Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O descoperire arheologică rară făcută la Alba Iulia, exponatul lunii februarie la Muzeul Unirii: Coș de fum din perioada romană

Publicat

O descoperire rară arheologică rară făcută la Alba Iulia, pe terenul fostei tipografii Altip, va fi exponatul lunii februarie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. 

Este vorba despre un coș roman de fum, descoperit de arheologa dr. Anca Timofan, în timpul săpăturilor de prevenție, în mijlocul orașului Alba Iulia. Piesa a fost resturată, iar apoi reconstituită 3D în laborator. 

Citește și Sarcofag roman vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia

Descoperirea și implicit piesa va fi prezentată într-un eveniment miercuri, 8 februarie, la ora 11, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Anca Timofan va prezenta descoperirea și pașii făcuți în restaurarea și reconstituirea 3D.

Alba24.ro a fost pe teren alături de arheologi, în vara anului 2022, în locul în care a fost făcută descoperirea.

CITEȘTE ȘI: VIDEO O parte din orașul roman Apulum descoperită pe locul unde se ridică un hotel. Săpături arheologice de amploare la Alba Iulia

Coșurile de fum romane sunt descoperiri rare, a căror funcționalitate a iscat de-a lungul timpului numeroase controverse. Timp de aproape 70 de ani au existat diverse teorii privind rolul acestor piese: felinare, lămpi sepulcrale, obiecte ritualice, modele miniaturale ale turnurilor romane etc.

În 1976, la Norton (Yorkshire, UK), a fost descoperită o piesă care făcea corp comun cu un olan de acoperiș. Treptat, cercetătorii s-au apropiat cu interpretările lor de adevărata utilitate, cea practică, analizând coșurile de fum descoperite în mai multe provincii romane (Britannia, Germania, Pannonia, Dacia) și care proveneau din aprox. 30 de situri arheologice.

În Dacia romană au fost descoperite coșuri de fum la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Turda (Potaissa), Apulum, Drajna de Sus, Tibiscum, Țaga. Prin aceste coșuri de fum (hornuri) se degaja fumul generat în instalațiile de încălzire sub pardoseală (hypocaust), ele fiind fixate direct pe tuburile de aer cald amplasate vertical.

Coșurile de fum romane puteau fi rectangulare sau circulare, unele având și rol ornamental prin ingeniozitatea realizării lor sau prin decorul plastic, iar unele erau chiar pictate.

O caracteristică importantă era închiderea coșului cu un capac/acoperiș pentru a fi protejat de ploi, orificiile de evacuare a fumului aflându-se în părțile laterale.

Piesa, descoperită fragmentar, a fost restaurată în laboratorul, apoi scanată 3D și reconstruită prin modelare grafică 3D pentru a se putea oferi o imagine cât mai apropiată de forma inițială.

Cu ocazia prezentării exponatului, Dr. Anca Timofan și cei implicați în descoperirea, restaurarea și digitizarea piesei vă vor oferi mai multe informații despre această inedită descoperire

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax