Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

NUP-urile lui Mircea Hava. Vezi pentru ce a fost audiat de procurori primarul din Alba Iulia, în ultimii ani

Publicat

În decursul mandatului său la Primăria Alba Iulia, Mircea Hava a ajuns de mai multe ori în faţa procurorilor, pentru a da explicaţii referitoare la posibile ilegalităţi identificate de oamenii legii. Aproape în fiecare situaţie, plângerile pe numele primarului au fost formulate de membri ai partidelor aflate în Opoziţie. Până în prezent, de fiecare dată, în cazul lui Hava s-a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP).

Mircea Hava, acuzat de către PSD de ofense aduse însemnelor naţionale

Cea mai recentă plângere depusă pe numele lui Mircea Hava a fost făcută de preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu. Acesta l-a acuzat pe primar, dar şi pe prefectul Ştefan Bardan şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ioan Dumitrel, de ofense aduse însemnelor naţionale, prin arborarea în 2010, pe Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, a unui mesh multicolor. Aceleaşi acuzaţii au fost aduse şi lui Adrian Docea, cel care a realizat mesh-ul cu pricina.

Reamintim că, anul trecut, în locul drapelului arborat pe Catedrala Reîntregirii cu ocazia Zilei Naţionale a României, reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene au amplasat o variantă stilizată a tricolorului, pe care se regăseau, pe lângă culorile naţionale, şi nuanţe de portocaliu (culoarea PSD) şi violet. Gestul edililor locali a stârnit adevărate reacţii, inclusiv pe plan naţional. Primarul Mircea Hava a explicat atunci că “mesh-ul discordiei” face parte dintr-o strategie de promovare turistică a oraşului ce nu aduce atingere steagului naţional, ci doar reprezintă o replică stilizată a acestuia, menită să creeze un efect tridimensional de mişcare, de la distanţă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au decis în 4 noiembrie neînceperea urmăririi penale pentru primarul Mircea Hava, Ioan Dumitrel, Ştefan Bardan şi Adrian Docea. Preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu poate face plângere împotriva rezoluţiei procurorilor, în termen de 20 de zile de la comunicarea acesteia.

Primarul, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu privind derularea unor investiţii importante din Alba Iulia

O altă decizie de neîncepere a urmăririi penale în cazul lui Mircea Hava a fost dată de procurorii DNA, în 2007, într-un dosar în care acesta a fost acuzat de fapte de corupţie. Primarul a fost acuzat atunci de luare de mită şi abuz în serviciu, privind derularea a trei investiţii importante din Alba Iulia: amenajarea fântânii arteziene din Parcul Unirii, asocierea Consiliului Local cu o firmă privată în scopul construirii unui magazin de tip mall (Alba Mall) şi lucrările de reamenajare a centrului civic. În decembrie 2007, toţi consilierii locali au fost chemaţi la DNA pentru a da declaraţii cu privire la plângerea respectivă. După mai bine de un an, DNA a dat rezoluţie de NUP.

Hava, audiat la DNA în dosarul fostului şef al Agenţiei de Mediu Alba, Vasile Todea

Numele lui Mircea Hava a fost asociat cu un alt dosar instrumentat de DNA privind afacerile fostului şef al Agenţiei de Mediu Alba, Vasile Todea. Primarul a fost audiat de procurori, în 19 martie 2009, deoarece ar fi existat plângeri din partea liberalilor, cu privire la faptul că Mircea Hava i-a ameninţat pentru discuţiile aprinse, purtate în faţa jurnaliştilor, în şedinţa de consiliu local.

Reamintim că Vasile Todea a fost acuzat de incompatibilitate, în ianuarie 2008, de consilierii locali liberali ai municipiului Alba Iulia. Presa relata la vremea respectivă că societatea „Luxor LDT” SRL Alba Iulia, la care asociat unic este Vasile Todea şi administrator soţia acestuia, a realizat la începutul anului 2008 un studiu de fezabilitate pentru Primăria Alba Iulia, care urma să fie folosit pentru obţinerea unei finanţări din fondurile Ministerului Mediului, studiul fiind în valoare de 40.000 de lei. Acesta a fost realizat, practic, de Vasile Todea, în calitatea sa de arhitect peisagist, chiar dacă a fost prezent inclusiv la şedinţa de consiliu. Consilierii PNL şi cei ai PSD au reclamat incompatibilitatea în care se regăsea Vasile Todea, pentru că acesta era funcţionar public şi deţinea postul de director al unei instituţii subordonate structurii care urma să finanţeze 90% din valoarea proiectului. Proiectul a trecut de votul consilierilor.

În niciunul dintre dosarele menţionate mai sus, Mircea Hava nu a avut calitatea de inculpat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. mcdonads

    luni, 21.11.2011 at 14:25

    cel putin cel cu fintina arteziana si cel cu Alba Mall ar trebui redeschise.NUP-ul a fost dat la presiuni si corect Mai ales ca unul dintre actionarii de la Alba Mall este fugit in Dubai, arestat in lipsa, si i se pot cerceta actele…..si nu numai:)

  2. atti

    luni, 21.11.2011 at 15:57

    CINE ARE BANI IN ROMANIA, ARE TATA, MAMA, AVERE, SI LEGEA DE PARTEA LUI.RESTUL E POVESTE, CU DEMOCRATIA, CARE NU A FOST, NU ESTE, NU VA FI NICIODATA.LACOMIA, RAUTATEA , INVIDIA, OAMENILOR NASTE MONSTRI.NU CONTEAZA CA ESTI OM, DACA NU AI BANI, PILE LA PARTID DE GUVERNARE, ESTI BATRAN, BOLNAV, PENSIONAR, DEVIZA BOGATILOR A DREPTEI DIN PDL,BASESCU, SA ******* SA NU FACI PAGUBA LA GUVERN.CAZUL HAVA, APOSTU, FALCA DEMONZSTREAZA CE INSEAMNA BANUL.

    • Valeriu

      luni, 21.11.2011 at 16:30

      Atti -Fals — exista justitie doar ca trebuie INSISTAT !

  3. Valeriu

    luni, 21.11.2011 at 16:32

    DA in ALBA CORUPTIA INCEPE DIN JUSTITIE!

  4. Alex Danila

    luni, 21.11.2011 at 20:46

    Toate acuzatiile s-au dovedit a fi false.Pana si Alba24, ziar penelist, recunoaste ca in niciun dosar primarul n-a fost inculpat.

    • moderatorul de serviciu

      luni, 21.11.2011 at 20:58

      @Alex Danila, sau cum te-o fi chemand. Abtine-te de la aprecieri despre ziar, rezuma-te la cele politice. Daca eram ziar penelist nu aveai tu acces aici

  5. adi

    luni, 21.11.2011 at 21:43

    @valeriu: da-ti 2 palme, poate-ti revi. cred ca traiesti in alta galaxie.

  6. ionutz

    marți, 22.11.2011 at 08:01

    Cred ca Alex Danila e postacul de serviciu. Cum lucri tati? 24 cu 48?

  7. mcdonalds

    marți, 22.11.2011 at 08:10

    adi, pe linga faptul ca „revii” se csrie cu doi de i, nu iti doresc sa ai dea face cu justitia.Nu neaparat din Alba, din toat tara. Daca o sa ai probleme (nu grave, civile de pilda) o sa iti plingi zilele pe umerii lui valeriu

  8. adi

    marți, 22.11.2011 at 10:55

    din pacate am avut de-a face cu justitia, in penal. eu i-am raspuns lui valeriu pentru primul comentariu. vad ca dupa ce si-a dat 2 palme, si-a revenit. cred ca a insistat prea mult in justitie si a ajuns la concluzia ca e corupta.
    referitor la articol: baiatu ala grizonat din a doua fotografie se da prin oras cu un mercedes destul de scump. intrebarea mea ar fi: a strans bani din salariul ala de fost bugetar sau a facut un credit pe care l-a rambursat tot din salariul de fost bugetar? acu’ inteleg ca o arde la privat si oarecum capitalist.
    @mcdonalds: daca tot ma corectezi (si ai dreptate), ar fi bine de stiut ca sintagma „doi de i” nu prea exista. in schimb exista fudulia. corect ar fi „doi i” nu „doi de i”.

    • mcdonalds

      marți, 22.11.2011 at 12:48

      ok..ne corectam unul pe altul:)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate