Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul elevilor din sistemul de învățământ românesc, în scădere continuă. Cei mai mulți copii și tineri au emigrat anul trecut

Publicat


elevi

Numărul elevilor din sistemul de învățământ românesc este într-o scădere continuă, pe măsură ce populația scade, din cauze demografice naturale sau din cauza migrației.

Anul trecut au emigrat 44.048 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Este cel mai mare număr de persoane care migrează din România, din această categorie de vârstă, din anul 2010 până în prezent, notează edupedu.ro. Cea mai mare creștere este la grupa 15-19 ani, adică elevi de liceu, urmată de 0-4 ani – familii cu copii mici, care pleacă din țară.

Cei 44.048 de copii și tineri care au emigrat anul trecut reprezintă un potențial de 1.761 de clase de școală a câte 25 de elevi. Asta în contextul în care anul trecut România a avut cea mai mare migrație din ultimii 9 ani.

Pe grupe de vârstă, cea mai mare creștere a emigrației este între 15 și 19 ani, mai ales în rândul băieților, potrivit datelor INS. O creștere mare are și grupa de vârstă 0-4 ani. De asemenea, se poate observa că și grupa 5-9 ani consemnează o creștere față de anii trecuți.

Potrivit datelor INS, de la 3.497.228 de copii și elevi înscriși în învățământul preuniversitar în anul 2007, în anul 2017 mai erau 3.039.690 (mai puțini cu 13,8%).

Citește și MESAJE de Sfântul Alexandru: Idei de urări și felicitări pentru cei care își sărbătoresc ziua numelui

Reducerea populației școlare înseamnă implicit reducerea numărului de clase și chiar desființarea școlilor. Din 8.230 de școli înregistrate oficial în 2007, au mai rămas 7.047 de unități de învățământ 10 ani mai târziu (-14,4%). Fenomenul este prezent cu mai mare amploare în mediul rural și în orașele mici.

În ultimii 4 ani au plecat din țară 855.175 de români, adică 4,4% din populația rezidentă a României la data de 1 ianuarie 2019.

foto: arhivă


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Tânără de 20 de ani, ucisă în centrul Timișoarei. Suspectul, un bărbat din Lupeni, prins după trei ore

Publicat

Scene teribile în centrul Timișoarei. O tânără a fost ucisă în parcul din spatele Catedralei. Din informațiile disponibile până acum, se pare că tânăra s-a întâlnit cu fostul ei concubin, iar acesta a atacat-o din senin cu un cuțit. A lăsat-o pe tânăra de 20 de ani într-o baltă de sânge și s-a făcut nevăzut. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Barometrul de securitate energetică, prima ediție. Opiniile românilor despre schimbările climatice, OUG 114, rezervele de gaze

Publicat

Românii cred că schimbările climatice sunt reale, nu sunt de acord cu decizia guvernului de a adopta OUG 114 și vor să fie exploatate rezervele de gaz natural găsite în Marea Neagră. Sunt rezultate ale primei ediții a „Barometrului de securitate energetică” din România, realizată de INSCOP. Barometrul de securitate energetică este un instrument anual […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ANAF scoate la licitație mașini confiscate. Pe listă, Mercedes, Audi, Volkswagen, BMW, Nissan și Skoda

Publicat

masini

ANAF scoate la licitație mașini confiscate intrate în proprietatea statului în urma unor confiscări sau executări silite, cu preţuri accesibile pentru toată lumea. Vânzarea este directă sau prin licitație, așa cum procedează de obicei ANAF. Autoturismele sunt vândute de Administrația Județeană a Finanțelor Publice din mai multe județe din țară. AJFP Brașov Autoturism Chevrolet Aveo, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Profitul din criptomonede trebuie declarat la ANAF și va fi impozitat de la 1 ianuarie 2020. Ce prevede noul cod fiscal

Publicat

bitcoin

Conform noului Cod fiscal, veniturile obținute din criptomonede de către de către persoanele fizice se vor impozita, de la 1 ianuarie 2020. În anumite cazuri, se va plăti și contribuția la sănătate. Noul Cod fiscal prevede că persoanele care câștigă bani constant în criptomonede vor avea începând cu anul 2020 obligații fiscale și vor trebui […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate