Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noul aparat RMN a fost instalat la Spitalul Județean Alba. Află cum te poți programa pentru investigații gratuite

Publicat

Noul aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) a fost pus în funcțiune la Spitalul Județean Alba. Pacienţii pot beneficia gratuit de radiografii, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist, vizat de Casa de Asigurări de Sănătate.

Odată cu instalarea în Spitalul Județean Alba a aparatului de Rezonanță Magnetică, bolnavii asigurați vor putea fi supuși acestui tip de investigații gratuit, în orașul lor, fiind scutiţi astfel de costuri considerabile cu deplasările la unitățile medicale din Sibiu sau Cluj-Napoca. Pacienții neasigurați sau care nu vor să se mai înscrie pe lista de așteptare la programare pot beneficia de aceste investigații și contra cost, la prețuri ce variază între 300 și 570 de lei.

„Avem un buget suficient, așa că în primele 2 luni cel puțin nu vom fi puși în situația de a anunța că nu mai avem fonduri. Pentru cei care doresc să-și facă RMN mai repede decât pe lista de programare se poate merge în sistem de urgență, contra cost”, a explicat managerul spitalului Nicoleta Coșarcă.

Noul aparat RMN a fost achiziționat în baza unui credit pe 6 ani, în valoare de 4640.000 de lei, accesat de spital cu sprijinul CJ Alba. Conducerea unității a declarat că intenționează să ramburseze acest credit înainte de termen. Costul aparatului RMN a fost de 3.289.000 de lei.

„La accesarea a acestui credit, a contribuit CJ Alba, cu partea de garanție. Putem acoperi aproximativ 60 de investigații pe lună prin contractul cu Casa, iar programul de funcționare este de 12 ore”, au completat reprezentanții spitalului.

Aparatul de Rezonanță Magnetică poate fi folosit de medici acolo unde computerul tomograf nu oferă suficiente informații pentru a pune un diagnostic

„Se pot face investigații în cazul în care computerul tomograf  nu ne aduce informațiile necesare pentru diagnostic. Nu este un aparat de urgență, pentru asta avem computerul tomograf, ci este un aparat folosit pentru investigații în cazul în care diagnosticul nu poate fi dat doar pe baza tomografului. De exemplu, în afecțiunile coloanei, prima selecție este Rezonanța Magnetică. Se poate folosi pentru tumori cerebrale, genunchi, articulații, picior, pelvis, dar și pentru abdomen și stomac în cazul unor adenopatii, pentru umăr sau cot. Examenele sunt mai lungi decât la tomograf, durează între 15 minute și 1 oră, depinde de complexitatea investigației” a declarat medicul Dan Crainic.

De la trei investigații pe zi, la un program de funcționare a aparatului RMN de 12 ore

Nu este pentru prima dată când la Spitalul Județean Alba se pot face analize cu un aparat de Rezonanță Magnetică. În iunie 2007, pe vremea când la conducerea spitalului se afla medicul Călin Potor, o firmă germană care deținea un astfel de aparat a închiriat un spațiu din incinta spitalului albaiulian. Conform înţelegerii, furnizorul plătea  o chirie lunară de aproximativ 200 euro şi asigura zilnic trei examinări  RMN gratuite pentru pacienţii care erau internaţi. În cazul în care numărul solicitărilor era mai mare de 3, pacienții trebuiau să plătească sume de bani care porneau de la 350 lei sau se înscriau pe o listă de așteptare pe care, în medie, se aflau nu mai puțin de 200 de persoane. Considerat dezavantajos pentru spital, CNAS și chiar pentru pacienți, contractul a fost reziliat de spital în 2009, pe motiv că societatea comercială avea restanţe la chirie şi utilităti în valoare de 20.000 de lei.

„Era un aparat al unei firme care lucra aici și în contrapartidă ne oferea 3 examinări pe zi. Aparatul era vechi de 20 de ani și cu asta spunem tot. Spitalul suporta costurile cu utilitățile și cu substanța de contrast”, au declarat reprezentanții Spitalului Judeţean Alba. Medicii au mai explicat că beneficiile pentru spital și pacienți erau relativ mici, dat fiind faptul că respectiva societate efectua doar trei RMN-uri pe zi pentru pacienții internați.

După încheierea contractului cu furnizorul german, unitatea medicală a revenit la situația anterioară, astfel că trebuiau să trimită bolnavii pentru analize RMN la un spital din Sibiu, care avea astfel de dotări. Potrivit directorului economic al spitalului, costurile cu transportul pacienților se ridicau la aproximativ 12.000 de lei pe lună, la care se mai adăuga aproximativ 32.000 de lei, contravaloarea investigaților.

Odată cu achiziționarea acestui RMN, Spitalul Județean Alba va putea să redirecționeze acesți bani către alte investiții esențiale, iar bolnavii din Alba și localitățile apropiate nu vor mai trebui să bată drumurile pentru a se supune unor astfel de investigații.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pilu

    marți, 06.11.2012 at 19:14

    Dragi cititori, sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne dea sanatate, sa nu ajungem sa ne programam chiar si pentru o investigatie gratuita la acest aparat. Felicitari celor care au contribuit la achizitionarea lui si multa sanatate ! La fel multa sanatate si celor care s-au programat sau se vor programa pentru o investigatie !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: CSM Unirea Alba Iulia, locul 2 la Campionatul Regional Rugby R7’s U14

Publicat

Etapa disputată sâmbătă, la Oarda de Jos, în cadrul Campionatului Regional U14 R7’S, aduce pentru echipa de rugby CSM Unirea Alba Iulia locul al doilea.

„Felicităm toate echipele participante, mai ales echipa Rugby Cluj Florești Dechathlon, în fața căreia a trebuit să ne recunoaștem învinși în finala pentru locurile 1-2”, au transmis reprezentanții CSM Unirea Alba Iulia. 

Grupa 1: CSM UNIREA ALBA IULIA (câștigătoarea grupei), RC Arieșul Mihai Viteazul, CSȘ Bega Timișoara.

Grupa 2: Rugby Club Juniorul Florești Dechathlon (câștigătoarea grupei), RC Vulturul Negru Oradea, CSM CSR Sibiu, Șiomii Câmpia Turzii.

Rezultate în meciurile pentru clasament

Locurile 1-2: CSM UNIREA ALBA IULIA – Rugby Club Florești Junior Dechathlon 0-45.

Locurile 3-4: CSȘ Bega Timișoara – RC Vulturul Negru Oradea 10-40.

Locurile 5-6:  RC Arieșul Mihai Viteazul – CSM CSR Sibiu 30-0.

Șoimii Câmpia Turzii a terminat pe locul 7.

„Ne declarăm mulțumiți de această etapă și acest loc al doilea care ne dă încredere și speranța unor jocuri mai bune pe viitor. Totodată felicităm copiii care au jucat primele lor meciuri de rugby, aceștia având doar două luni și jumătate de pregătire. De asemenea, mulțumim părinților care au fost prezenți la turneu și care își încurajează copiii să facă rugby. Rezultate în faza grupelor pentru echipa noastră: CSM Unirea Alba Iulia- RC Arieșul Mihai Viteazul 25-15, CSM Unirea Alba Iulia-CSȘ Bega Timișoara 25-15.

Finala pentru locurile 1-2: CSM Unirea Alba Iulia – RC Cluj Junior 0-45.

Clasament final:

1. Rugby Cluj Junior

2. CSM Unirea Alba Iulia

3. RC Vulturul Negru Oradea

4. CSS Bega Timișoara

5. RC Arieșul Mihai Viteazul

6. CSM CSR Sibiu

7. Șoimii Câmpia Turzii

Felicitări tuturor!” este mesajul postat pe pagina de facebook CSM Unirea Alba Iulia rugby junior.

Comunicat de presă CSM Unirea Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Spitalul din Abrud vrea să obțină peste 9,6 milioane de lei, prin PNRR, pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale

Publicat

Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud vrea să obțină peste 9,6 milioane de lei, prin PNRR, pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul unității medicale.

Consilierii locali din Abrud au votat în ședința de joi, 24 noiembrie, aprobarea proiectului „Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud”, investiție prin PNRR, dar și încheierea unui acord de parteneriat între UAT Abrud și unitatea medicală.

Dosarul de finanțare urmează să fie depus în cadrul apelului de proiecte aferent Investiției specifice I2.4 Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.

Valoarea totală a proiectului este de 9.688.655,96 de lei. Contribuția proprie a Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud este de 23.800 lei, cu TVA inclus, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Rata infecțiilor nosocomiale raportate de către Spitalul Abrud în anul 2021:

  • rata infecțiilor nosocomiale raportate și declarate – 1,81 %
  • rata infecțiilor Clostridium difficile depistate și declarate – 17,65 %
  • numărul de probe analizate de microbiologie – 3.095 probe
  • rata infecțiilor microorganisme MDR depistate și declarate – 1,6 %
  • gradul de ocupare al unității sanitare – 36,20 %

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: La 92 de ani, locul 3 la Crosul Unirii. Veronica Negreanu, un medic pensionar din Constanța, pe podium la Alba Iulia

Publicat

Veronica Negreanu, un medic pensionar în vârstă de 92 de ani din Constanța, a reușit sâmbătă să ocupe locul III la categoria de vârstă 70+ ani, la Crosul Unirii desfășurat în municipiul Alba Iulia. 

Născută în anul 1930, atleta este multiplă campioană a Romîniei și deținătoare a mai multe recorduri naționale. Aceasta și-a descoperit pasiunea de a alerga după pensionare, sub îndrumarea unui alt atlet veteran, profesorul Traian Petcu.

„Ediția din acest an, a 53-a, ne-a oferit o experiență aparte, plină de emoții și învățăminte.

Venită tocmai din Constanța, special pentru a participa la acest cros, doamna Veronica Negreanu este născută în anul 1930.

La vârsta de 92 de ani a reușit să ocupe locul III la categoria 70+ ani. Ce exemplu mai bun de ambiție și de a ne bucura de viață vrem? Cu siguranță, niciunul. Felicitări și multă sănătate, doamnă Veronica Negreanu”, a scris viceprimarul din Alba Iulia, Marius Filimon.

Citește și VIDEO Campionul Ilie Cioca, la aproape 78 de ani: Aleargă zilnic 10 km, după un „mic dejun” cu 500 de flotări și 500 de abdomene

sursa, foto: Marius Filimon.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Campionul Ilie Cioca, la aproape 78 de ani: Aleargă zilnic 10 km, după un „mic dejun” cu 500 de flotări și 500 de abdomene

Publicat

La aproape 78 de ani, campionul Ilie Cioca din Alba Iulia aleargă zilnic 10 kilometri, după un „mic dejun” cu 500 de flotări și 500 de abdomene, fiind un adevărat exemplu pentru cei tineri. Rutina sa zilnică este o dovadă că vârsta nu trebuie să fie un impediment pentru mișcare.

Pensionarul din Alba Iulia are deja în spate 60 de ani de când aleargă. În acest timp a obținut peste 240 de titluri de campion național și peste 100 de medalii balcanice. Spune că a reușit să alerge 270.000 de kilometri, adică de aproximativ de 6,7 ori lungimea Pământului la Ecuator.

Sâmbătă, 26 noiembrie, acesta a luat startul la ediția cu numărul 53 a Crosului Unirii, desfășurată în Șanțurile Cetății din Alba Iulia.

„Astăzi alerg să cinstesc sărbătoarea României, 1 Decembrie și pentru mișcare în general. Anul acesta a fost foarte frumos, am luat 7 titluri de campion național, la sală, la alergare pe șosea am făcut record național. La Balcaniadă am luat 6 medalii, trei de aur, două de argint și una de bronz.

Sâmbăta trecută am câștigat Crosul Revoltei de la Brașov, care a fost în cinstea eroilor care au pus scânteia pentru Revoluție.

Peste o lună și ceva fac 78 de ani. Alerg din 1962. Anul acesta am făcut 60 de ani de alergare. Am 245 de titluri de campion național, peste 100 balcanice și am 270.000 km alergați.

Mă antrenez 10 km în fiecare zi. Și așa, mobilitate, 500 de flotări și 500 de abdomene. Acesta e meniul, micul dejun. Acum sper să fim sănătoși și să mergem înainte”, a spus Ilie Cioca, la startul Crosului Unirii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax