisme second-hand au fost de aproximativ 102.000 unităţi, iar cele de vehicule comerciale rulate de 21.500 de unităţi, ceea ce reprezintă o creştere de 38%, respectiv 6% faţă de perioada similară din 2012.

Din aceste cifre rezultă că la fiecare autovehicul (autoturism + vehicul comercial) nou vândut în România au fost aduse alte 4,1 second-hand.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Alex.

    marți, 30.07.2013 at 13:04

    Deci se poate sau nu? ca nu am inteles mare lucru. Pana se da legea se tot poate, nu? Sau pana se trimit ordonantele.

  2. Alin

    marți, 30.07.2013 at 13:06

    puteti fi mai expliciti?incepand de cand se aplica ordonanta aceasta?a fost aplicata?in prezent se pot inmatricula autoturismele,actul de partaj fiind facut?multumim!

  3. taxatul

    miercuri, 21.08.2013 at 18:40

    nu se mai pot inscrie cu partaj, ca nu vrea muschii guvernului, si s-a dat dispozitie la serviciul inmatriculari sa nu se mai inscrie auto.Ca in Romania

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax