Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noul aparat RMN a fost instalat la Spitalul Județean Alba. Află cum te poți programa pentru investigații gratuite

Publicat

Noul aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) a fost pus în funcțiune la Spitalul Județean Alba. Pacienţii pot beneficia gratuit de radiografii, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist, vizat de Casa de Asigurări de Sănătate.

Odată cu instalarea în Spitalul Județean Alba a aparatului de Rezonanță Magnetică, bolnavii asigurați vor putea fi supuși acestui tip de investigații gratuit, în orașul lor, fiind scutiţi astfel de costuri considerabile cu deplasările la unitățile medicale din Sibiu sau Cluj-Napoca. Pacienții neasigurați sau care nu vor să se mai înscrie pe lista de așteptare la programare pot beneficia de aceste investigații și contra cost, la prețuri ce variază între 300 și 570 de lei.

„Avem un buget suficient, așa că în primele 2 luni cel puțin nu vom fi puși în situația de a anunța că nu mai avem fonduri. Pentru cei care doresc să-și facă RMN mai repede decât pe lista de programare se poate merge în sistem de urgență, contra cost”, a explicat managerul spitalului Nicoleta Coșarcă.

Noul aparat RMN a fost achiziționat în baza unui credit pe 6 ani, în valoare de 4640.000 de lei, accesat de spital cu sprijinul CJ Alba. Conducerea unității a declarat că intenționează să ramburseze acest credit înainte de termen. Costul aparatului RMN a fost de 3.289.000 de lei.

„La accesarea a acestui credit, a contribuit CJ Alba, cu partea de garanție. Putem acoperi aproximativ 60 de investigații pe lună prin contractul cu Casa, iar programul de funcționare este de 12 ore”, au completat reprezentanții spitalului.

Aparatul de Rezonanță Magnetică poate fi folosit de medici acolo unde computerul tomograf nu oferă suficiente informații pentru a pune un diagnostic

„Se pot face investigații în cazul în care computerul tomograf  nu ne aduce informațiile necesare pentru diagnostic. Nu este un aparat de urgență, pentru asta avem computerul tomograf, ci este un aparat folosit pentru investigații în cazul în care diagnosticul nu poate fi dat doar pe baza tomografului. De exemplu, în afecțiunile coloanei, prima selecție este Rezonanța Magnetică. Se poate folosi pentru tumori cerebrale, genunchi, articulații, picior, pelvis, dar și pentru abdomen și stomac în cazul unor adenopatii, pentru umăr sau cot. Examenele sunt mai lungi decât la tomograf, durează între 15 minute și 1 oră, depinde de complexitatea investigației” a declarat medicul Dan Crainic.

De la trei investigații pe zi, la un program de funcționare a aparatului RMN de 12 ore

Nu este pentru prima dată când la Spitalul Județean Alba se pot face analize cu un aparat de Rezonanță Magnetică. În iunie 2007, pe vremea când la conducerea spitalului se afla medicul Călin Potor, o firmă germană care deținea un astfel de aparat a închiriat un spațiu din incinta spitalului albaiulian. Conform înţelegerii, furnizorul plătea  o chirie lunară de aproximativ 200 euro şi asigura zilnic trei examinări  RMN gratuite pentru pacienţii care erau internaţi. În cazul în care numărul solicitărilor era mai mare de 3, pacienții trebuiau să plătească sume de bani care porneau de la 350 lei sau se înscriau pe o listă de așteptare pe care, în medie, se aflau nu mai puțin de 200 de persoane. Considerat dezavantajos pentru spital, CNAS și chiar pentru pacienți, contractul a fost reziliat de spital în 2009, pe motiv că societatea comercială avea restanţe la chirie şi utilităti în valoare de 20.000 de lei.

„Era un aparat al unei firme care lucra aici și în contrapartidă ne oferea 3 examinări pe zi. Aparatul era vechi de 20 de ani și cu asta spunem tot. Spitalul suporta costurile cu utilitățile și cu substanța de contrast”, au declarat reprezentanții Spitalului Judeţean Alba. Medicii au mai explicat că beneficiile pentru spital și pacienți erau relativ mici, dat fiind faptul că respectiva societate efectua doar trei RMN-uri pe zi pentru pacienții internați.

După încheierea contractului cu furnizorul german, unitatea medicală a revenit la situația anterioară, astfel că trebuiau să trimită bolnavii pentru analize RMN la un spital din Sibiu, care avea astfel de dotări. Potrivit directorului economic al spitalului, costurile cu transportul pacienților se ridicau la aproximativ 12.000 de lei pe lună, la care se mai adăuga aproximativ 32.000 de lei, contravaloarea investigaților.

Odată cu achiziționarea acestui RMN, Spitalul Județean Alba va putea să redirecționeze acesți bani către alte investiții esențiale, iar bolnavii din Alba și localitățile apropiate nu vor mai trebui să bată drumurile pentru a se supune unor astfel de investigații.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pilu

    marți, 06.11.2012 at 19:14

    Dragi cititori, sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne dea sanatate, sa nu ajungem sa ne programam chiar si pentru o investigatie gratuita la acest aparat. Felicitari celor care au contribuit la achizitionarea lui si multa sanatate ! La fel multa sanatate si celor care s-au programat sau se vor programa pentru o investigatie !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate