Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul pacienților care au beneficiat, în 2014, de serviciile gratuite ale RMN-ului de 3,2 milioane lei de la spitalul din Alba Iulia

Publicat

RMN

RMN

Din toamna anului 2012, pacienţii din judeţul Alba au acces la investigaţii de specialitate tip RMN la spitalul din Alba Iulia. Atunci a fost pus în funcţiune noul aparat RMN, cumpărat cu 3.289.000 de lei, în baza unui credit pe şase ani, accesat de spital cu sprijinul CJ Alba. Anterior anului 2012, , pacienţii erau nevoiţi să se deplaseze în alte locaţii, din judeţele învecinate, precum Cluj sau Sibiu, pentru a beneficia de aceste servicii.

Un alt aparat de acest fel, vechi de 20 de ani, potrivit reprezentanţilor spitalului, a mai fost disponibil în perioada 2007-2009, însă era în chirie de la o firmă care făcea doar trei RMN-uri pe zi, în baza unui contract mijlocit de actualul deputat PSD Călin Potor.

Având în vedere investiţia de acum trei ani ce ar trebui să fie în sprijinul pacienţilor, am solicitat spitalului o situaţie a acestor investigaţii pentru anul trecut.

Citeşte şi Noul aparat RMN a fost instalat la Spitalul Județean Alba. Află cum te poți programa pentru investigații gratuite

O investigaţie RMN la cerere la spitalul din Alba Iulia costă între 300 de lei şi 470 de lei, în funcţie de tipul acesteia. Dacă doriţi ca acest serviciu să fie decontat de la stat şi sunteţi asigurat la sănătate, trebuie să aşteptaţi, în medie, 1,5 luni. Dacă plătiţi, cam trei zile. Cel puţin aceasta este concluzia din datele spitalului pe anul trecut.

Comparativ, la o clinică în Sibiu, de exemplu, tarifele pentru RMN variază între 150-200 lei şi 1.200 de lei, în funcţie de complexitate şi tip. Preţurile sunt apropiate şi la Cluj, dar diferă în funcţie de statutul spitalului şi tipul serviciului. Acestea pot ajunge şi la 1.500 de lei.

Anul trecut, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a încasat din utilizarea aparatului RMN pentru pacienţii care au optat pentru achitarea taxei suma de 3.530 lei. Au fost, în total, 9 pacienţi care au plătit pentru RMN, alţi 1.756 fiind beneficiari ai acestei investigaţii de specialitate, fără plată.

Durata medie de programare pentru analiza RMN pentru pacienţii care au beneficiat de un control fără plată şi au fost programaţi pentru investigaţii paraclinice a fost de 1,5 luni.

Pacienţii internaţi au avut de aşteptat, în medie, 2-3 zile, iar cei care au plătit au aşteptat 1-3 zile.

Potrivit statisticilor spitalului, RMN nu este considerată investigaţie de urgenţă şi nu au fost suportate costuri privind întreţinerea şi mentenanţa aparatului, pentru că acesta a fost în perioada de garanţie.

În schimb, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a achitat pentru 454 pacienţi internaţi, trimişi cu ambulanţa la un centru de investigaţii paraclinice din Sibiu cu care spitalul a avut contract de furnizare servicii medicale şi investigaţii RMN suma de 300.000 de lei. Aceasta reprezintă costul investigaţiilor şi transportul cu ambulanţa, pentru anul 2012.

Rezonanţa magnetică este neiradiantă, neinvazivă, recomandabilă în investigaţii la nivelul tuturor organelor, care permite diagnosticarea cu precizie a numeroase afecţiuni prin vizualizarea până în cele mai mici detalii a nervilor, structurilor vasculare fine, tumorilor, leziunilor.

Tarifele pentru RMN şi alte analize şi servicii medicale au fost modificate cel mai recent în iulie 2014:

RMN cranio cerebral nativ – 400 lei (anterior, 350 lei)

RMN regiune coloană vertebrală (cervicală, toracică etc) nativ – 400 lei (anterior, 350 lei)

Pachet RMN regiune coloană vertebrală (cervicală, toracică, lombară) nativ – 600 lei (nou)

RMN abdominal nativ – 400 lei (anterior, 350 lei)

RMN pelvin nativ – 400 lei (anterior 350 lei)

RMN extremităţi nativ/segment genunchi, cot, gleznă etc  – 400 lei (anterior, 350 lei)

RMN umăr nativ – 400 lei (anterior, 350 lei)

RMN sân nativ – 400 lei (anterior, 350 lei)

RMN umăr nativ şi cu substanţă de contrast – 630 lei (anterior, 550 lei)

RMN sân nativ şi cu substanţă de contrast – 630 lei (anterior, 550 lei)

RMN cranio cerebral nativ şi cu substanţă de contrast – 630 lei (anterior, 550 lei)

RMN regiuni coloană vertebrală (cervicală, toracală etc) native şi cu substanţă de contrast – 630 lei (anterior, 550 lei)

RMN abdominal nativ şi cu substanţă de contrast  – 630 lei (anterior 550 lei)

RMN extremităţi nativ/segment genunchi, cot, gleznă şi cu substanţă de contrast – 630 lei, (anterior 550 lei)

RMN cord substanţă de contrast – 630 lei (anterior, 550 lei)

Uro RMN cu substanţă de contrast – 830 lei (anterior, 625 lei)

Angiografia RMN trunchiuri supraaortice – 300 lei

Angiografia RMN artere renale sau aortă – 300 lei

Angiografia RMN/segment craniu, abdomen, pelvis etc. – 540 lei (anterior, 450 lei)

Citeşte şi Tarife „explozive” pentru analize şi servicii medicale la cerere în Spitalul Judeţean Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă CSM Unirea Alba Iulia: Crosul Unirii 2022 de la Alba Iulia

Publicat

Ediția a 53-a a competiției, desfășurată în Șanțurile Cetății din Alba Iulia, a fost organizată, sâmbătă dimineața, de Primăria Alba Iulia în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Alba Iulia.

La start s-au prezentat sute de alergători din toată țara și de toate vârstele iar la final toți participanții au primit câte un tricou iar primii trei clasați, la fiecare categorie de vârstă au fost recompensați cu diplome și medalii oferite de reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa – cel care a dat startul competiției respectiv viceprimarii Emil Popescu și Marius Filimon.

La una dintre categoriile de vârstă, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a terminat cursa pe locul 3.

Trebuie spus că toți cei care au participat la eveniment sunt câștigători! Felicitări!

Comunicat de presă, CSM Unirea Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Jocul Călușerilor din județul Alba”: Proiect de cercetare și conservare, câștigat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a câștigat un nou proiect la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) prin care va cerceta și va conserva jocul călușerilor din județul Alba. Proiectul a fost anunțat câștigător recent, în cadrul apelului de proiecte lansat de AFCN, urmând să se desfășoare pe parcursul anului 2023.

Scopul proiectului este recuperarea, conservarea și transmiterea jocului călușeresc ca parte importantă a folclorului coregrafic din județul Alba prin constituirea unei arhive cu documente scrise și audio – vizuale, dar și prin prezentarea acestuia în cadrul unor spectacole muzical-coregrafice itinerante.

Membrii echipei de proiect vor derula, pe parcursul a patru luni, o cercetare coregrafică în zona Valea Mureșului Mijlociu, Valea Sebeșului, Mocănimea Munților Apuseni și Podgoria Albei, în vederea identificării și culegerii jocurilor călușerești păstrate în memoria colectivă.

Activitatea de culegere și cercetare a proiectului se va organiza în localitățile: Vinerea, Săliștea, Șibot, Pianu, Blandiana, Vințu de Jos, Săsciori, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Zlatna, Stremț, Cricău – vetre folclorice în care s-au practicat aceste jocuri bărbătești. În lunile a cincea, a șasea, a șaptea și a opta ale proiectului, jocurile culese pe parcursul celor patru luni vor fi transcrise melodic și coregrafic, fiind incluse într-o carte care va fi tipărită. Concomitent se va realiza o expoziție fotografică și un film documentar.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba nu este la prima finanțare obținută de la AFCN. În perioada 2011-2018 a implementat cu succes următoarele proiecte culturale finanțate de AFCN: Nunta în Transilvania – 3 ediții, Din comoara satelor – 2 ediții, Veste-n ţară ni s-o datu’ – Colinde din Transilvania, Haidăul – Joc fecioresc unic în România, Balada populară în zona folclorică Alba și Purtata – jocul fetelor si nevestelor de pe Târnave.

„Proiectul „Jocul Călușerilor din județul Alba” vine în completarea tuturor demersurilor realizate până acum de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în ceea ce privește culegerea, conservarea, valorificarea, promovarea folclorului muzical-coregrafic din județul Alba. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului – inclus pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii de către UNESCO. Prin acest demers, Centrul de Cultură „Augustin Bena” dorește atât aducerea în actualitate a jocului călușeresc, printr-o abordare alternativă: spectacol și expoziții de fotografie în spații convenționale și neconvenționale, editare de carte și realizare de film documentar, ilustrare în mediile virtuale, cât și conservarea și tezaurizarea acestui material”, a spus managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alexandru Pal.

Călușarul/ Călușul este unul dintre cele mai importante dansuri tradiționale ale țării noastre. Dansul călușarilor este de origine precreștină, proclamând și străvechiul cult al Soarelui și reprezintă un simbol viu al culturii noastre

Dansul exprimă, atât prin vestimentație, cât și prin mișcările călușarilor, unicitatea poporului român. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului. Dansul este un joc spectaculos, de virtuozitate și măiestrie coregrafică.

În majoritatea localităților din județul Alba jocurile călușerești se desfășoară de la Solstițiul de iarnă, încep la Crăciun și se încheie la Bobotează. Călușerul transilvănean este asociat cu cetele de colindători având rol de fertilitate și belșug, prin colindele cântate, prin urările adresate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când vor fi plătite pensiile în luna decembrie. Ministrul Muncii spune că banii nu vor întârzia din cauza zilelor libere

Publicat

Toate pensiile românilor ar urma să fie achitate până în data de 15 decembrie, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit acestuia, poștașii vor lucra și vineri, 2 decembrie, astfel încât pensiile nu vor întârzia din cauza zilelor libere din luna decembrie. 

Plata pensiilor în luna decembrie se va face după calendarul stabilit, astfel încât toate pensiile să fie achitate până în 15 decembrie, a declarat Marius Budăi, sâmbătă seara, la Antena 3.

„Am discutat deja cu Poşta Română, am găsit înțelegere astfel încât în data de 2 se vor efectua plăţi și imediat începând de luni se vor efectua plăți, astfel încât în același calendar până în 15 decembrie să achităm toate pensiile.

Se lucrează și pe data de 2 decembrie, factorii poștali vor duce pensiile acasă, iar cei care iau pe card, în perioada 12 – 14 ale lunii vor primi banii în cont. Pensionarii care încasează pensia prin factorul poștal îl va primi începând cu 2 decembrie, apoi continuăm cu plățile”, a explicat ministrul, la Antena 3.

sursa: antena3.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Gelozia și alcoolul l-au făcut pe un bărbat din Sebeș să ajungă în arest. A fost REȚINUT de polițiști după ce și-a agresat soția

Publicat

Un bărbat de 42 de ani din Sebeș a fost reținut de polițiști după ce și-a agresat soția, pe fondul geloziei și al consumului de băuturi alcoolice. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 25 noiembrie 2022, în jurul orei 21,00, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de o femeie de 35 de ani, din Sebeș, cu privire la faptul că a fost agresată de soț.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul geloziei și al consumului de băuturi alcoolice, bărbatul, în vârstă de 42 de ani, a devenit violent și și-ar fi lovit soția.

În urma aplicării formularului de evaluare al riscului, a rezultat că se impune emiterea ordinului de protecție provizoriu, bărbatului fiindu-i interzis să se apropie de soția sa.

Față de acesta, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie și a fost reținut, pentru 24 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax