Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O femeie din Alba și-a căutat dreptatea în instanță după ce i-a fost schimbată încadrarea gradului de handicap. Decizia instanței

Publicat

Magistrații Tribunalului Alba i-au făcut dreptate unei femei din Aiud care a ajuns în instanță după ce Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap i-a schimbat gradul de handicap. 

Schimbarea gradului de handicap a venit din partea comisiei deoarece femeia a prezentat analize mai bune în 2023, decât în anul 2022. 

În data de 22 septembrie 2023, magistrații instanței din Alba au dat o decizie favorabilă femeii, iar motivarea a devenit publică.

În linii mari, cazul este similar cu cel al altor pacienți care ajung în fața instanței după ce comisia le-a schimbat încadrarea gradului de handicap.

CITEȘTE ȘI: Tânăr din Alba Iulia, grav bolnav, umilit de Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Și-a căutat dreptatea la Tribunal

Mai exact, femeia era încadrată cu handicap accentuat și după ce a fost la vizita din luna martie a anului 2023, comisia i-a schimbat încadrarea în handicap mediu.

Femeiea are mai multe boli, dintre care unele grave și care au avut o evoluat rapid în utlima perioadă de vreme.

”Reclamanta a menţionat că, starea sa de sănătate nu s-a îmbunătăţit în acest an, apărând şi alte probleme de sănătate, care sunt accentuate ( cataractă, osteomelită, carcinom care a fost operat, însă nu deţine rezultatul chistopatologic)”, se arată în motivarea instanței.

Cum au motivat reprezentanții Comisiei, modificarea încadrării

”S-a menţionat că, încadrarea reclamantei în gradul mediu de handicap s-a făcut ţinând cont şi de faptul că suferă de afectare renală în fază incipientă.

A precizat pârâtul că, în cuprinsul acţiunii, reclamanta îşi arată nedumerirea cu privire la faptul că, deşi suferă de aceeaşi afecţiune, în anii anteriori a fost încadrată în gradul de handicap accentuat, iar în anul 2023 a fost încadrată în gradul de handicap mediu.

Cu privire la aceste susţineri, a învederat că, încadrarea diferită faţă de anii precedenţi se datorează faptului că valorile analizelor medicale sunt diferite în anul 2023 faţă de anul 2022”, se arată în documentul citat.

Ce au decis judecătorii Tribunalului Alba

Tribunalul s-a bazat pe expertiza medico legală și a pus la îndoială raportul comisiei din Alba.

”Atâta timp cât reclamanta prezintă complicaţii renale şi osoase în mod greşit a fost încadrată în gradul de handicap mediu.

Instanţa nu-şi poate însuşi poziţia exprimată de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap în sensul că, s-ar impune respingerea acţiunii reclamantei datorită timpului scurs între evaluarea realizată de Comisie şi cea efectuată de medicii legişti.

Astfel, Comisia absolutizează evaluările proprii, pretinzând ca analizarea stării reclamantei să se facă exclusiv pe baza concluziilor acesteia.

Or, dacă s-ar accepta o asemenea opinie s-ar ajunge la aruncarea în derizoriu a accesului la justiţie.

Inevitabil, se scurge o perioadă de timp de la introducerea acţiunii şi până la administrarea probelor necesare stabilirii adevărului judiciar.

Proba obiectivă în cauza de faţă este raportul de expertiză medico legală iar, pe de altă parte, instanţa are îndoieli serioase în legătură cu faptul că, reclamanta a început să sufere complicaţii renale şi osoase abia ulterior examinării de către Comisie”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, aceștia au obligat Comisia să elibereze reclamantei un certificat de încadrare în grad de handicap accentuat.

Decizia instanței poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Un ROMAN

    miercuri, 27.09.2023 at 09:42

    Si totusi nu se sesizeaza cineva s-ai stringa de c”””e pe acesti Doctori pentru abuzurile pe care le fac.!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax