Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, grav bolnav, umilit de Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Și-a căutat dreptatea la Tribunal

Publicat

parcare

Un tânăr din Alba Iulia cu o problemă gravă locomotorie a fost umilit de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba, în timpul unei examinări. 

Modul în care tânărul a fost tratat de comisie este descris într-o motivare a Tribunalului Alba. 

Este revoltător faptul că tânărul a trebuit să dea în judecată Comisia pentru a arăta că suferă de un handicap grav și că are nevoie de un însoțitor permanent. 

Mai mult de atât a avut nevoie și de o expertiză medico legală, care să ateste ceea ce se putea vedea cu ochiul liber: că nu poate face acțiuni de unul singur.

Acțiunea a fost înregistată de tânăr în luna februarie a anului în curs și după trei ședințe de judecată și un raport de expertiză medico legală, judecătorii s-au pronunțat.

CITEȘTE ȘI: O femeie din Alba și-a căutat dreptatea în instanță după ce i-a fost schimbată încadrarea gradului de handicap. Decizia instanței

În data de 22 septembrie 2023, magistrații Tribunalului Alba au dat o decizie în dosar.

Tânărul dependent de cărucior și ajutorul celor din jurul său

Povestea tristă a tânărului din Alba Iulia care din cauza unei boli grave nu poate avea o viață normală, este detaliată în motivarea instanței.

În timp boala s-a agravat, iar tânărul are nevoie de ajutor permanent. Chiar și unitatea școlară la care învață în clasa a XI-a a făcut eforturi pentru a-l ajuta.

Direcțiunea a mutat clasa de la etajul I, la parter pentru ca mama tânărului să îl poată duce la ore. Mama sa a renunțat la locul de muncă și se ocupă în totalitate de tânăr.

”În timpul orelor, mama sa stă pe hol pentru a-l ajuta în pauze să se deplaseze sau să meargă la baie”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât, o persoană din școală îi scrie tânărului testările sau lucrările, pe baza dictării.

Acesta a fost încadrat la handicap grav cu însoțitor, dar când a împlinit 18 ani, hotărârea prin care era încadrat s-a stins, iar tânărul a fost nevoit să se prezinte în fața comisiei de evaluare.

Umilit de comisie

Modul în care cei din comisie s-au comportat cu acesta este descris în motivarea instanței.

”S-a prezentat în faţa Comisiei, l-au examinat (i s-a cerut doar să se ridice în picioare, fără să se deplaseze), iar un membru al comisiei i-a spus mamei sale că ar putea totuşi să muncească la un magazin să pună marfa pe raft.

A apreciat reclamantul că, această aserţiune este de un cinism greu de descris, în condiţiile în care acesta nu se poate deplasa nici măcar un metru singur, dar să fie în stare să şi ridice vreun obiect.

Cu toate că au văzut starea în care se află, Comisia a decis că se poate descurca singur, stabilind un handicap grav, fără însoţitor.

A susţinut că, a contestat decizia comisiei întrucât mama sa trebuie să stea în permanenţă cu el, a fost nevoită să renunţe la locul de muncă şi la posibilitatea de a realiza veniturile de care familia are nevoie, pentru a-l putea îngriji 24 de ore din 24”, se arată în motivarea instanței.

”A menţionat că, nu şi-a dorit să ajungă în această situaţie, îşi doreşte să-şi revină şi nu să aibă problemele pe care le are. A menţionat că, nu doreşte drepturi sau beneficii care nu i se cuvin, doreşte doar să îi fie respectate drepturile pe care o persoană în situaţia sa le are conform legii şi dreptul persoanei care-l îngrijeşte de a obţine veniturile stabilit de lege”, a mai spus tânărul în fața instanței.

Ce au decis judecătorii Tribunalului Alba

Magistrații s-au bazat prima dată pe raportul medico legal, unde a fost scris clar că tânărul suferă de o afecțiune gravă.

Mai exact au analizat situația tânărului și au ajuns la concluzia că: ”autonomia personală şi socială este semnificativ afectată; în combinaţie cu problemele medicale conexe existente, necesită supraveghere şi îngrijire permanentă în toate activităţile ce presupun capacitate de autoîngrijire şi/sau autogospodărire.

Drept urmare au anulat documentul emis de comisie și i-au obligat să ”elibereze reclamantului un Certificat de încadrare în grad de handicap grav cu asistent personal”, se arată în motivarea instanței.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Mircea

    luni, 25.09.2023 at 15:21

    comisia lu peste=o clica de corupti da certificate de handicap in euro pentru desteptii si mai ales desteptele care ies la pensie de boala si merg in spania sa grijasca nepotii a caror parinti trebuie sa mearga la munca pt. ca acolo doar 4 luni au concediu de maternitate(iau si alocatii din romania)DESTEPTI ROMANASII DIAZPORENI;NUUUU?

  2. Simona craciun

    luni, 25.09.2023 at 21:54

    N-am auzit de bolnav neumilit. Sora mea a avut cancer și n-am cuvinte la ce a trebuit sa îndure, pe lângă asa zisele promisiuni de bine din partea medicilor.

  3. Abc

    marți, 26.09.2023 at 11:49

    despre jumate din judecatoarele de la curtea de apel Alba ce sa mai zici atunci? sau de adjuncti de director de institutie de cultura, numa cu probleme de piele uscata fara handicap

  4. Alba

    marți, 26.09.2023 at 21:05

    Comisia de la Alba e dubioasa, ar trebui investigata

  5. Gio

    miercuri, 27.09.2023 at 13:50

    Tatăl meu era la pat, paralizat pe o parte, iar comisia care a venit acasă, a scris că nu ii da handicap grav, că se poate duce să ducă măcar gunoiul. Tot tribunalul a rezolvat.
    Este strigător la cer!!!!

  6. Ada

    miercuri, 27.09.2023 at 14:50

    Ori sunt neprofesionisti, ori, pur si simplu nu ii duce mintea pe cei din comisia asta. Oricum, niste nerusinati.

  7. Badila Maria

    miercuri, 27.09.2023 at 16:41

    Și la Sibiu este la fel, dar comisia dacă greșește de ce nu este pedepsită? Soțul, cancer st 4 cu met și la scos de tot din gr cu handicap, umilință….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax