Connect with us
Publicitate

Actualitate

O porție de legume cu frunze, consumată zilnic, reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare. Studiu

Publicat

Prin consumul zilnic al unei porţii de legume cu frunze, poate fi redus semnificativ riscul de afecţiuni cardiovasculare.

Este concluzia unui studiu coordonat de oameni de ştiinţă din Australia.

Studiul, ale cărui constatări au fost publicate marţi în jurnalul ştiinţific European Journal of Epidemiology, a fost efectuat de cercetători de la Universitatea Edith Cowan, Universitatea Western Australia şi Societatea de Oncologie din Danemarca.

Pe baza datelor colectate de la un număr de peste 50.000 de persoane din Danemarca, prelucrate în decursul unei perioade de 23 de ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că subiecţii cu un aport ridicat de legume cu frunze bogate în nitraţi prezentau o tensiune arterială sistolică cu 2,5 mmHg mai mică.

De asemenea, 12-26% dintre aceste persoane prezentau un risc mai mic de boli cardiovasculare în comparaţie cu restul populaţiei studiate.

Potrivit cercetătoarei Catherine Bondonno de la Universitatea Edith Cowan, consumul zilnic a 60 mg (o măsură) de legume cu frunze, bogate în nitraţi, poate reduce în mod semnificativ riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare.

Pe de altă parte, s-a constatat că o creştere a acestei cantităţi nu a oferit beneficii suplimentare.

”Oamenii nu trebuie să ia suplimente pentru a-şi spori nivelurile de nitraţi, studiul demonstrând că o măsură de legume cu frunze pe zi este suficientă pentru a beneficia de avantajele oferite pentru (prevenirea) bolilor de inimă”, a precizat Bondonno.

Cercetătoarea a notat că, deşi această abordare oferă beneficii contra atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale şi insuficienţei cardiace, este recomandată în special pentru prevenirea bolii arteriale periferice, o afecţiune care se caracterizează prin îngustarea vaselor de sânge la nivelul membrelor inferioare, în acest caz riscul fiind diminuat cu 26%.

Includerea unei porţii de legume cu frunze în smoothie-uri preparate la blender reprezintă o modalitate accesibilă de a spori consumul de astfel de alimente, pe lângă includerea lor în salate, potrivit lui Bondonno, care nu recomandă însă stoarcerea lor. ”Stoarcerea legumelor îndepărtează pulpa şi fibrele”, a explicat ea.

Sursă: Agerpres

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate