Connect with us
Advertisement

Eveniment

Metoda ingenioasă prin care un autoturism poate fi înmatriculat fără să fie plătit timbrul de mediu

Publicat

Ca de fiecare dată când guvernele emit legi și ordonanțe se găsesc și băieți deștepți care caută metode de a evita efectele acestora. Mai ales când este vorba de taxe. Românii pot profita de o breșă găsită în Ordonanța de Guvern 9/2013, privind achitarea Timbrul de Mediu. Deja în țară au și apărut cazuri în care prin această metodă s-a evitat plata taxei, în baza unui simplu document emis de notar și a unui artificiu pe care proprietarul trebuie să îl facă la achiziționarea autoturismului.

Potrivit Articolului 8 litera ”f”: ”Timbrul nu se plătește atunci când autovehiculele sunt dobândite prin partaj”, iar de acest lucru se poate profita din plin datorită metodei ”partajul voluntar„  făcut la notar.

Consultat cu privire această prevedere din OUG 9/ 2013, un notar din Alba Iulia a menționat că este posibil ca un autovehiculul să fie deținut de două persoane, iar în urma unui  ”partaj voluntar” ar putea fi cedat doar unuia dintre proprietari. Astfel în urma procedurii de cedare a vehicului prin partaj voluntar, noul proprietar este scutit de plătirea taxei de timbru.   

 Cum sa înmatriculezi pe gratis 

Pentru a nu plăti taxa de timbru, și pentru a beneficia de „porțita” ivită în  articolul 8, litera „f” al OUG 9/2013, mașina trebuie să fie achiziționată pe numele a doi sau mai mulți proprietari menționeze. Aceștia trebuie să figureze în contractul de vânzare cumpărare. Partajul voluntar se face la notar, unde fiecare deținător va trebui să menționeze cota cu care a contribuit la achiziționarea bunului, iar noul proprietar va achita valoarea sultei, celui care renunță la dreptul de proprietate. Apoi în momentul înmatriculării se face o declarație în care se specifică faptul că autovehicolul provine din partaj voluntar. Astfel autovehicolul va putea fi înmatriculat fără achitarea taxaei de timbru.

Cât costă partajul voluntar la un notar

Partajul voluntar este mult mai avantajos decât achitarea taxei de timbru. Notarii din Alba Iulia spun că nu cunosc cazuri prin care s-a utilizat această metodă dar nu neagă că unii dintre cei care au cerut partajul să fi folosit documentul notarial pentru a scapa de taxa de timbru.

Pentru un partaj voluntar se plătește la notar o taxă de 0.25 % din valoarea autoturismului, ceea ce înseamnă 100 de euro la o mașină care valorează 40.000 de euro, în vreme ce taxa de timbru poate ajunge la sume exorbitante, în funcție de vechimea și capacitatea cilindrică a acesteia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

12 Comentarii

12 Comentarii

  1. Andrei

    marți, 09.07.2013 at 14:41

    in alba oare se poate imatricula cu smecheria asta ? va rog postati care stiti ! va multumesc !!!

    • ADY

      miercuri, 10.07.2013 at 13:51

      in alba deocamdata nu se poate inmatricula prin partaj

  2. sorin

    joi, 11.07.2013 at 17:36

    Dar de ce in unele judete sa se poata si in altele nu?! Legea se aplica pe tot teritoriul Romaniei….

  3. Adi

    marți, 16.07.2013 at 14:11

    In Cluj ieri am inmatriculat o masina prin partaj, taxa la notar a fost de 400 de lei, pretul masinii fiind 3000euro, nu cred ca mai conteaza pretul masini la acel contract facut la notar, succes tuturor.

    • mircea

      miercuri, 17.07.2013 at 09:50

      Adi ,am o intrebare daca am domiciliu in alt oras pot sa inmatriculez in Cluj prin partaj? si daca da cum? multumesc

    • Anisia

      sâmbătă, 20.07.2013 at 23:56

      Imi poti spune si mie pasii concret urmati? Contract de vanzare-cumparare cu 2 cumparatori, apoi partaj la notariat? Actul de partaj depus in dosarul de inmatriculare? A mai fost necesar ceva de la ANAF?

  4. PETRICA

    luni, 22.07.2013 at 22:01

    In cazul in care la serviciul inmatriculari sint refuzat cred ca ii dau in judecata voi optine o hot. judecatoreasca punindule in fata art 8 lit f din OUG 9(2013 .HOTARIRE cu care ma prezint la inmatriculari si atunci sigur ii cumintesc.

  5. Cristi M.

    luni, 29.07.2013 at 09:23

    Azi am luat nr de inmatriculare la Audi prin partaj…
    Pt cei interesati:
    Se face factura v-c pe 2 nume,apoi cedantul (ATENȚIE),scoate certificat fiscal,mergeți la notariat unde se executa partaj(cei casatoriti trebuie sa aiba grija sa treaca si nevasta in actul de partaj sau sa-l faca intre cei doi soti),dupa care se ia in evidenta fiscala autoturismul si se merge la politie,unde in locul cererii tip se scrie de mana o cerere catre sef serviciu inmatriculari:

    Domnule Sef Serviciu,
    Subsemnatul……datele personale,rog a-mi inmatricula auto marca:….,serie sasiu,capacitatea…..datele masinii…,fara plata timbrului de mediu,conform art.8 litera f din OUG 9/2013…
    Si asta-i tot.
    Unde nu s-a putut insistati,politia nu are voie sa se opuna punerii in aplicare a unei ordonante de guvern…..

    SUCCES!!!

  6. andreea

    joi, 20.02.2014 at 09:42

    lit f a articolului 8 a fost abrogata prin OG nr.16/2013

  7. Ovidiu octavian

    joi, 13.03.2014 at 15:08

    andreea poti sa imi spui daca mai exista o alta solutie de a inmatricula o masina fara a plati taxa de timbru.
    Multumesc mult

  8. Geoge Calin

    marți, 25.03.2014 at 15:52

    Salutare, vreau sa stiu si eu cum pot inmatricula fara a plati taxa de timbru…unii spun prin partaj alti spun ca nu se mai poate…care este calea legala in 2014 de inmatriculat? multumesc mult pentru info.

  9. danut

    sâmbătă, 31.01.2015 at 12:31

    salut in 2015 se mai pot inmatricula prin partaj

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement