Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O flintă descoperită într-un sit arheologic din Alba Iulia va ajunge în depozitul IPJ Alba. De ce nu a fost păstrată la muzeu

Publicat

La doi ani de la descoperirea unei flinte de secol XVIII, în urma unor săpături arheologice la Alba Iulia, magistrații judecătoriei din oraș au emis un ordin prin care arma va fi confiscată de IPJ Alba pentru casare. 

Mai exact flinta a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice din 2021, din spatele Bazinului Olimpic din Alba Iulia, de o echipă de arheologi. 

Acesta era într-o groapă, fără alte bunuri în jur. De asemenea se afla și într-o stare avansată de degradare, și au fost salvate doar părțile metalice.

Părțile de lemn erau putrezite când aceasta a fost scoasă din pământ.

Apoi, ca orice alt obiect descoperit în timpul unor săpături arheologice, arma a ajuns în mâinile unui expert în conservarea bunurilor culturale, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Însă în urma analizei s-a stabilit că aceasta nu are valoare de patrimoniu și poate fi casată de către IPJ Alba.

În urma raportului ”s-a precizat faptul că arma găsită în incinta sitului arheologic este o fintă comună, posibil model 1754,1767, 1771, o armă cu cremene, de calibru 18 mm ce poate fi datată între secolele al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea.

De asemenea s-a precizat faptul că având în vedere starea precară de conservare şi recuperarea incompletă a acesteia(păstrându-se doar ţeava şi brăţările din fier), arma nu este funcţională şi nu prezintă valoare de patrimoniu, prin urmare arma poate fi predată către IPJ Alba în vederea casării acesteia”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, în data de 16 iunie 2023, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis cererea polițiștilor de la IPJ Alba și au dispus confiscarea armei descoperite în pământ.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax