Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O nouă licitație pentru extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului din Alba Iulia. Cum va arăta

Publicat

Lucrările de extindere a Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia au fost scoase din nou la licitație de Consiliul Județean Alba. Investiția se ridică la peste 6 milioane de lei și vizează construirea unui corp nou – subsol și parter – cu o suprafață totală utilă de peste 860 mp. 

Consiliul Județean Alba a lansat marți, 5 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o nouă licitație pentru execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţie „Extindere și dotare Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia”.

Valoarea totală este estimată la 6.037.830 de lei, fără TVA. 

Licitația anterioară, lansată în data de 29 iunie, a fost anulată după ce singura ofertă depusă (Tobimar Construct SRL) a fost considerată inacceptabilă și/sau neconformă.

Potrivit caietului de sarcini, principala problemă actuală o reprezintă timpii de așteptare a pacienților ce trec pragul Unității de Primiri Urgențe (UPU) Alba Iulia. Acest lucru se datorează capacității insuficiente de primire a pacienților și implicit circuitelor funcționale slab eficientizate.

Dacă pentru cazurile de cod roșu și galben timpii de preluare a pacienților în ariile de lucru sunt conformi cu algoritmul național de triaj, pentru pacienții cod verde, albastru și alb acești timpi au cunoscut creșteri semnificative, de ordinul orelor (4 – 6 ore) datorită prezentărilor tot mai numeroase în UPU, de la an la an.

Aceasta duce la nemulțumiri atât din partea pacienților și aparținătorilor dar și din partea personalului medical care este nevoit să acorde asistență medicală în condiții improprii, sub o mare tensiune.

De asemenea, aparatura, echipamentele și dotările medicale aferente UPU actual, indispensabile în bunul mers al activităților zilnice întreprinse aici, au o vechime de circa zece ani, sunt insuficiente sau lipsesc.

Lucrările de intervenție vizează:

1. Reorganizare spații UPU existent

Se propune extinderea spațiilor existente de Urgențe Majore și Resuscitare prin realizarea unor legături funcționale în corpul propus posterior. Pentru asigurarea legăturilor funcționale se vor realiza intervenții la elementele structurale ale construcției existente și menținute (corp B) prin spargerea locală a parapeților de ferestre.

Plan UPU Alba Iulia

Plan UPU Alba Iulia

Salonul observație cazuri de scurtă durată este înlocuit de spațiul Urgențe Minore, care se extinde și în corpul propus.

Salonul observație cazuri de scurtă durată devine cameră pentru spitalizare provizorie prevăzută cu grup sanitar.

Se propune relocarea pediatriei în corpul nou propus, și crearea unui compartiment complex. În locul pediatriei existente se realizează spațiul pentru consultații urgențe cod alb și albastru „Fast Track”.

Spațiul secretariatului se mută în corpul nou, iar în locul acestuia se realizează un depozit și un spațiu destinat asistenței sociale și consilierii aparținătorilor pacienților.

Spațiul medicului șef se mută în corpul nou, iar în locul acestuia se creează o a doua sală odihnă medic de scurtă durată (medic gardă).

Plan parter extindere UPU Alba Iulia

Plan parter extindere UPU Alba Iulia

Se relochează în corpul nou de extindere spațiile: boxă deșeuri, lenjerie murdară, materiale curățenie și lenjerie curată.

2. Realizare corp extindere UPU (extindere UPU în zona posterioară a UPU existent, în imediata vecinătate a Blocului Alimentar)

Extinderea Unității de Primiri Urgențe va deservi spații precum primire urgențe minore, imediate și majore, spații tehnice, camere medici, sală întâlniri colective, vestiare, adăpost protecție civilă, etc.

Plan subsol extindere UPU Alba Iulia

Plan subsol extindere UPU Alba Iulia

Se va realiza un corp nou cu regim de înălțime S + P care se alipește pe două laturi de corpurile existente.

Suprafața utilă a extinderii UPU – subsol va fi de 320,80 mp, cea a extinderii UPU – parter de 536,89 mp și cea a filtrului de decontaminare de 6,09 mp (total 863,78 mp).

3. Amenajări exterioare

La nivelul subsolului se propune o curte de lumină. Aceasta va asigura iluminarea și ventilația naturală a grupurilor sanitare, a spațiului de întâlniri colective și biroului IT din subsol.

Se vor construi trotuare perimetrale și o rampă de acces care va face legătura dintre cele 2 niveluri ale cotelor amenajate ale terenului. Aceasta va fi amplasată între extinderea C5 – nouă propusă și corpul C + D.

Accesul în Decontaminare se va face printr-un sistem de 2 rampe – pentru accesul persoanelor cu dizabilități.

4. Spațiu decontaminare

Se propune modernizarea spațiului decontaminării prin realizarea unei extinderi de tip filtru pentru spațiul de decontaminare. Extinderea se va realiza în zona de acces ambulanțe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT RUTIER la Alba Iulia: TRAFIC RESTRICȚIONAT pe strada Cloșca. Două mașini implicate

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți seara, în jurul orei 18.40, pe strada Cloșca, din Alba Iulia, în zona Hotelului Cetate. 

Din primele informații în accidentul rutier au fost implicate două autoturisme, un Volkswagen și un Mercedes.

Potrivit ISU Alba, la fața locului au intervenit pompierii din Alba Iulia cu două autospeciale. În momentul în care salvatorii au ajuns la fața locului două persoane implicate în accident erau ieșite din automobile.

Potrivit unui martor ocular, unul dintre automobile ar fi ricoșat într-un copac.

IPJ Alba transmite că traficul este restricționat pe strada Cloșca din Municipiul Alba Iulia din cauza unui accident rutier cu două auto implicate și două persoane accidentate ușor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Corul Theotokos din Alba Iulia împlinește 35 de ani de activitate. Concert extraordinar cu 134 de copii

Publicat

Corul Theotokos

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia organizează, marți, 29 noiembrie 2022, un concert extraordinar, care marchează aniversarea a 35 de ani de la înființarea Corului de copii „Theotokos” din Alba Iulia, dirijat și coordonat de părintele Călin Bulac.

Evenimentul se desfășoară la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia de la ora 18:00.

134 de copii (dintre care 122 sunt membri ai corului și alți 12 mici actori) vor urca pe scenă în fața unei săli în care se vor afla părinții, bunicii, foști membrii și prietenii de peste ani ai corului.

Corul de copii „Theotokos” din Alba Iulia s-a înființat în 15 noiembrie 1987, în prima zi din Postul Nașterii Domnului. Numele corului provine din limba greacă și înseamnă „Născătoare de Dumnezeu”.

Inițiativa înființării corului aparține Înalt Prea Sfințitului Părinte Andrei, în acea vreme preot paroh al Bisericii Ortodoxe „Maieri I” din Alba Iulia. Tot de atunci, dirijorul corului este părintele Nicolae-Călin Bulac.

La început, corul reunea 24 de copii, iar numărul acestora a ajuns în prezent la peste o sută de elevi ai mai multor școli și licee din Alba Iulia.

Repertoriul corului cuprinde piese religioase specifice atât credinței ortodoxe, cât și altor culte creștine, melodii din repertoriul coral clasic și folcloric.

Cu toate că timp de doi ani, activitatea s-a desfășurat sub regimul ateu-comunist, corul a avut şi atunci o bogată misiune, fiind cunoscut în bisericile din oraș şi din ţară.

Corul Theotokos

Corul Theotokos

Revoluția din decembrie 1989 a deschis corului noi posibilități de afirmare, iar acesta a reușit să se implice nu numai în plan religios, dar și în viața cultural-artistică a orașului Alba Iulia, fiind o prezenţă obişnuită şi mult apreciată în cadrul manifestărilor de tot felul.

Una dintre frumoasele împliniri este şi realizarea a peste 25 de turnee peste hotarele României, în cadrul cărora copiii din „Theotokos” au purtat mesajul Sfânt al credinței strămoșești şi al înțelegerii dintre oameni.

Citește și: Corul Theotokos din Alba Iulia se afla la New York în timpul atentatelor de acum 21 de ani. Vizitaseră WTC, cu câteva zile înainte

La rândul lor, ei au fost şi gazde ale unor grupuri de copii şi tineri din Franţa, Ungaria, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii.

Succesul acestor turnee se oglindește și în distincțiile şi diplomele obținute, precum şi în articolele apărute în presă. În timpul turneelor au fost contactate instituții şi asociații caritabile, care mai apoi s-au implicat în sprijinirea caselor de copii din județul Alba.

Printre succesele corului se numără şi emisiunile de radio şi TV la care a participat, o emisiune transmisă prin reţeaua Eurovision, precum şi cele trei CD-uri realizate. Totodată, corul „Theotokos” a tipărit și o carte de povestiri religioase pentru copii.

Corul Theotokos la Patriarhia Romana in anul 1999

Corul Theotokos la Patriarhia Romana in anul 1999

Un moment cu totul deosebit al activității de până acum a avut loc în luna mai din anul 1999, când corul a primit invitația de a participa la festivitățile prilejuite de vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea în România. Copiii au oferit un concert la Palatul Patriarhal, având bucuria de a putea conversa cu Sfântul Părinte.

Pentru activitatea corului, Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul României, i-a conferit dirijorului corului, părintelui Nicolae Călin Bulac, „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Miercuri: Mantaua militară de război a mareșalului Unirii, Constantin Prezan și alte obiecte istorice, prezentate la Alba Iulia

Publicat

Miercuri, 30 noiembrie 2022, de la ora 15.00, la Sala Unirii va avea loc vernisajul expoziției „Constantin Prezan – Mareșalul Unirii”.

Expoziția, adusă în fața publicului în cadrul programului dedicat Zilei Naționale a României, își propune să omagieze figura ilustră a lui Constantin Prezan (1861-1943), cel care a avut un rol decisiv în povestea creării României Mari.

Cu această ocazie, vor fi expuse o serie de piese cu valoare istorică deosebită, obiecte ce i-au aparținut mareșalului Prezan. Este vorba despre mantaua militară purtată în timpul războiului, precum și o serie de distincții pe care le-a primit pentru contribuția la Marea Unire de la 1918, dintre care Ordinul Ferdinand I.

Vezi PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Din poziția de șef al Marelui Cartier General (1916-1918), Constantin Prezan a fost artizanul rezistenței armatei române din vara anului 1917, iar apoi, în cadrul campaniei din Transilvania și Ungaria (1918-1920).

Din aceeași funcție de comandant operativ al trupelor, a condus operațiunile de eliberare a Ardealului. Pentru întreaga sa carieră militară și, îndeosebi, pentru rolul primordial avut în Primul Război Mondial, Constantin Prezan a fost ridicat la rangul onorific de mareșal, în 1930, deținând totodată poziția de senator al drept și de membru de onoare al Academiei Române, transmit organizatorii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șoferi care au pus în pericol traficul rutier din județul Alba. Tânăr de 21 de ani, prins de polițiști beat la volan

Publicat

Polițiștii au prins doi șoferi care puneau în pericole traficul rutier. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, prins băut la volan în toiul nopții pe un drum național din Apuseni și despre un bărbat care circula cu o autorizație provizorie de circulație expirată de 6 luni. 

La data de 29 noiembrie 2022, în jurul orei 01,00, polițiștii Postului de Poliție Lupșa au depistat un tânăr de 21 de ani, din comuna Iara, județul Cluj, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 75, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 28 noiembrie 2022, în jurul orei 12,00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, în timp ce acționau pe raza comunei Bucerdea Grânoasă, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 33 de ani, din comuna Lopadea.

Cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat avea autorizația provizorie de circulație expirată din luna aprilie a anului 2022.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ – sursă IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax