Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul pacienților care au beneficiat, în 2014, de serviciile gratuite ale RMN-ului de 3,2 milioane lei de la spitalul din Alba Iulia

Publicat

RMN

RMN

Din toamna anului 2012, pacienţii din judeţul Alba au acces la investigaţii de specialitate tip RMN la spitalul din Alba Iulia. Atunci a fost pus în funcţiune noul aparat RMN, cumpărat cu 3.289.000 de lei, în baza unui credit pe şase ani, accesat de spital cu sprijinul CJ Alba. Anterior anului 2012, , pacienţii erau nevoiţi să se deplaseze în alte locaţii, din judeţele învecinate, precum Cluj sau Sibiu, pentru a beneficia de aceste servicii.

Un alt aparat de acest fel, vechi de 20 de ani, potrivit reprezentanţilor spitalului, a mai fost disponibil în perioada 2007-2009, însă era în chirie de la o firmă care făcea doar trei RMN-uri pe zi, în baza unui contract mijlocit de actualul deputat PSD Călin Potor.

Având în vedere investiţia de acum trei ani ce ar trebui să fie în sprijinul pacienţilor, am solicitat spitalului o situaţie a acestor investigaţii pentru anul trecut.

Citeşte şi Noul aparat RMN a fost instalat la Spitalul Județean Alba. Află cum te poți programa pentru investigații gratuite

O investigaţie RMN la cerere la spitalul din Alba Iulia costă între 300 de lei şi 470 de lei, în funcţie de tipul acesteia. Dacă doriţi ca acest serviciu să fie decontat de la stat şi sunteţi asigurat la sănătate, trebuie să aşteptaţi, în medie, 1,5 luni. Dacă plătiţi, cam trei zile. Cel puţin aceasta este concluzia din datele spitalului pe anul trecut.

Comparativ, la o clinică în Sibiu, de exemplu, tarifele pentru RMN variază între 150-200 lei şi 1.200 de lei, în funcţie de complexitate şi tip. Preţurile sunt apropiate şi la Cluj, dar diferă în funcţie de statutul spitalului şi tipul serviciului. Acestea pot ajunge şi la 1.500 de lei.

Anul trecut, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a încasat din utilizarea aparatului RMN pentru pacienţii care au optat pentru achitarea taxei suma de 3.530 lei. Au fost, în total, 9 pacienţi care au plătit pentru RMN, alţi 1.756 fiind beneficiari ai acestei investigaţii de specialitate, fără plată.

Durata medie de programare pentru analiza RMN pentru pacienţii care au beneficiat de un control fără plată şi au fost programaţi pentru investigaţii paraclinice a fost de 1,5 luni.

Pacienţii internaţi au avut de aşteptat, în medie, 2-3 zile, iar cei care au plătit au aşteptat 1-3 zile.

Potrivit statisticilor spitalului, RMN nu este considerată investigaţie de urgenţă şi nu au fost suportate costuri privind întreţinerea şi mentenanţa aparatului, pentru că acesta a fost în perioada de garanţie.

În schimb, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a achitat pentru 454 pacienţi internaţi, trimişi cu ambulanţa la un centru de investigaţii paraclinice din Sibiu cu care spitalul a avut contract de furnizare servicii medicale şi investigaţii RMN suma de 300.000 de lei. Aceasta reprezintă costul investigaţiilor şi transportul cu ambulanţa, pentru anul 2012.

Rezonanţa magnetică este neiradiantă, neinvazivă, recomandabilă în investigaţii la nivelul tuturor organelor, care permite diagnosticarea cu precizie a numeroase afecţiuni prin vizualizarea până în cele mai mici detalii a nervilor, structurilor vasculare fine, tumorilor, leziunilor.

Tarifele pentru RMN şi alte analize şi servicii medicale au fost modificate cel mai recent în iulie 2014:

RMN cranio cerebral nativ – 400 lei (anterior, 350 lei)

RMN regiune coloană vertebrală (cervicală, toracică etc) nativ – 400 lei (anterior, 350 lei)

Pachet RMN regiune coloană vertebrală (cervicală, toracică, lombară) nativ – 600 lei (nou)

RMN abdominal nativ – 400 lei (anterior, 350 lei)

RMN pelvin nativ – 400 lei (anterior 350 lei)

RMN extremităţi nativ/segment genunchi, cot, gleznă etc  – 400 lei (anterior, 350 lei)

RMN umăr nativ – 400 lei (anterior, 350 lei)

RMN sân nativ – 400 lei (anterior, 350 lei)

RMN umăr nativ şi cu substanţă de contrast – 630 lei (anterior, 550 lei)

RMN sân nativ şi cu substanţă de contrast – 630 lei (anterior, 550 lei)

RMN cranio cerebral nativ şi cu substanţă de contrast – 630 lei (anterior, 550 lei)

RMN regiuni coloană vertebrală (cervicală, toracală etc) native şi cu substanţă de contrast – 630 lei (anterior, 550 lei)

RMN abdominal nativ şi cu substanţă de contrast  – 630 lei (anterior 550 lei)

RMN extremităţi nativ/segment genunchi, cot, gleznă şi cu substanţă de contrast – 630 lei, (anterior 550 lei)

RMN cord substanţă de contrast – 630 lei (anterior, 550 lei)

Uro RMN cu substanţă de contrast – 830 lei (anterior, 625 lei)

Angiografia RMN trunchiuri supraaortice – 300 lei

Angiografia RMN artere renale sau aortă – 300 lei

Angiografia RMN/segment craniu, abdomen, pelvis etc. – 540 lei (anterior, 450 lei)

Citeşte şi Tarife „explozive” pentru analize şi servicii medicale la cerere în Spitalul Judeţean Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax