Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O nouă zi liberă pentru români. Care sunt condițiile care le-ar permite să beneficieze de liber de la serviciu

Publicat

birou-gol-zile-libere-e1519215884228

Seria de zile libere pentru români ar putea fi completată cu una nouă pentru cei care merg la vot. Proiectul este propus de mai mulți parlamentari, pentru a asigura condițiile pentru creșterea prezenței la vot, care a fost scăzută în ultimii ani.

Inițiativa legistlativă a fost depusă la Senat. Aceasta prevede că salariații cu drept de vot să poată primi la cerere, “o zi liberă plătită pentru fiecare tip de alegeri la care își exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”.

Costurile în legătură cu ziua liberă ar urma să fie suportate de către angajatori.

Alte condiții pentru acordarea de zile libere

Ziua liberă plătită ar urma să fie cerută și de salariații care votează prin corespondență sau cei care au locul de muncă aici, dar se află temporar în afara țării și votează în străinătate.

Dacă se organizează două tipuri de alegeri în aceeași perioadă, salariații vor beneficia de o singură zi liberă plătită.

De asemenea, și în cazul organizării unui tur doi al alegerilor, salariații vor avea drept la ziua liberă. Dacă însă nu se prezintă la vot la oricare dintre cele două tururi pierd dreptul de a solicita zi liberă.

Facilitate pentru creșterea prezenței la vot

Inițiatorii susțin că “prin prezenta propunere legislativă se urmărește creșterea numărului de cetățeni români cu drept de vot care se prezintă la vot, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”.

Termenul până la care se va putea cere liberul pentru participarea la vot este de “18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul”. Este termenul stabilit de Codul muncii pentru efectuarea concediului de odihnă. Cu alte cuvinte, ziua liberă se va putea lua și la peste un an și jumătate de la alegeri.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Tepesi

    joi, 16.12.2021 at 12:16

    Daca voteaza cu cine trebuie, ar trebui mai multe zile libere si ceva material!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax