Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

O nouă conducere la Fondul de Garantare în asigurări

Publicat

Consiliul CSA a aprobat la Fondul de Garantare o structură organizatorică simplificată, formată din 3 direcții. În funcția de director general al Fondului de Garantare a fost numit Nicolae Crișan, care în perioada 2006 – 2011 a făcut parte din acest departament, iar în intervalul 2001 – 2006 a fost președinte al CSA.

Fondul de Garantare reprezintă un element important al dispozitivului de securitate financiară al pieței de asigurări. La nivel european este în pregătire un proiect de directivă, care va impune tuturor statelor membre ale Uniunii Europene crearea schemelor de garantare (IGS) în caz de faliment al asigurătorilor. Comisia Europeană a emis, în anul 2010, o Carte Albă a schemelor de garantare în asigurări. În acest document, Comisia a stabilit diferite opţiuni de acţiune ale Uniunii privind protecţia prin schemele de garantare pentru asiguraţi şi beneficiari.

În România, IGS funcționează sub denumirea de Fondul de Garantare, care a fost înființat în baza Legii nr.136/1995 privind asigurările și reasigurările în România. Fondul îşi desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile acestei legi, ale normelor emise de CSA, precum și ale legii speciale nr.503/2004 privind redresarea financiară și falimentul societăților de asigurare. Fondul din România corespunde propunerilor Comisiei Europene prezentate în Cartea Albă, atât din punct de vedere al principiului de funcționare, cât și al categoriilor de asigurări acoperite, al persoanelor care beneficiază de protecție, precum și a modalității de finanțare.

România se numără printre cele 12 state europene (Bulgaria, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Letonia, Malta, Norvegia, Polonia, România, Spania şi Marea Britanie) în care funcționează deja scheme generale de garantare în asigurări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax