Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O nouă materie opțională pentru elevii de liceu. Disciplina va fi predată chiar din anul școlar 2016-2017

Publicat

elevi

elevi liceu De anul viitor, elevii de clasele a XI-a și a XII-a vor putea studia o nouă materie opțională. Liceenii vor învăța la disciplina „Istoria recentă a României” etapele în care a evoluat țara noastră, de la 23 august 1944 până în anul 2007, anul integrării în Uniunea Europeană, conform programei școlare aprobată de Ministerul Educației.

Materia va fi predată de profesorii de istorie, iar programa cursului face parte din oferta de cursuri opţionale propusă elevilor şi profesorilor de istorie de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în cadrul Curriculum-ului la decizia şcolii (CDS). Disciplina prezintă o imagine complexă a societăţii româneşti din a doua jumătate a secolului XX şi din primele decenii ale secolului XXI.

Noul curriculum susţine o abordare flexibilă prin ponderarea studierii evenimentelor în favoarea ansamblului şi a perspectivei asupra trecutului, respectiv prin aprofundarea şi interpretarea trecutului în locul memorării unor serii cronologice şi al istoriei de tip narativ şi enciclopedic.

Conţinuturile programei sunt grupate în patru capitole. Fiecare capitol corespunde etapelor, general acceptate, în care a evoluat România de la 23 august 1944 până în 1989. Ultimul decupaj este perioada parcursă din 1990 până în 2007 (anul integrării României în Uniunea Europeană), an considerat un reper important al evoluţiei istoriei contemporane. Criteriul de referinţă în fixarea acestor perioade cronologice îl reprezintă proiectele de ţară disputate şi asumate de către actorii politici şi ai societăţii civile în fiecare dintre aceste perioade.

Programa disciplinei Istoria recentă a României susţine finalităţile cursului general de istorie prin setul asumat de valori şi atitudini şi prin competenţele generale şi specifice pe care le promovează. Ea propune un demers didactic realizat din perspectivele educaţiei pentru drepturile omului, educaţiei pentru diversitate, educaţiei pentru dimensiunea de gen, a perspectivelor multiple asupra istoriei, a problemelor sensibile şi controversate, a strategiilor de argumentare, negociere şi cooperare, dar şi a utilizării surselor multiple de informare şi documentare.

Programa cursului opţional Istoria recentă a României face parte dintr-un pachet educaţional care va cuprinde manualul pentru Istoria Recentă a României, ghidul profesorului şi un ghid multimedia.

Documentul poate fi consultat aici.

sursa: digi24.ro, programe.ise.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax