Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

O singură companie interesată de preluarea producţiei pe 7 ani de la „Cupru Min” Abrud

Publicat

Doar o singură companie şi-a exprimat intenţia de a prelua producţia pe şapte ani la “Cupru Min”. Ministerul Economiei desfăşoară în această perioadă procedura de vânzare a producţiei de concentrat de cupru prin metode combinate de maximum 331.890 tone, prin licitaţie, la compania din Abrud. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara luna trecută că opt companii internaţionale şi-au exprimat interesul pentru investiţii la “Cupru Min”, suma obţinută de minister urmând a fi utilizată pentru efectuarea investiţiilor de mediu, dotarea tehnologică a societăţii, deschiderea de noi fronturi de lucru şi capital de lucru.

Pentru înscrierea la procedura de selecţie şi verificarea eligibilităţii, potenţialii cumpărători au putut depune la sediul societăţii “Cupru Min” Abrud, în plic sigilat, documentele cu ofertele, până vineri, 19 iulie 2013. Până în 25 iulie, se verifică şi analizează documentaţiile şi se întocmeşte lista potenţialilor cumpărători eligibili care pot participa la procesul de selecţie (“Lista Scurtă”), precum si lista celor respinşi. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de capital.ro, doar compania Trafigura a depus documentele menţionate în anunţul de vânzare. Unul dintre cei mai mari traderi din lume, Trafigura a avut anul trecut o cifră de afaceri de 120 de miliarde de dolari, având 81 de sedii în 56 de ţări. În România, Trafigura este prezentă din 1997, prin societatea Romrecycling, specializată în colectarea, prelucrarea şi procesarea deşeurilor.

Potrivit anunţului privind oferta de vânzare a producţiei de concentrat de cupru prin metode combinate de maximum 331.890 tone, prin licitaţie, de la Cupru Min SA Abrud, firmele interesate o pot achiziţiona prin contract pe o perioadă de 7 ani, iar preţul de pornire al licitaţiei este de 6.900 de dolari pe tonă. Avansul solicitat este de 40.000.000 euro, plătibil într-o singură tranşă, cel mai târziu la 1 decembrie 2013, pentru care se primeşte maxim 45.360 tone concentrat de cupru, cantitate ajustabilă în funcţie de preţul de vânzare stabilit. În primul an nu se fac livrări, iar în următorii doi ani cantităţile sunt în valoare de 4.000.000 euro fiecare. Începând cu anul 4 şi până în anul 7, livrările sunt de 8.000.000 euro anual. Potrivit specialiştilor, dintr-o tonă de concentrat de cupru se pot obţine aproape 200 kilograme de cupru, astfel că, luând în considerare producţia scoasă la vânzare, compania care câştigă ar putea valorifica circa 65.000 tone de cupru, cu aproximativ 450 milioane de dolari.

Cupru Min” vinde în prezent concentrate în principal către traderul Ronefer, deţinut de Maria Gherghe, care valorifică mai departe producţia inclusiv către Trafigura.

Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul companiei “Cupru Min”, exploatarea şi livrarea în forme specifice a resurselor/rezervelor de minereu cuprifer se face din perimetrul minier Roşia Poieni. Zăcământul este situat pe teritoriul comunei Lupşa, judeţul Alba, iar partea utilă a acestuia este constituită din minereu de cupru, înglobând peste 1 miliard de tone minereu cu un conţinut mediu de 0,36%Cu şi 1,8%S. Exploatarea zăcământului a început în anul 1978, iar producţia de cupru în 1983. Capacitatea proiectată este de 9 milioane tone minereu extras şi prelucrat/an, cu extindere la 15 milioane tone/an. Depunerea masei sterile se face în haldele Obârşia Muntari şi Valea Cuibarului. Iazurile de decantare sunt Valea Şesei (pricipal) şi Valea Ştefancei (două iazuri de avarie).

Sursă: capital.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Termen prelungit la depunerea ofertelor pentru “Cupru Min”. Firmele interesate pot prezenta documentaţiile până la 1 septembrie | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax