Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O fotografie cu Avram Iancu, Crăișorul Munților, vândută la licitație pentru suma de 7.500 de euro

Publicat

O fotografie cu Avram Iancu, Crăișorul Munților, a fost vândută la licitație pentru suma de 7.500 de euro, incluzând și taxele. Potrivit casei de licitații Historic, fotografia format carte-de-visite îl înfățișează pe Avram Iancu, reprezentat frontal, îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână, ținând mâna dreaptă la piept.

„Fotografia a fost realizată în jurul vârstei de 41 de ani, putând fi datată undeva în decursul anului 1865. Fotografia a fost clasată la Tezaur”, se precizează pe site-ul casei de licitații. 

Reamintim  faptul că prețul de pornire a fost de 1.000 de euro, iar printre cei care s-au înscris la licitație s-a numărat și primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Primarul din Alba Iulia a vrut să participe la licitație

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, s-a oferit să cumpere fotografia unicat cu Avram Iancu scoasă la licitație și să o doneze unui muzeu din oraș.

Întrebat de repoterii alba24.ro dacă chiar este interesat să o cumpere, Gabriel Pleșa a declarat că ”să vadă condițiile de participare” și ar merge la licitație. Acesta a precizat că este o fotografie unicat și că a rămas fascinat de chipul lui Avram Iancu din poză.

De asemenea a mai spus că dacă o va cumpăra o va dona unui muzeu din Alba Iulia.

7500 de euro, atât valorează <singura fotografie> a simbolului Transilvaniei românești

„Prețul pozei cu Avram Iancu e infim. 7500 de euro, atât valorează <singura fotografie> a simbolului Transilvaniei românești. Care, de fapt, nu e singura. Și care ne spun unii că e din 1865, dar nu avem nici o dovadă că nu e vreo reproducere din 1895 sau 1925. Trebuie să îi credem pe cuvânt. Și dacă e cum spun ei, nu avem voie să știm unde naiba a stat până acum. Și care poză are un raport de expertiză pe care nu îl vede nimeni. Și mai știm și cum se fac expertizele și ce minți luminate au experții.

De fapt, poza ar putea valora în realitate și 10 euro și atunci 7500 de euro pe ceva ce face 10 e dovada supremă că Transilvania e românească”, a scris istoricul Tudor Roșu, pe pagina de Facebook.

Avram Iancu, eroul românilor din Transilvania

Avram Iancu, născut în 1824 în comuna Vidra de Sus (în prezent comuna Avram Iancu), este cel de-al doilea copil al lui Alisandru Iancu și al Mariei Gligor.

Clasele primare le-a făcut în satul său natal, iar apoi a continuat școala în comuna Câmpeni și Zlatna. În anul 1844 se înscrie la Facultatea de Drept la Cluj Napoca.

A profesat pentru o scurtă perioadă pe diferite funcții administrative, urmând ca în cursul anului 1848 să își abandoneze cariera de jurist și să se alăture manifestațiilor revoluționare.

Întors în Munții Apuseni în primăvara anului 1848, Avram Iancu, împreună cu mulțimi de tineri, au mers la Blaj pe Câmpia Libertății unde s-au alăturat liderilor revoluționari într-o adunare națională, acest eveniment reprezentând pretextul unei revoluții.

Avram Iancu a avut un rol însemnat  în tumultul acestor evenimente, fiind unul dintre conducătorii românilor din Transilvania.

În vara lui 1849, armata maghiară a fost înfrântă de armatele țariste și habsburgice, iar oamenii lui Avram Iancu au fost nevoiți să depună armele.

Avram Iancu a fost căutat timp de mai bine de 3 ani, fiind prins în 1852 și dus la Alba Iulia, unde a fost închis.

După câteva luni a fost achitat și eliberat, fiind nevoit să se retragă în munți, între moți, unde va rămâne până la moartea sa, trăind o viață în condiții precare. În ziua de 10 septembrie 1872 a fost găsit decedat la Baia de Criș, fiind înmormântat în satul Țebea.

sursa: historic.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax